Çeşme Belediyesi’nde ihale usulüne uymayan uygulamalar tespit edildi

Sayıştay tarafından 2023 yılı Çeşme Belediyesi'ne ait denetim raporunu açıklandı

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2024 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2024 13:57

Çeşme Belediyesi'nin 2023 yılına ait denetim raporu, Sayıştay Dairesi Başkanlığı tarafından açıklandı. Raporda, belediyenin kamu alımlarında izlediği yöntemler ve mali işlemlerle ilgili önemli tespitlere yer verildi. Yapılan incelemelerde, Fen İşleri Müdürlüğü'nün, belirli mali limitlerin altında kalarak doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirdiği alımların, ihale usulüne uygun olmadığı vurgulandı. Ayrıca, belediyeye ait bazı tesislerin, açık ihale yerine doğrudan protokollerle belediye şirketlerine devredilmesi de raporda dikkat çekici bir diğer konu olarak yer aldı. Sayıştay, bu durumun, kamu kaynaklarının verimli kullanımı açısından şüphe uyandıran bir uygulama olduğunu belirtti.

DOĞRUDAN TEMİN YÖNTEMİYLE YAPILAN ALIMLAR

Sayıştay Dairesi Başkanlığı, Çeşme Belediyesi’nin 2023 yılına ait denetim raporunu açıkladı. Açıklanan rapora ve yapılan incelemelerde, İdarenin aynı kapsam ve çerçevedeki işlerini ihale yöntemini tercih etmeyip, 2023 yılı doğrudan temin üst sınırı olarak belirlenen 431 bin 810 TL tutarındaki parasal limitin altında kalacak şekilde kısımlara bölerek doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirdiği tespit edildi.

YAT LİMANI VE KAFETERYA İHALEYE ÇIKILMADAN BELEDİYE ŞİRKETİNE VERİLDİ

Çeşme Belediyesi konuya ilişkin, Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 2023 yılında 371 adet yapım, mal ve hizmet alımı karşılığında 58 milyon 5 bin 333,59 TL ödeme yapıldığını, aynı müdürlük tarafından yapılan doğrudan temin yöntemiyle yapılan satın alımların ortalama harcama değerinin 156 bin 348,61 TL olduğunu, ayrıca 4734 sayılı Kanun’un ‘Açık ihale usulü’ başlıklı 19’uncu maddesine göre 8 adet satın alım gerçekleştirdiklerini, bazı satın alımların pratikte açık ihale usulü ile gerçekleştirilmesinin mümkün olmamasından dolayı aynı Kanun’da yer alan doğrudan temin yöntemini kullandıklarını kaydetti. Sayıştay ise, ‘Her ne kadar Kamu İdaresi cevabında bulguda yer alan tespitlere katılmadığını ifade etse de; yapılan incelemeler sonucunda aynı mahiyette olan birden fazla yapım işinin aynı firmadan parçalar halinde yapıldığını’ aktardı.  Raporun devamında ise Yat Limanı ve kamu idaresine ait kafeteryanın da ihaleye çıkmadan doğrudan teminle belediye şirketine verildiği ifadeleri yer aldı. Raporda, “Kamu İdaresi tasarrufunda bulunan yanaşma yeri ve kafeteryanın işletme haklarının ihaleye çıkılmadan doğrudan protokol yapılarak İdarenin, sermayesinin tamamına sahip olduğu şirkete verildiği görülmüştür” diye belirtildi.