CHP’li Gaziemir Belediye Başkanı Işık'tan SGK borcu açıklaması: Borçlar belediyelerin ellerini bağladı

Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, belediyelerin SGK borçlarına ilişkin alınan karara tepki göstererek, “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz ancak bu zorluk belediyelerin elini bağlayan SGK borçlarına kitlenmiş durumda” dedi. Işık, belediyelerin SGK borçlarının silinmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 20:16
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 20:16

SEMİ TEKTAŞ- Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, SGK borçlarına ilişkin hükümet kararını İzmir Büyükşehir Belediyesi gündemine taşıdı. Işık, devletin yerel yönetimlerin borçlarını silmesi gerektiğini dile getirerek, geçmiş yıllarda yapılan telkin ve yapılandırmaları hatırlattı.

HİZMET KISITLANIYOR

“Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz ancak bu zorluk belediyelerin elini bağlayan SGK borçlarına kitlenmiş durumda” diyen Işık, “Belediyeler bu konuda yalnız değil, bunu biliyoruz, okul bahçelerinin satılığa çıkartıldığı, savunma sanayi için kredi kartlarına yüklenildiği, 9 aylık faiz ödemelerinin 913 milyar, 9 aylık bütçe açığının 1 triyon 74 milyar olduğu bir dönemden geçmekteyiz ancak bizlerin topluma hizmet olanaklarının kısıtlanmasını kabul etmiyoruz” dedi.

“BİR HAMLE YAPILDI”

Ünal şunları söyledi:

Bakanlıklar da zorda, yapılması gereken ödemeler yapılmıyor ancak bozuk ekonominin sorumluluğunu yerel yönetimlere yüklemeyi kabul etmiyorum. Yakın zamanda mahalli idareler yönetimlerinin CHP’ye geçmesi bir karşı hamle getirdi. 25 kuruşa simit yok diyerek bir hamle yapıldı. Belediyelerin SGK borçlarının gündeme getirilmesiyle bir hamle yapıldı, bu halka hizmeti engeller.

BELEDİYELER EKONOMİK SOYKIRIMLA KARŞI KARŞIYA

Belediyelerin sadece SGK değil başka borçları da var. Bunun nasıl ülkemizde giderildiğini geçmişte hepimizin irdelemesi gerekiyor. Borçların miktarından ziyade bunun yerelin hizmetine ne şekilde sekte vurduğuna bakılmadan Türkiye’nin yerel yönetimleri ekonomik soykırımla karşı karşıyadır. Biz sosyal ve kamusal hizmetlerden olmak şartıyla borcun silinmesini istemeliyiz.

1965’TE BORÇLAR SİLİNDİ

1960’lardan itibaren yerel yönetimlerin borçları yapılandırılmıştı. İlk kez 1965 yıllarında yapılandırma yapılmıştır. Belediyeler ve bunlara bağlı işletmelerin 825 milyon TL’lik borcu genel bütçenin yüzde 5’i olan tutar yapılandırılmıştır. Bu düzenlemeyle ile yerel yönetimlerin borçlarının telkin edilmesi planlanmıştır. Kamu iktisadi teşebbüslerine olan borçları da yapılandırılmıştır. Yoksul dediğimiz o dönemlerin genel idaresi belediyelere ve diğer kurumlara bu olanağı tanımıştır. Buna İller Bankasına olan borçlar da dahil edilmiştir.

YAPILANDIRMA SERMAYE EGEMENLİĞİNİ DESTEKLEMEMELİ

Yapılandırma sermaye egemenliğini destekliyorsa bu sorgulanmalı. Sınıf iktidarına en güçlü katkı son 20 yılda yapıldı ve devam ediyor. Ortak olan ne kaldı?