Dijital dönüşüm gecikirse kaybeden ülkemiz olur

KOSGEB KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’nın tanıtım ve bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Başkan Yrd. Metin Akdaş, Dijital dönüşüm gecikirse kaybedenin Türkiye olacağını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 16:28

AYSELİN UZUN / Türkiye’nin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin iş süreçlerinin geliştirilmesi, rekabet güçlerinin yükseltilmesi ve ekonomideki paylarının arttırılması amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve bankalar iş birliğiyle hayata geçirilen KOSGEB KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı yürürlüğe alındı. Bu kapsamda Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından İzmir İnovasyon Merkezi (İzQ)’da KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin de katıldığı toplantıda EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Metin Akdaş, Türkiye’deki firmaların dijitalleşme sürecine dikkat çekti.

DESTEK PROGRAMINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ

KOBİ’lere dijitalleşme sürecinde verilen desteklerin önemli bir itici güç olduğunu belirten Akdaş, bu kapsamda KOSGEB KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’nı çok önemsediklerini vurguladı. Akdaş, “KOSGEB olarak 2015 yılında Uyum Sağlayamayan Kaybedecek başlığı ile Sanayi 4.0 kitabı yayınlamış ve 2017 yılında da revize ederek dijitalleşmeye dair önemli bir rehber sunmuştuk. Bugün de Sanayide Dijitalleşme ve Yapay Zeka başlıklarında iki ayrı çalışma grubumuz aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor.  2017 yılında, hazırladığımız Sanayi 4.0 Eğilim Anketi’nde şunu sormuştuk: Firmanızda dijitalleşmeyi artırma yönünde gördüğünüz en öncelikli zorluk nedir? Cevap, ‘dijitalleşmenin yüksek maliyetli olması’ idi. Bir sonraki soru: Hükümetin özel teşvik ayırması halinde; üretimde tam otomasyon, pazarlama ve operasyonel süreçlerde dijitalleşmeye geçmeyi veya iyileştirmeyi düşünür müsünüz? idi. Cevap ise yüzde 92 oranında ‘evet’ olmuştu. Sonraki yıllarda yaptığımız farklı anketlerde üyelerimizin dijitalleşme sürecini takip etmeye çalıştık. İlgili dönemlerde süreçlerinizin dijitalleşmesi yönünde bir girişiminiz/yatırımınız oldu mu? Diye sorduğumuzda, özellikle pandemi ile birlikte ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 66’lara çıkmışken, son birkaç yıldır ekonomik koşullardaki kötüleşme ile ibre tersine dönmüş ve ‘hayır’ diyenlerin oranı yüzde 63’e ulaşmıştı. Bir başka örneği İzmir Model Fabrikamız özelinde vermek istiyorum. Firmalarımızın verimliliğine ve dijitalleşmesine somut katkı koyan programlarımızı destekleyen KOSGEB, yeni dönemde bu desteğini çekti. Sonuçta, Model Fabrikadan hizmet almak isteyen ancak maliyetlerden dolayı önceliğini değiştiren firmalarımız bu taleplerini ötelemeye başladı. Aslında bu durum, sadece o firmaları etkilemiyor. Hizmet alamadığı için dijitalleşme süreci gecikiyor, verimsiz çalışmaya devam ediyor, zaman ve maddi kayıpla karşı karşıya kalıyor. Ancak, en nihayetinde kaybeden ülkemiz oluyor. Ayrıca, İzmir Model Fabrikamızda KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu, TÜBİTAK akreditasyonu ile Dijital Dönüşüm Danışmanlığı’nı başlattığımızı da buradan duyurmak isterim. Bu bilgileri özellikle paylaşmak istedim. Çünkü, KOBİ’lerimizin dijitalleşmesi sürecinde verilen destekler, yol arkadaşlığı önemli bir itici güçtür. Ekonomik koşullar hem içerde hem de sınırlarımızın dışında oldukça zorlayıcı. Jeopolitik riskler, belirsizlikler, yüksek enflasyonun yarattığı yüksek maliyetler, korumacılık vs derken, üretmek, ürettiğini satabilmek ve tüm bunların yanındaki dünyadaki gelişmelere eş zamanlı uyum sağlayabilmek hiç kolay değil. O nedenle, KOSGEB’in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve bankalarla olan iş birliği sonucunda oluşan bu destek programını çok önemsiyoruz” açıklamasında bulundu.