Çeşme’de düzenlenen 9. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali, yerel değerlere sahip çıkma ve tarımsal zenginliği kutlama amacıyla coşkuyla gerçekleştirildi. Festivalde konuşan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, “Toprağımızdan çıkan doğal güzelliklerimize sahip çıkmazsak, gelecekte bu güzelliklerin tamamını kaybederiz. Bu nedenle tarım ve hayvancılığın her zaman yanında olacağız” dedi.
Ovacık Meydanı’nda gerçekleştirilen festival, Çeşme’nin coğrafi işaretli ürünü Çeşme Kavunu ve bölgeye özgü Sakız Koyunu’nun üretimini artırmaya yönelik etkinliklerle dolu geçti. Açılışa, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ziya Çavdar, ilçe protokolü, kooperatif temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Festivalin ilk günü; yemek atölyeleri, Çeşme Belediye Bandosu gösterisi, Zeybek gösterisi ve en iyi Çeşme kavunu yarışması gibi birçok etkinlikle renklendi. Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer ve S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz’ın katıldığı “Çeşme’de Tarımsal Faaliyetler” başlıklı söyleşide, tarımın önemi vurgulandı.
Başkan Denizli, “Çeşme sadece turizm kenti değil, tarımsal zenginliğiyle de önemli bir yer. 2021 yılında tescil edilen Çeşme Kavunu, bu toprakların en değerli mahsullerinden biri. Her yıl 15 kilo tohumu ücretsiz dağıtarak üreticilerimizi destekliyoruz” dedi.
Sakız Koyunu’na da dikkat çeken Başkan Denizli, bu hayvan ırkının bölgedeki verimliliği ve üreticiye sağladığı katma değerle önem taşıdığını belirtti. Festival kapsamında yarışmaya katılan her üreticiye yem desteği verileceğini açıkladı.
Festivalin ilk günü, en iyi Çeşme Kavunu yarışması ile sona erdi. Birinci olan üreticiye ödülünü Başkan Denizli takdim etti. Festivalin ikinci günü ise kortej yürüyüşü ve çeşitli etkinliklerle devam etti. En iyi Sakız Koyunu yarışmasının ödülleri de bu etkinlikte sahiplerini buldu.