Çiğli meclisinde çöp krizi: Diğer belediyelerden ödeme talebi önerisi

İzmir’in çöpünü yıllardır Çiğli’nin sırtlandığını söyleyen AK Parti grubu diğer belediyelerin Çiğli’ye ödeme yaparak destek olması gerektiği önerisinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2024 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2024 18:40

Çiğli Belediye Meclisi Kasım ayı olağan meclisinin ikinci oturumunu Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ın başkanlığında gerçekleştirdi. Komisyonlardan gelen raporların görüşüldüğü oturumda ilk 6 madde oy birliği kabulüne ve karşılıklı verilen iyi niyet mesajlarına sahne olurken; son komisyon raporu ile birlikte mecliste hava değişti. AK Parti grubunun katı atık bedeli ücreti itirazlarına sahne olan mecliste Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nden geldiği söylenen bildirinin okunmasıyla AK Parti grubundan “meclisi terk ederiz” sesleri yükseldi. Harmandalı meselesinin tekrar gündeme geldiği mecliste AK Parti grubundan “diğer belediyeler bize borçlu” açıklaması geldi.

Katı atık tarifesinde görüş ayrılığı

Mali Hizmetler Müdürlüğünün, Atıksu Altyapı ve Evsel Kat Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin belirlenmesinde uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, Belediyenin 2025 Mali yılında uygulanmak üzere hazırlanmış bulunan tarife cetvellerinin görüşülmesi sırasında gruplar fikir ayrılığına düştü. AK Parti grubunun yüksek bulduğu tarifeye CHP grubu hükümetin yaptığı zamlarla uyumlu olduğunu söyledi. Konu hakkında  söz alan AK Partili Murşit Avcı, “Çiğli 30 yıldır İzmir’in 30 ilçesinin çöpünü alıyor. Bu artık sürdürülemez. Çöp kamyonları Çiğli'ye geliyor kanalizasyon bize geliyor biz diğer 30 ilçeden alacaklıyız. Bornova’da örneğin 110 lira katı atık bedeli var bizde 151 lira hem çöpü alacağız hem de yüksek katı atık bedelini Çiğli halkından talep edeceğiz bu yüzden eleştirimi iletiyorum” dedi.

Avcıya cevap veren Başkan Yıldız minimum zam oranını belirlemeye çalıştıklarını ifade ederek; “En pahalı bedel bizimki değil. Bir de enflasyon malum önümüzü göremediğimizden bu sonuç ortaya çıkıyor. Belediyenin artan maliyetlere karşı güvenli bölgede kalması için en minimum zammı bürokrat arkadaşlarla yaptık. Burada yokuş yukarı çıkması araçların asgari ücret planlaması da malum en az 23-24 bin lira olacak. 2025 yılı mali politikası göz önünde bulundurularak bu kararı aldık."ifadelerini kullandı.

Kaner: Diğer belediyeler bize ödeme yapsın

Avcı’ya desteğini ileten Özgür Kaner diğer belediyelerden çöp konusunda ödeme talep edilmesi gerektiğini savunduğu açıklamalarında, “Mürşit Bey çok net ifade etti rakamımız Bornova’ya göre yüksek, Harmandalı bizim sırtımızda. Buraya Bornova’nın Bayraklı'nın ulaşımı başka bizim başka mazot giderimiz daha düşük olmalı. Vergiler ve harçlar kanunla belirlendiği için çevre temizliği belirleyemiyoruz. Katı atığı biz belirliyoruz. Aslında vatandaş buradan bizden hizmet alıyor. Çöplerimizi toplayın diyor vatandaş biz de maliyeti bu diyoruz. Biz giderleri hane sayısına ve iş yerlerine bölüyoruz. Kimi arkadaşa az gelir kimine çok. İş esnafa gelince kantarın topuzu kaçıyor iş yerlerinde tarife daha başka Ev sayısı 83 bin hane iş yeri daha az az olunca bu iş yerlerine yansıyor. Depo olarak kullanılan bir alan var sadece 5 bin lira katı atık bedeli ödüyor burada adaletsiz bir durum var. Bu konun tekrar değerlendirilmesini diliyorum. Tarifeyi son dakika gördük biz. Yıllardır İzmir’in çöpü bizim sırtımızda hukukta fedakarlığın denkleştirilmesi diye kavram vardır. Büyükşehir’in ve ilçelerin bize katı atık ödemesi yapması lazım. Şuan AVM’lerin olduğu yer İzmir’in çöplüğüydü. Çiğli’nin çöpünün geçmişi sadece Harmandalı değil 50 yıla dayanıyor. Gelin bir tavsiye kararı alalım diğer ilçelerden bize ödeme yapılsın. Çiğli olarak biz bu işten zarar ediyoruz. Mağduriyetimizi diğer ilçeler başka türlü duymayacak. Bugün çöplük kapatılsa oranın ıslahı bizim sırtımızda. Harmandalı bizim sınırlarımızda olamasın rağmen yokuşa mazota işçi sayısına rağmen bu tarifeyi yüksek buluyoruz” şeklinde konuştu.

