İzmir’in Efes Selçuk ilçesinde Acarlar Köyü Çatalsan Tepe Mevkii ve Kuşadası ilçe sınırlarında yer alan mevcut santrallerin kapasitesinin artırılması ve yerlerinin değişikliği sebebiyle yeniden gündeme gelen RES’e karşı halk direndi. Yağmura rağmen direnişinden vazgeçmeyen Efes Selçuk halkı, bilgilendirme toplantısına müsaade etmedi.
Efes Selçuk Kent Konseyi’nin çağrısıyla başlayan direniş, Efes Selçuk Kent Konseyi Başkanı Güllü Kartal, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, çevre ilçelerin kent konseyleri başkanları, çevre örgütleri temsilcileri ve sendika temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Direnişte açıklama gerçekleştiren Efes Selçuk Kent Konseyi Başkanı Güllü Kartal, son aylarda Efes Selçuk’un Havutçulu köyünde JES direnişi ve devam eden Meryem Ana Evi nöbetine vurgu yaptı.
Kartal, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Kentimize düzenlenen saldırılar bitmek bilmiyor. Meryem Ana Evi otopark gelirlerinin ilçemizden alınması mali kayyumdur. Bütçemizin yüzde 60’ı gitti. Şu anda 8 tane RES tribünü var. Bunun da yerini değiştiriyorlar. Aydın yoluna daha yakın ve köye 5 kilometre mesafeye getiriyorlar, gücünü de yüzde 50 oranında artırıyorlar. Birlik olmazsak ne toprak bırakacaklar ne ürün bırakacaklar, hiçbir şeyimiz kalmayacak. Biliyorsunuz bu yıl Gökçealan’da üzümler çok kötü çıktı. Büyük olasılıkla RES’lerin altı yedi senelik etkileri ancak çıkıyor ortaya. Yarın bir gün burada da toplayacak zeytin bulamayacaksınız. Bunlara dur demek için buradayız birlik olmazsak hiçbir şey kazanamayız bu yüzden arkadaşlar sloganımız “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz.”
Daha önce yapılan RES’lerden dolayı gürültü kirliliği sorunu yaşadıklarını belirten Sultaniye Mahalle Muhtarı Selami Üyücü, “Santrallerden yaban hayat, arılar, zeytinlerin verim oranı ve meyve ağaçları etkileniyor. Biz kesinlikle ilave RES istemiyoruz” dedi.
Acarlar Mahalle Muhtarı Ramazan İğneci, RES’E karşı olduklarını belirterek destekleri için Efes Selçuk Belediyesi’ne, kent konseyine ve direnişe destek veren herkese teşekkür etti.
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, gerçekleştirdiği konuşmasında 2019 yılından bu yana mermer ocağı JES ve RES gibi tehlikelere karşı Efes Selçuk’u korumak istediklerini anlattı. Sengel açıklamasında, “Köylü milletin efendisidir” diyen liderin halkı topraklarına sahip çıkıyor. Aydın’dan, Karaburun’dan, Konak’tan, İzmir Barosu’ndan, ‘Bu topraklar bu halkın’ demek için destek olmaya gelenler var. Ben belediye başkanı olduğumdan beri; ‘Memleket bizim, toprak bizim, su bizim, insan bizim’ dedik. Ama hiç bu kadar direniş göstermek zorunda kalabileceğimizi düşünmemiştik. Anlatamıyoruz. Çekin ellerinizi bizim topraklarımızdan. Çekin ellerinizi bizim kasalarımızdan, çekin ellerinizi bizim yaşam hakkımızdan. Anlatamıyoruz. Havamıza, suyumuza, toprağımıza, geleceğimize, bizim kesemize dokunmayın artık" ifadelerini kullandı.
“DİRENMEKTEN ÇEKİNMEYİZ”Yaklaşık bir aydır Meryem Ana Otopark gelirlerinin Efes Selçuk Belediyesi’nde kalması için nöbet tuttuklarını hatırlatan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel; "Kendi kasamız için değil halkın kasası için. Meclis üyelerimizle, halkımızla birlikte direniyoruz. Biz direniriz. Direnmekten çekinmeyiz. Buraya dikilecek iki tane RES birçok insanda hastalık yaratacak, floramızı, toprağımızı, suyumuzu yok edecek. Hayvancılık yapanların mesleğini yok edecek. Biz bunu anlatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, Karaburun halkının RES’ten zarar gördüğünü belirterek; “Karaburun’a yatırım gelecek diye gönüllü olan köylülerin tamamı şu anda köylerini terk etme duygusu yaşıyorlar. RES’ler yapıldıktan sonra arılar terk etti orayı, kuşlar terk etti, sürüngenler terk etti. RES’lere en yakın köy olan Yaylaköy’de köylülerin tamamı depresyon ilacı kullanıyor” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından direnişe geçen halk şirket yetkililerini köy içerisine almayarak halka yönelik bilgilendirme toplantısı yapılmasına izin verilmediğine dair bakanlık yetkilerinin tutanak tutulması sağlandı.