Ege Denizi'nde korkutan deprem!

Ege Denizi'nde meydana gelen deprem korku ve paniğe neden oldu

Haber Giriş Tarihi: 20.06.55716 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.55716 10:53

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Ege Denizi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Muğla'nın Bodrum ilçesinin 19,95 kilometre açıklarında meydana gelen depremin, 6,28 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

DEPREM NEDİR?

Deprem, yer sarsıntısı, zelzele ya da seizma olarak da adlandırılır. Deprem, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalardır. Bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayına deprem denir.

SANAL DEPREM SENDROMU NEDİR?

Denge; iç kulaklardan, gözlerden, bacaklar ve ayaklarda bulunan sensörlerden gönderilen sinyallerin merkezi sinir sisteminin denge merkezinde analiz edilmesi sayesinde sağlanır. Bu sistem dik durabilmemizi sağlar ve elde ettiği verileri hangi yönün yukarısı olduğunu tahmin etmek için kullanır. Normalde, düşündüğümüzden daha alçak bir yere basmak gibi öngörülemeyen bir hareket yaparsak, sistem gerçek dünyanın nasıl bir yer olduğunu bildiği için hızla buna uyum sağlar. Deprem gibi beklenmedik bir kriz durumunun yaşanması, bu sistemi geçici olarak aksatabilir, elde edilen verilerin işlenmesi güçleşerek, kişi hiç beklenmedik bir anda sallantı varmış hissine kapılabilir. Buna sanal deprem sendromu adı verilir.

 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli yıkıcı deprem sonrasında, ülkemizde oldukça zor günler yaşandı. Bu felaketi ardından deprem çantası konusu yeniden gündeme geldi.

DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR? 

Beklenmedik bir anda ortaya çıkabilecek acil durum ve afetlerde (sel, deprem, yangın gibi) büyüklüğe ve bıraktığı hasara bağlı olarak, istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Böyle zamanlarda yardım ihtiyacı açığa çıkar, ancak beklenen yardımın gelmesi zaman alabilir. Bu gibi durumlarda önceden hazırlanmış olan deprem çantası, kişinin 72 saat boyunca hayatta kalmasına yardımcı olur.

Olası bir afet anında, hayata tutunmamızı sağlayacak her detay çok önemlidir. Bu noktada kendini gösteren ve yaşanan afet sonrası ihtiyaç duyulacak malzemelerin yer aldığı deprem çantasının nerede duracağı iyi seçilmelidir. En kritik unsur, çantanın kolay erişilebilir bir erde durmasıdır. Buna kişiler, evlerinin dizaynına göre karar vermelidir. Ancak içerisinde gıda malzemesi ve çeşitli ilaçlar yer alacağından, güneş görmeyecek bir alanda muhafaza edilmelidir. Varsa arabaya ve konaklanan diğer bir ev ile yazlığa da deprem çantası koyulmalıdır.

Deprem çantasında neler olmalı?

Deprem çantası hazırlarken, evde yaşayan kişi sayısı gözetilmelidir. Ev içerisinde bulunan bireyler ve evcil hayvanlar baz alınarak hazırlanacak deprem çantasının içindekiler; medikal ürünler, gıda malzemeleri, mevsimine uygun olarak seçilmiş kıyafetler ve iletişimi sağlayacak araç gereçler olmalıdır. Acil durumlar için hazır deprem çantası yapılırken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından belirtilen maddelere göz atılmalıdır.

Deprem çantası içindekiler nelerdir?

Deprem çantası hazırlanırken içine koyulması gereken temel malzemeler vardır. Bu malzemelerin varlığı, kişilerin hayatta kalma sürelerini uzatmaya yardımcı olur. Bu minvalde hazırlanacak deprem çantası listesi şu şekilde olmalıdır:

Kişilere ait kimlik bilgilerinin yer aldığı belgelerin (ehliyet, pasaport, banka hesap kayıtları, sigorta poliçeleri, T.C. kimlik kartı gibi) fotokopi örnekleri

İlaç ve medikal ürünlerin bulunduğu bir ilkyardım çantası

Kuru gıda, konserve

Radyo

Düdük

Maske

El feneri

Yedek batarya ya da şarj aleti

Pil

Evcil hayvanlar için yaş ve kuru mama

Havlu

Peçete

Kalem kağıt

Bebek bezi

Islak mendil

Battaniye

Bebekler için hazır mama. 

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- İzmir’de nerede hangi semt pazarları var? İzmir’deki semt pazarları