CHP'nin kadın yürüyüşü sona erdi: Şimdi geleceğimizi geri alma zamanı

CHP İzmir Kadın Kolları tarafından düzenlenen ‘Kırık Saçlar Özgürlüğe Yürüyor’ yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan miting ile sona erdi. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmirli yurttaşları İstanbul’da gerçekleştirilecek mitinge davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 19:54

SEMİ TEKTAŞ- CHP İzmir Kadın Kolları tarafından düzenlenen ‘Kırık Saçlar Özgürlüğe Yürüyor’ yürüyüşü bugün CHP İzmir İl Başkanlığı önünde yapılan basın açıklaması ile sona erdi. İl Başkanlığı önünde düzenlenen basın açıklamasına Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun, CHP Kadın Kolları MYK Üyeleri, CHP İzmir Gençlik Kolları İl Başkanı Ruhsar Selis Çelik ve çok sayıda partili kadın katılım sağladı. Kurun, Türk bayrağının CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e teslim edeceklerini açıkladı.

Öte yandan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İstanbul’da Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda düzenlenecek ‘Yaşam Hakkı’ mitingine davet etti. Aslanoğlu açıklamasında, “İzmir’in bir ucundan öbür ucuna yürüyüş gerçekleştirdiniz. Başında Selçuk’ta ortasında Gaziemir’de sonunda yine sizin bir adım arkanızda olmaktan mutluluk duyuyorum. Ülke çok büyük bir karanlıktan geçiyor. Çocuklarımız tacizle, tecavüzle karşılaşıyor, kadınlarımız ölümle karşılaşıyor. Maalesef İzmir gibi çağdaş yaşamın başkenti gibi yerde bile bunlarla karşılaşıyoruz. Evet ülke kötüye gidiyor ama başkanım benim yanıma ilk gelip ‘İzmir’in bir ucundan öbür ucuna yürüyeceğiz’ dediğinde evet uzun ama yapılabilir dedim. Bu yolculukta tüm kadın yoldaşlarımıza, İzmirli kadın hemşehrilerim teşekkür ediyorum. Bu ülke karanlık ama aydınlığa kadınlarımız, genç kızlarımız sayesinde çıkacak. Siz ülkeye umut oldunuz. Bu umudu bugün buradan alıp Ankara’ya, öncesinde İstanbul’a taşıyacağız. İzmir’de bir meşale büyüttünüz şimdi İstanbul taşıma vakti. Yaşam hakkı mitingimiz olacak, tüm İzmirlileri İstanbul’da bütük mitingimize bekliyoruz” dedi.

‘SAÇLAR KADININ ESARETİNİ VE CESARETİNİ SİMGELER’

‘Kırık Saçlar’ söylemine vurgu yapan Kurun, “İşte biz kadınlar tüm bu yaşadığımız acılarımızın yanında hissettiğimiz öfkemizi eyleme dönüştürdük ve kadın kolları il başkanlığımız olarak, tüm kadınlarımız ve destekçilerimizle birlikte ‘kırık saçlar özgürlüğe yürüyor!’ diyerek yollara düştük. Neden kırık saçlar derseniz; Saçlar kadının hem esaretini hem de cesaretini simgeler. Kadının kimliği, toplumların ilişkisi, direnişinin yansıması olarak yüzyıllardır, kültürlerin, dinlerin, örf adet, gelenek göreneklerin içinde farklı anlamlarla donatılmıştır. Nice kadınlarımız saçının bir teli göründüğü için ölümle cezalandırılmış, nice kadınlarımız saçının bir teli göründü diye iffetsizlik ve ahlaksızlık ile suçlanarak toplumdan dışlamıştır. Nice kadınlarımız üzerinde baskı unsuru oluşturulmuş, saçını açmaya ya da örtmeye zorlanmış ve günümüzde hala zorlanmaktadır. Nice kadınlarımız evlendiğinde bakire olmadığı gerekçesiyle saçı kesilerek baba evine geri gönderilmiş, aile namusunu temizlemek için töre cinayetlerine kurban edilmiştir. Yıllardır kimliklerimizin en temel parçası olan bedenlerimiz üzerinde söz hakkı mücadelesi veriyoruz. Kadınların hayatları ile ilgili söz sahibi olunmaya çalışılmasına rağmen, kırıldığımız yeri kesip atarız, kırıldığımız yerden daha da güçlenerek ayağa kalkar, tüm cesaretimizle baskılara karşı, karanlığa karşı birleşerek aydınlık geleceğe doğru yürümeye devam ederiz” dedi.

‘İKTİDAR SÖZÜ’

‘Bu hain terör saldırısında canlarını yitiren şehitlerimizi rahmetle anıyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz’ diyen Kurun, “Terör nereden, kimden gelirse gelsin terördür, kabul edilemez. Ölümlerin olmadığı, hiç kimsenin burnunun kanamadığı bir ülkede yaşamak, bütün yurttaşlarımızın, hepimizin hakkıdır ve bu husus siyasi iktidarın sorumlulukları arasındadır. Halkımızı acı, belirsizlik, kitlesel korku ve panik haline esir eden, kadına, çocuğa, insana, doğaya ve doğadaki canlılara değer vermeyen gidişata son verilmeli, barışın, emeğin, eşitliğin, insanın, demokrasinin sesi yükseltilmelidir. Terörün; huzur, barış ve kardeşliğimizi bozmasına, geleceğimize olan inancımızı sarsmasına asla fırsat verilmemeli diyor, biz kadınların diğer tüm olumsuzluklara karşı yürüttüğümüz mücadelede ne şiddete ne de teröre teslim olmayacağımızı sizlerin huzurunda bir kez daha beyan etmek istiyorum. Slogan: susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Bizler, yılmadan usanmadan gerçekleri anlatacağız, bize yaşatılanları ve geçmişi unutturmayacağız, yalanlarını yüzlerine vuracağız. Yaşananlar içinizi cız ettiriyorsa, elinizden memleketin kayıp gittiğini düşünüyorsanız, bu gece yatmadan önce kendinize bir söz verin: iktidar olma yolunda çok çalışacaksınız!” dedi.

‘GELECEĞİMİZİ GERİ ALMA ZAMANI’

‘Umut’ mesajı veren Zahide Kurun, “İnsanların seslerinin bastırıldığı, özgürlüklerin kısıtlandığı, her gün hayallerimizden bir bir vazgeçmek zorunda bırakıldığınız, adaletsizlik, eşitsizlik, haksızlık üzerine kurulu bu düzeni bitirecek güç bizde. Unutmayın, hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Söz bizimdir. Hiçbir güç, dayanışma içindeki halktan güçlü değildir. İçimizdeki cesaret, dayanışmamızın gücü ve umudumuzun sarsılmazlığı, bu karanlık düzeni yıkacak. Korkuyu elinde bir silah olarak kullananlara boyun eğmiyoruz. Biz, geleceği aydınlatacak o kıvılcımı taşıyoruz. El ele, omuz omuza, inancımızla ve direncimizle bu düzeni yıkacağız. Ve o gün geldiğinde, özgürlük, adalet ve umut her birimizin yüreğinde yankılanacak. Unutmayın sevgili dostlar… karanlığın en güçlü olduğu an, aydınlığın en yakın olduğu andır. Şimdi ayağa kalkma zamanı…. Şimdi geleceğimizi geri alma zamanıdır” diye konuştu.