Büyükşehir'den öğrencilere destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehre ilk kez gelen üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını Karşıyaka ve Buca’daki iki sosyal tesisinde karşılamaya başladı. Geçen yılki ücreti olan 2 bin lira karşılığında misafirhanelerin tüm olanaklarından yararlanan öğrenciler, yenilenen odalarına yerleşti. Ekonomik krizin etkilerine karşı uygun fiyatlarla güvenilir bir ortamda konakladıklarını belirten öğrenciler, barınma sorununa çözüm sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 11:45

Ekonomik krizin en çok etkilediği kesimler arasında yer alan üniversite öğrencilerine İzmir Büyükşehir Belediyesi destek sağladı. Karşıyaka ve Buca’daki sosyal tesisler, İzmir’e ilk kez gelen üniversite öğrencileri için yeni öğretim dönemine hazırlandı. Tadilatı yapılan tesislere yerleşen öğrenciler, barınma sorununa ve ekonomik krize dikkat çekerek aylık 2 bin TL ödediği bu tesislerin hijyenik ve güvenilir bir ortam sunduğunu ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın kararıyla, sosyal tesislerde kalan öğrenciler 2024 yılında da geçen yılki fiyat olan 2 bin TL karşılığında konaklayacak. Karşıyaka’daki İZELMAN AŞ Örnekköy Sosyal Tesisleri Misafirhanesi, 72 kişilik kapasitesiyle eğitim için İzmir’de yaşayan kız öğrencileri ağırlıyor. İZELMAN AŞ Buca Sosyal Tesisleri Misafirhanesi ise 108 kişilik kapasitesiyle erkek öğrencileri kabul ediyor.

Çalışmalarımıza devam ediyoruz

Tesisler hakkında bilgi veren İZELMAN AŞ Genel Müdür Yardımcısı Merve Doğan Gürsel, “İZELMAN AŞ tarafından işletilen Buca ve Karşıyaka Örnekköy tesislerinde şehir dışından üniversiteyi kazanan öğrencilerimizi ağırlıyoruz. Öğrencilerimizin enflasyondan etkilenmemesi ve barınma sorunuyla karşılaşmamaları için, başkanımızın talimatıyla bu yıl da geçen yılki fiyat olan 2 bin TL ile hizmet veriyoruz. Buca’daki tesisimizi yenileyerek hizmete aldık; dinlenme ve kütüphane alanlarımız tamamen yenilendi. Her iki tesisimizde sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yemek servisi sunuyoruz. Barınma konusu, ülkemizde her yıl giderek artan bir kriz haline geliyor. Ekonomik krizle birlikte bu sorun daha da büyüyor. Barınma ihtiyacı sosyal bir hak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. İmkânlarımız doğrultusunda öğrencilerimizin güvenli, sağlıklı ve hijyenik bir ortamda konaklamalarını sağlamaya gayret ediyoruz. Çünkü öğrenciler barınma hakkına sahip olmazsa eğitimleri yarıda kalıyor ve maalesef kentlerine geri dönmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle bizim için özel bir önem taşıyan dezavantajlı grup, öğrencilerimizdir. Bu nedenle onlara yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

İZELMAN AŞ Örnekköy Sosyal Tesisleri Misafirhanesi'nde düzenlenen tanışma toplantısında, İzmir Büyükşehir Belediyesi görevlileri öğrencilere kitap ve kişisel bakım ürünleri hediye etti. Bu toplantı sayesinde öğrenciler, hem birbirleriyle tanışma fırsatı buldu hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu imkânlar hakkında bilgi edindi. Katılan öğrenciler, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gençlere sunulan olanaklardan ve tesislerin genel durumundan memnun olduklarını ifade etti.

Tüm hizmetlere erişimlerini de kolaylaştırıyoruz

Kız öğrencilerle bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı Gençlik Çalışmaları Şube Müdürü Pınar Akbaş, “Gençlik Çalışmaları Şube Müdürlüğü olarak kentteki gençlere yönelik çeşitli projeler yürütüyoruz. Gençleri projelerimize katılmaları için teşvik ediyoruz. Ayrıca, kenti tanımaları amacıyla geziler düzenliyoruz. Kendilerini geliştirmeleri için eğitim programları ve atölyelere katılmalarını sağlıyoruz. Gençlerle bağımızı koparmıyoruz. Kısacası, onlara barınma imkânı sağlamakla kalmıyor, belediyemizin sunduğu tüm hizmetlere erişimlerini de kolaylaştırıyoruz” dedi.

