Çiğli’de işçiler torba yasa kurbanı

Çiğli Meclisi’nin Temmuz ayı birinci oturumunda işten çıkartılan işçiler gündeme geldi. AK Parti temsilcilerinin “Neden çıkarıldılar?” sorusuna Başkan Yıldız mali disiplini ve torba yasayı işaret etti

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 20:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 20:55

Muhabir-Berkay Erden / Başkan Onur Emrah Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başlayan Temmuz Ayı Çiğli Belediye Meclisi üyelerinden gelen önergelerin görüşülmesiyle başladı. AK Parti grubundan Sezgin Özgen’in kendisine Sasalı’dan gelen şikayetleri dile getirerek şu sözleri söyledi; “Sasalı’da mevcut imar planının 2 kat olduğunu biliyorsunuz burada 4 katlı ve 3 katlı binalar var ve bunlar tamamlanmadan ruhsat verildiği iddia ediliyor araştırılsın” dedi

Başkan Yıldız ise konunun takipçisi olacağını belirtti.

Ardından gündem maddelerinin görüşülmeye başlandığı Meclis’te İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünün, "Kentsel Alanlarda Yüzey Sıcaklığını Düşürmeye Yönelik Doğa Tabanlı Çözümler" projesinin yürütülmesinde yapılacak olan iş ve işlemlerde Belediyemizi temsil etmek üzere Belediye Başkanımız Onur Emrah YILDIZ'a yetki verilmesi ile ilgili konu hakkında Ak Parti meclis üyesi Sezgin Özgen başkandan bilgilendirme istedi.

Başkan Yıldız cevap olarak “Yeraltı su kaynaklarının korunması için yeşil kuşak projelerinden biri bu. Karbon ve su ayak izin oluşturulması ile ilgili bir konu bu yüzden yetki istiyoruz” dedi ve madde meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

Komisyon raporlarının görüşülmesi bölümünü pazartesi günü saat 13:00’da yapılacak ikinci oturma bırakan meclis dilek ve temenni bölümüne geçti.

Madımak ve Başbağlar anıldı

Bu bölümde konuşan Başkan Yıldız Madımak ve Başbağlar katliamını anarak; “31 yıl önce 2 Temmuz’da Sivas’ta gerici faşist bir grubun cumadan çıkarak sanat söyleşisine gelmiş 31 insanı yakarak öldürdüğü bir katliam oldu. 2 temmuzu anıyorum biz var olduğumuz sürece böyle bir şey ülkemizde bir daha olmayacaktır. Yarın yine Başbağlar katliamının yıl dönümü terör örgütü tarafından yapılan bu saldırıyı kınıyorum. Umarım bu tür katliamlar daha yaşanmaz. Aynı bayrağın altında toplanacağımız bir Türkiye için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu

Başkan Yıldız’dan sonra söz alan CHP Meclis Üyesi Bülent Bingöl; “Temmuz ayı gerçekten ülkemiz adına acıların yaşandığı ay öncelikle Madımak’ta hayatını kaybeden aydınlarımızın ve sanatçılarımızın önünde saygıyla eğiliyorum. Aradan geçen yıllarda adalet arayan ailelerin yanındayız. Bir daha yaşamak istemediğimiz bu olaylardan ders alarak barış ve huzur içinde bir gelecek inşa etmeyi umuyoruz. Yine yarın yıl dönümü olan Başbağlar Katliamı’nda hayatını kaybedenleri anıyoruz. Biraz vakit var ama 15 Temmuz’u da bugünden CHP olarak lanetliyoruz. Yine Temmuz’un başında hayatını kaybeden Kemal Sunal ve Barış Akarsu’ya da rahmet diliyoruz” dedi.

AK Parti adına söz alan Özgür Kaner; “Madımak, Başbağlar keza 15 Temmuz tekrar yaşamak istemediğimiz acı olaylar. Allah milletimizin birlik ve beraberliğini daim etsin. Biz bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüştür anlayışından geliyoruz. Biz birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece bu olaylar bir daha olmayacaktır” ifadelerinde bulundu.

Başkana işçiler soruldu

Anma konuşmalarının ardından Çiğli Belediyesi’nde işten çıkartılan 147 işçinin durumu ve neden işten çıkartıldıkları konusu AK Partili Özgür Kaner tarafından Başkan Yıldız’a soruldu. Kaner; “Çiğli’yi meşgul eden sahada bizi görenlerin sorduğu konular var Belediye’de devam eden eylemler. Mevcutta halen şirketler bünyesinde kaç işçi çalışıyor? Bize yansıyan sayılara baktığımızda sayıları tutturamıyoruz İşten daha kaç işçi arkadaşımız çıkartılacak? Gerekçileri daha önce paylaştınız ama bir kez daha soralım. Belediyeye otoparktan girip çıkmak istemiyoruz barış hakim olsun istiyoruz” diyerek soruyu başkana yöneltti.

İçim acıya acıya bu kararı aldım

AK Partili meclis üyesine cevap veren Başkan Yıldız kararı üzülerek verdiğini belirtti. Açıklamasında işçileri zamanla tekrar işe alacağını belirten başkan şu sözleri söyledi; “Takım kaptanı olarak gerekli istişarelerle bu kararı aldım. Seçildiğimde tek bir şey söyledim mali disiplin sağlanmış; dışardan destek almadan ayakta durabilen bir Çiğli olması için çalıştım. Hasan bey ile kendi dönemim arasında şöyle bir kıyaslama yapayım 1324 çalışan olarak Hasan Başkandan Utku Bey’e kalan toplam çalışan sayısı bu. Utku bey döneminde 291 kişi emekli oluyor. Ben de bu şekilde devir aldım. Ancak ülkedeki hiper enflasyon nedeniyle ve torba yasa nedeniyle bir karar aldık bu karar benim tarafımdan alındı ama gerekli istişareleri yaptık. İçimi acıtan bir durum olmasına rağmen Çiğli halkını düşünerek yaptık. Ama belediyenin işletme sayısı arttıkça bu arkadaşlarımızı tekrar işe alacağız. Yine Menemen belediyesinde 300 kişi işten çıkartıldı. Ülkedeki hiper enflasyon, enerji krizi nereye gidecek belli değil. İçim acıya acıya bu kararı aldım. Şu an başka kimseyi çıkarmayı düşünmüyoruz. Bu arkadaşları şantiyelere ilerde geri alacağız

Şehit pilotun adı bir parkta yaşayacak

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün önerisiyle 9 Ocak 2003 sabah eğitim uçuşu için Malatya’dan havalanıp kazada şehit olan Pilot Yüzbaşı Sadak’ın adının Evka 5 mahallesinde bulunan bir parkta yaşatılması meclis gündemine alındı.