Adli arkeoloji, adli bilimler, arkeoloji ve insanın zaman içerisindeki evrimsel değişimini anlattan Dr. Görgüşü, “Ayasuluk Kazısı ve İnsanın Biyokültürel Yolcuğu” başlıklı söyleşisinde, “Ayasuluk kazıları multidisipliner bir çalışma alanı olup Efes ile beraber arkeolojik ve tarihsel açıdan Ege Bölgesi’nde yer alan en önemli noktalardan biridir” dedi.
Dr. Mehmet Görgülü, tıp, arkeoloji, sosyoloji, adli bilimler ve antropoloji alanlarında çalıştığını belirterek, “Adli bilimler birçok bilimin bir araya geldiği bir çalışma alanı. Fizik, kimya, biyoloji, tıp, genetik, antropoloji ve daha birçok başlığın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Adli Bilimler suçların aydınlatılması açısından oldukça büyük bir önem taşıyor. Benim Adli Bilimlerde doktora tezim Yenikapı Kazıları’nda oradan çıkan Bizans iskeletlerini yaş, boy, cinsiyet, hastalık açısından kimliklendirme çalışmasına katıldım. Doktora tezim ile kendimi kazılarda buldum. Şu an Ayasuluk Kazıları’nda çalışıyorum” dedi.
Söyleşiye Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel da katıldı. Başkan Sengel, belediye olarak Ayasuluk Kazılarının yanı sıra bu alandaki bilimsel çalışmalara destek vereceklerini belirtti. Geçen ay meclisten geçen kararla birlikte sadece Ayasuluk Kazıları’na değil bu alanda yapılan bilimsel çalışmalara da katkı koyacaklarını beliren Sengel, “Alanda yapılan kazılarda bir cihaza ihtiyaç vardı. Biz de kazı evi ile ortaklaşarak o cihazı alacağız. Hem Efes Selçuk için hem de diğer kazılar için kullanılabilecek. Biz artık Efes Selçuk Belediyesi’nin de bilime katkı koyduğu bir noktaya geliyoruz. Bu çalışmaların sadece maddi imkansızlıklar yüzünden geri kalması ya da durağan hale gelmesinden ziyade daha büyük adımlar atılmasına destek oluruz. Çünkü görünen o ki, Türkiye Cumhuriyeti’nde yetişmiş olan bilim insanlarına destek olmak müthiş harikalar yaratacaktır” dedi.
Söyleşide konuk olan Arkeolog Mustafa Büyükkolancı; “Yaklaşık 50 yıldan beri emek veren bir arkeolog olarak hem Efes’e hem de Ayasuluk’a emek veren herkesi saygıyla anıyorum” dedi.