Tanışma toplantısına katılan Demokrasi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencisi Derin Nehir Oral, “İstanbul'dan üniversite okumak için İzmir’e geldim ve yurt bulma konusunda çok endişeliydim. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda içimizi rahatlattı. Açıkta kalmıştık ve yurt bulamamıştık. Genç İzmir sitesi üzerinden başvuru yaptık ve hemen arandık. Bu durum bizi çok sevindirdi ve mutlu etti. Şu an çok güvenli bir ortamdayız ve okula kolayca ulaşım sağlıyoruz. Çok sıcak ve konforlu bir atmosferde yaşıyorum. Üniversitede sosyalleşmenin ve kendimizi geliştirmenin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi bize birçok olanak sunuyor; bence burada en önemlisi sosyal projelere katılmak. Kendimi çok huzurlu hissediyorum” şeklinde konuştu.

Tüm imkânlardan ücretsiz yararlanabiliyoruz

Karşıyaka'daki sosyal tesislere yerleşen Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ece Elçelik, “Kampüsüm Aliağa'da, ancak Aliağa'da kız öğrenciler için yurt bulunmuyordu. Bir misafirhane vardı, ama o da kapatılmıştı. Birkaç özel yurda baktım, fakat fiyatları 25 bin lira civarındaydı ve bu kadar bütçem yoktu. Yurt bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşadım. Sonra Genç İzmir üzerinden başvuru linkine ulaştım ve başvuru yaptım. Başvurum onaylanınca odama yerleştim. Normalde Manisa’da yaşıyorum; burada kalmasaydım okula Manisa'dan gidip gelecektim ve yolculuk 2,5 saat sürüyordu. Şimdi Karşıyaka'dan çok rahat bir şekilde okula gidiyorum. Burası güvenilir, yemekleri lezzetli. Huzurlu, sessiz ve sakin bir ortamda kalıyorum. Bu tesislerde kalmak için sabah ve akşam yemekleri dahil ayda 2 bin TL ödüyoruz. Ayrıca çamaşır ve kurutma makinelerimiz, ütü odamız var; tüm imkânlardan ücretsiz yararlanabiliyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü öğrencisi Gözde Bolat, “Konservatuvar öğrencisi olduğum için yurt başvuruları başlamamıştı ve barınma arayışındaydım. Adana’dan buraya geldim. Hem devlet hem de özel yurtlara baktım, ancak özel yurtların fiyatları oldukça yüksekti. Daha sonra Genç İzmir’in başvuru linkini gördüm ve başvurdum. Dönüş alarak odaya yerleştim. Özel yurtların fiyatları 20 bin liradan başlıyor, ancak burası sadece 2 bin lira ve iki öğün yemek de dahil. Başvurum onaylandığında çok sevindim. Burası oldukça güzel; çalışma alanlarımız, odalarımız ve yemekhanemiz mevcut. Babam emekli olduğu için özel yurda kaydolma imkânım yoktu. Böyle bir fırsat sunduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz,” dedi.

Fiyat açısından oldukça uygun ve iki öğün yemek de sunuluyor

Demokrasi Üniversitesi İngilizce Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğrencisi Recep Emir Beşikçioğlu, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu hakkında şu ifadeleri kullandı: “Ben Çorum'dan geldim. Okulum Kemalpaşa Ulucak'ta, bu bölge İzmir merkezine bağlı görünmediği için sistem başvurumu kabul etmedi ve Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında kalamadım. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı kurumlarla görüştüğümde İnciraltı'ndaki yurt önerildi ama okula uzak olduğu için orada da kalamadım. Bir süre arkadaşımın evinde ve Kemalpaşa'daki bir misafirhanede kaldım. Bakanlığa bağlı kurumlarla üç kez görüştüm, ama yine de daha fazla idare etmem söylendi. Nerede kalabileceğimi araştırırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesislerini öğrendim ve başvuru yaptım. Başvurum onaylandığında buraya yerleştim. Ev kiraları 25 bin lira, özel yurtlar ise 15-20 bin lira arasında. Babam memur ve burada bir eve çıkmak çok zor. Burası fiyat açısından oldukça uygun ve iki öğün yemek de sunuluyor. Depozito vermiyoruz, sadece 2 bin lira ödüyoruz. Çamaşırhanemiz var, her katta etüt odaları mevcut. Kütüphanemizde ders çalışıp kitap okuyabiliyoruz. Gayet güzel bir ortam. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz.”