Doç. Dr. Dilek Maktal Canko'nun moderatörlüğünde gerçekleşen “16. Yüzyıl Avrupa Dostluk Albümlerinde Türk Kağıdı” başlıklı söyleşi, sanatseverleri adeta büyüledi. Etkinlikte, kağıt ve renkli kağıt tarihi üzerine uzmanlaşmış emekli akademisyen, yazar ve ebru sanatçısı Nedim Sönmez, Türk kağıdının Avrupa’daki etkilerini anlatarak katılımcılara eşsiz bir kültürel yolculuk sundu.
Etkinlikte sunum yapan Nedim Sönmez, “25 yıl Almanya’da yaşadıktan sonra, Ege Üniversitesinde tamamladığım akademik hayatımın devamında burada eski dostlarla buluşmak çok güzel. Bu gecenin konusu 16. Yüzyılın son çeyreğinde İstanbul’un çok değişik renkli kağıt tekniklerinin uygulandığı, dünyanın en önemli ve en büyük renkli kağıt merkezi olduğunu göstermektir. Avrupa’da 30 yıl boyunca yapmış olduğum, uluslararası benzersiz Dostluk Albümü araştırmalarıyla bunu ortaya çıkardım. Türk Kağıdı adını alarak önce Avrupa’ya sonra tüm dünyaya yayılan bu teknikler hala kullanılmaya devam etmektedirler” diye konuştu.
25 yıl boyunca Almanya’da ebru sanatçısı olarak yaşamını sürdürürken, değişik ülkelerde aralarında birçok tanınmış müzenin de bulunduğu yerlerde 100’den fazla kişisel sergi açtığını aktaran Sanatçı ve akademisyen Nedim Sönmez, “ Sergilerimde, yüzyıllar boyunca zanaat olarak görülen ebrunun zengin bir anlatım dili olduğunu ortaya koydum. 80’li yılların başında ebru sanatına getirdiğim manzara resimleriyle bu alanda yapılanların ötesinde, kendine özgü anlatım biçimimi yarattım. Ebru tekniği ve tarihi üzerine araştırmalar yaparak, bu bilgileri Avrupa’da artık ebru literatürünün klasikleri diye tanımlanan kitaplar, makaleler ve konferanslarla geniş bir kitleye duyurma imkanı elde ettim” ifadelerini kullandı.
Nedim Sönmez’e Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko’nun, ‘Teşekkür Belgesi’ takdim etmesiyle son buldu.