Dokuz Eylül Üniversitesi başarısını törenle kutladı

Dereceye giren ve ödüle layık görülen Dokuz Eylül Üniversitesi, ulaştığı başarıyı kutlamak amacıyla “Engelsiz Üniversite Ödülleri Kutlama Töreni” düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 19.12.55406 19:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.55406 19:23
ilksesgazetesi.com

AYSELİN UZUN

Türkiye çapında düzenlenen Engelsiz Program Nişan Ödüllerinde 9 Program Nişanı alarak Türkiye birincisi; Engelsiz Bayrak Ödüllerinde ise 20 Bayrak alarak Türkiye üçüncüsü olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) alınan ödülleri düzenledikleri bir törenle birlikte kutladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan’ın katılımıyla başlayan kutlama, DEÜ Devlet Konservatuarı Dinletisi eşliğinde devam etti. Dinleti ardında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar “Fiziki ve sosyal engelleri ortadan kaldıracak çalışmalar yürüttük. Bu sayede ‘engelsiz üniversite ve toplum’ yolunda ciddi mesafe kat ettik” şeklinde konuştu.

ENGELLERİ ORTADAN KALDIRACAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK

Hotar, engelsiz üniversite kapsamında yapılan çalışmaların amacına yer verdiği konuşmada, DEÜ’nün elde ettiği başarının sürpriz olmadığını vurguladı. Hotar “Araştırma üniversitemiz, öğretim, araştırma ve sosyal faaliyetlerini özel gereksinimi olan bireylerin ihtiyaç ve taleplerini dikkate alarak planlanmaktadır. Kamusal yükümlülükleri bulunan Üniversitemizdeki bu durum, hem kuruluş ilke ve değerlerinin bir göstergesi hem de engelsiz üniversite ve toplum ideallerine ulaşma isteğinin sonucudur. Bu noktada pek çok girişimde bulunduk; altyapımızı güçlendirdik. Bunların yanı sıra olay ve olgulara bakışımızı derinleştirmek adına iyi bir dinleyici olduk; konunun özüne inmeye özen gösterdik. Fiziki ve sosyal engelleri ortadan kaldıracak çalışmalar yürüttük. Bu sayede ‘engelsiz üniversite ve toplum’ yolunda ciddi mesafe kat ettik. Geçmişte de Engelsiz Üniversite ödüllerine layık görülen kurumumuzun günümüzde; dokuz programı nişan alarak Türkiye birincisi olması, bizim için sürpriz olmadı. Mekânda, Eğitimde ve Sosyo-Kültürel faaliyet kategorilerinde; 97 üniversite ve 1093 başvuru arasından 20 bayrak alarak Türkiye üçüncüsü olmamız da elbette tesadüf değildi. Çünkü yıllar içinde çalışarak, önemli kazanımlar elde ettik. Öyle ki; pandemi koşullarının yaşandığı 2020’de 6; 2021’de 2; 2022’de 18 ve 2023’te 29 olmak bayrak üzere toplam 54 ödül aldık. Geçen yıl da, program nişanlarında Türkiye üçüncüsü olmuştuk. Dolayısıyla üniversitemizin kazanımları katlanarak artmış oldu” ifadelerini kullandı” sözlerini etti.

SON 20 YILDA BİRÇOK PROJE YAPILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, engelli vatandaşlar için yapılan proje ve mevzuatlarda iyileştirme çalışmalarına dikkat çekerek yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Kamu, STK, özel sektör iş birliğiyle sosyal devlet politikaları çerçevesinde, dezavantajlı vatandaşlarımıza her türlü hizmeti yapma gayretiyle, son 20 yılda birçok proje, mevzuat değişikliği ve kazanım hayata geçirildi. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de engelliler konusu. Kanuni düzenlemeler ile engellilerin önündeki mevzuat engelleri de mümkün olduğu kadar iyileştirilmeye çalışıldı. Çalışma hayatına katılım ve sosyal güvenlikle ilgili birçok gelişme yaşandı. Bu bağlamda hem bizim bakanlığımız hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, birçok konuda hizmetler ürettiler. Özellikle bizim bakanlığımız çerçevesinde üç adet gelişme yaşandı. Birincisi; iş arayan engellilerin, iş hayatına kazandırılması, ikincisi çalışma hayatındaki sosyal katılım, üçüncüsü de sosyal güvenlik ve emeklilik alanındaki imkan ve hizmetlerin arttırılması yoluyla sağlık hizmetlerine erişim malulen emeklilik gibi iyileştirilmeler yapıldı.” dedi.