Kaner’e cevap veren Başkan Yıldız, “gönül ister ki hayat standartları yüksek olsun biz bu fiyatları yazmadık” dedi.

CHP grubu adına söz alan Bülent Bingöl ise zam oranın devletin belirlediği oran ile uyumlu olduğunu söyleyerek;, “Zam oranı yaklaşık yüzde 50 hükûmetin belirlendiği yeniden değerlendirme oranı yüzde 43,93. Bizde devletin rakamlarının pek üstüne çıkmıyoruz. Diğer ilçelerde farklılık olabilir ama benim burada dikkat çekmek istediğimiz nokta bu maliyetlerin altında bir rakam belirlenirse sayıştay denetimlerinde zimmet çıkartıyor. Bu hizmeti verebilmek için bunları yapmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu. AK Parti ve MHP’li üyelerin itirazları ile madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Kaner: Salonu terk ederiz

Esenyurt Belediye Başkanının görevden alınması ve kayyum atanması hakkında CHP’den gelen bildiriyi okuyun Bülent Bingöl, “Esenyurt Belediye Başkanı’nın uyduruk gerekçelerle görevden alınıp kayyum atanması vahim bir durumdur. Halkın iradesini yok sayan bu kararı reddediyoruz kabul etmiyoruz” dedi.

CHP’li Bingöl’e bildiri okuduğu için cevap veren Özgür Kaner, siyasi bildiriye devam edilecekse salonu terk edeceğiz” diye tepki gösterdi.

Karşılıklı konuşmaya dönen konu üzerine Bülent Bingöl, “bizler burada meclis üyeleriyiz orada arkadaşlarımız meclislerine giremiyor. Burada aynı şeyler olsa ne yapacağız” şeklinde konuştu.

AK Parti grubundan söz alan diğer isim olan Yeşim Tuncer HTS kayıtlarına değinerek; Esenyurt belediye başkanın HTS kayıtlarına 645 tane terörist ile görüştüğü tespit edilmiş bunların 4 tanesi kırmızı bülten aynı zamanda 45 milyon lira hesabına para girişi var devlet bunun tabi ki hesabını soracak” dedi.

AK Partili üyeden sonra konuşan Başkan Yıldız henüz bir yargı sonucu olmadığına dikkat çekerek; “şu an daha yargılanması başlamamış biri. Şu an partinizin Hatay Milletvekilinin de görüntüleri çıktı. Bunlar yargının konuları ortaya çıkacaktır. Burada bazen siyasi üst makamlarının bildiri yayınlanması talebi olabiliyor” ifadelerini aktardı.

AK Parti’den “Tartışma yaratır” açıklaması

Başkandan sonra konu hakkında söz alan Özgür Kaner genel siyasete girilmesini merkezden gelen bildirilerin okunmasını eleştirdiği açıklamalarını şu sözler ile bitirdi:

“Bahsi geçen başkan tarafından tasarruf savcı tarafından yapılıyor. Burada bildiri okunmaya başlandığı zaman bunun sonu olmaz bizim de bildirilerimiz var. Zaten herkes birbirinin görüşünü biliyor bu bildirinin amacı ne? Mecliste tartışma ortamı yaratmaktan başka bir amacı olamaz. Talimatla hareket etmek olmaz. Çiğli konusunda birleşiyoruz ama genel siyasette ayrışıyoruz. Belediyemizde sayısız incelme oldu niye kayyum atanmadı da oraya atandı. Savcılık soruşturacak mahkeme yargılayacak bitecek. Mansur Başkan ne dedi ‘böyle sıkıntılı kişileri aday yaparsanız bunlar olur’ dedi. Talimatlarla çiğli meclisini 4 sene daha götüremeyiz. Siz ilk mecliste dediniz ki ben kurumu olası tehlikelere karşı korumak için refleks gösterdim dediniz belki de aynısını devlette gösterdi.”