EBSO Bölgesel Üye Buluşmaları'nın ilki Kemalpaşa’da gerçekleştirildi

Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından ilk defa gerçekleştirilen "EBSO Bölgesel Üye Buluşmaları" kapsamında bir araya gelen sanayiciler, güncel ve ekonomik konularda değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda konuşan Başkan Yorgancılar, İzmir'in cari açık vermeyen tek il konumunda olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 16:31

Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) tarafından oda üyelerini bilgilendirmek, konu ve taleplerini almak, çözüm önerilerini istişare etmek, güncel ve ekonomik konularda tartışmak üzere "EBSO Bölgesel Üye Buluşmaları” düzenlendi. Kemalpaşa Ramada Otel’de gerçekleştirilen buluşmaya, Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı başta olmak üzere, Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Diren ve Kemalpaşa Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Işıklı katılım gösterdi.

 

HEDEF: ALTYAPI ÇALIŞMALARINI TAMAMLAMAK

Başkan Diren, ''Bugün burada, İzmir’in en büyük organize sanayi bölgesi olan, her geçen gün büyüyüp gelişen Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgemiz'in geleceğini ve sanayimize olan katkılarını konuşmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz” diyerek başladığı sözlerine, Kemalpaşa bölgesinin, yalnızca Ege Bölgesi’nin değil, Türkiye genelindeki sanayiye de yön veren, önemli bir merkez haline geldiğine vurgulayarak devam etti.

Diren, öncelikli hedeflerine yer verdiği konuşmasında, “Organize Sanayi Bölgeleri, sanayinin düzenli ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini sağlamak amacıyla, ortak altyapı tesisleri sunarak sanayicilerimizi destekleyen ve üretim maliyetlerini düşüren önemli yapılardır. 90’lı yıllardan itibaren sanayileşmeye başlayan Kemalpaşa OSB, sanayicilerimizin ortak aklıyla yönetilerek, karşılaştığı pek çok sorunu çözmüş ve bugünlere kadar gelişerek büyümüştür. Parselasyon çalışmalarımızın üç aşamalı planında sona gelmiş durumdayız. İlk iki etap tamamlanmış olup, sanayicilerimizin hizmetine sunulmuştur. Üçüncü etap ise tamamlanarak Sanayi Bakanlığı’na iletilmiştir. Bu kapsamda, üçüncü etapta 110 imar adasında, toplamda 587 imar parseli planlanmıştır. Bölgemizin toplam alanı 1.304 hektara ulaşmış olup, 1.378 parselden 583’ü üzerinde üretim faaliyetleri yürütülmektedir. Alt yapı çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. 2023-2024 yıllarında yenilediğimiz doğalgaz, elektrik, atık su, içme suyu ve yağmur suyu alt yapılarının sathi kaplamaları yapılarak yollarımızın asfaltlama işlemlerine başlanacaktır. Bu çalışmalar için 2024 yılı itibarıyla toplam 225 milyon TL harcanmış olup, yıl sonuna kadar 55 milyon TL daha yatırım yapılması planlanmaktadır. 2025 yılına geldiğimizde ise, Sanayi Bakanlığı’ndan onaylanan 1,3 milyar TL’lik kredi ile yol ve altyapı çalışmalarımızı tamamlamayı hedeflemekteyiz” dedi.

TOPLANTILARIMIZI DİĞER İLÇELERE DE YAYACAĞIZ

Başkan Yorgancılar ise bu bölgesel toplantıların diğer ilçelere de yaygınlaşacağını belirterek, “Toplantımızın amacı sizlerden gelen, odamıza daha bir yakın şekilde sorunlarımızı çözmek. Yerelde toplantılar yapmaya devam edeceğiz. Kemalpaşa’dan başlattık, diğer ilçelerimize de yaymayı hedefliyoruz. Sorunları çözmek için sizlerin yanında olmanın doğru olduğuna inanıyoruz. Odamızın bütün birimlerini buraya davet ettim. Herhangi bir sorunda odamızdaki ilgili ve yetkili arkadaşlar yanımızda” dedi.

OSB’NİN 17 TANESİNDEN 14 TANESİNİ EBSO KURMUŞ

Oda olarak yaptıkları projelere değinen Yorgancılar, AB fonlarının önemine değinerek, “Fonlar ile doğru kaynağa sağlayıp insanları meslek sahibi yapmak için çaba sarf ettim. AB’den 1,5 milyar Euro fon sağladık. Hepimizin şikayet ettiği bir konu var, kayıt dışı ekonomi. En kolay kontrol altına alınabilecek yer, organize sanayi bölgeleri. İzmir’e ne katkı sağladın dediklerinde gurur duyacağım ortaya çıkardığımız organize sanayi bölgeleri var. Aliağa, Kemalpaşa, Bayındır, Ödemiş, Pancar, Buca. Bütün bunlara baktığımızda OSB’nin 17 tanesinden 14 tanesini EBSO kurmuş çok büyük bir gurur” dedi.

CARİ AÇIK VERMEYEN TEK ŞEHİRİZ

İzmir genelinin üretimlerine ve ticaretine değinen Yorgancılar, “Yıl bazında yapmış olduğumuz ihracat, ithalatımızdan 5 milyar TL fazla. Cari açık vermeyen bir il konumunda. Bütün iller sizin gibi olsa Türkiye cari açık vermeyen bir konumda olacak. Odamızda bugüne kadar bir vakıf kurduk, modern fabrikalar yaptık. Kemalpaşa’da lojistik merkezi kuruldu, izni çıktı. Diğer odalarımız ve valiliğimizle birlikte bu lojistik merkezinin ortağı konumundayız” ifadelerini kullandı.

ARA ELEMAN YOK, ARANAN ELEMAN VAR

“Eğitimde işsizlik yok mesleksizlik yok başlığı altındayız” diyerek sözlerine devam eden Yorgancılar, “Ara eleman, gri eleman diyorlar bunlar yok aranan eleman vardır. Bu eğitimi verecek yerler meslek yüksekokullarıdır. Kavram Meslek Yüksekokulu var İzmir’de. Sanayici kaynakçı bulmakta çok zorlanıyor. Burada 8 kişi var bu sorunu çeken. Bu okul YÖK’e bağlı çalışıyor. Okulumuzla bu durumu konuştuk, kaynakçı eğitimi veriliyor burada. AB’den aldığımız para ile fırınlarla ilgili materyaller aldık, Karabağlar’daki bir okula koyduk, şu anda 5 bin 800’e yakın kişi mezun oldu. Oteller ve pastanelerde çalışıyorlar. Evde oturan bir kişinin sistemin içine girerek para kazanması hedefimiz var. Ben kendim almadım, AB’nin parası ile aldık. Milano ile ortak olduk, İzmirli işsizler kazandı” açıklamasında bulundu.