Ege’den dijital engelleri kaldıran adım

Ege Üniversitesi, ‘Engelsiz Ege’ mottosuyla engelleri sadece kampüs içinde değil, dijital alanda da ortadan kaldırmak için önemli bir adım attı. Üniversite, engelli bireylerin web sitesi üzerinden daha rahat erişim sağlayabilmesi için 2 yeni uygulamayı devreye soktu

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 14:58

Engelsiz Ege mottosu ile yola çıkan Ege Üniversitesi Kampüs içini, binalarını ve dersliklerini fiziki olarak engelsiz hale getirmenin yanı sura dijital ortamda da engelleri kaldırıyor. Ege Üniversitesi web sitesinde “web işaret dili eklentisi” ve “web erişilebilirlik aracı” uygulamaları devreye sokuldu.

Ege Üniversitesi’ne Web İşaret Dili Eklentisi

Engellerin sadece fiziksel ortamda değil dijital alanda da kalkması gerektiğinin altını çizen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak şöyle konuştu;

“Engelli personelimiz ve öğrencilerimiz için iki yeni uygulamayı hayata geçirdik. Dijital uygulamalarımızdan birisi Web İşaret Dili Eklentisi oldu. Bu uygulamamız ile işitme engelli ve sağır bireyler, web sitesinde yer alan bilgilere yapay zeka destekli işaret dili ile erişebiliyor. Bir diğeri ise Web Erişilebilirlik Aracı uygulamamız oldu. Erişilebilirlik Aracı ile az gören, kısıtlı görme engeli olan bireylere yönelik metin boyutları, satır aralıkları ve yükseklikleri ayarlanabilir hale getirildi. Ekran okuyucu ses sistemi ile ekrandaki veriler sesli şekilde kullanıcıya aktarılıyor. Tam görme engelli bireyler için ise resim betimleme, aktifleştirme ve bağlantı vurgulama gibi özellikler kullanılıyor. Renk körü̈ bireyler için kontrast ayarı değiştirilerek içeriğe daha net ulaşım sağlanıyor. Disleksi ve dikkat dağınıklığı olan bireylere 3 farklı imleç kullanımı ve font değişikliği imkânı sunuluyor.  Otizmli ya da panik atak yaşayan bireyler için web sitelerinde aniden beliren reklamlar, animasyonlar veya pop-up'lardan bireyin tetiklenmesini önlemeye yönelik animasyon durdurma özelliği bulunuyor. Bu özellik sayesinde bu bireyler web sitelerinden daha kolay yaralanma fırsatı elde ediyor”

Ege Üniversitesinde engelsiz ekosistem

Engelsiz uygulamalarla ödüllü bir üniversite olduklarını aktaran Budak konuşmasına şöyle devam etti;

“Engelli bireylerin eğitim öğretim, araştırma geliştirme ile sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılımını önceleyen sürdürülebilir, engelsiz ekosistemimizi daha da güçlendirmek için örnek projeler üretmeye devam edeceğiz. İnanıyoruz ki, Ege Üniversitesi ailesi olarak çok önemli ve anlamlı gördüğümüz bu hassas konuda yaptığımız tüm çalışmalarla hem engellilerin yaşam hakkına saygı göstermiş hem de engellilerin gündelik hayatın akışına katılmasına destek vermiş olacağız”

Ege Üniversitesinde daha önce engelli bireylerin dijital ortamlara adaptasyonuna yönelik; EGEDERS sistemi, sesli kitap sistemi ve Engelsiz Bilgilendirme Asistanı (EBA) uygulaması kullanıcıların hizmetine sunulmuştu.