Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü'nün davetiyle Öğr. Gör. Dr. Gülben Mat konuşmacı olarak yer aldı. Dr. Mat, konuşmasında Atatürk'ün askeri ve siyasi liderlik özelliklerinin yanı sıra, dönüşümcü liderlik yönlerini vurguladı.
Dönüşümcü liderliği; yeniliğe, geleceğe ve değişime öncü olmak olarak tanımlayan Öğr. Gör. Dr. Gülben Mat, ‘Atatürk’ün hayatı dönüşümcü liderlik konusuna verilebilecek en iyi örnektir. Milli Mücadele döneminde askeri bir dahi olan Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra kararları, yaptıkları ve siyasi duruşuyla bütün dünyanın takdiri ve dikkatini üzerine toplamıştır. Atatürk, devlet adamı olmasının yanında, asker kimliğiyle de dönüşümcü liderde olması gereken tüm özelliklere sahip bir kişiliktir. Eski dönemlerde ileri sürülen kuramlarda lider doğulur görüşü yaygındır. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar, liderlik özelliklerinin sonradan da kazanılabileceğini göstermiştir. Lider olunabilir, doğuştan liderlik özelliklerine de sahipseniz bu sizi daha da ileriye taşıyacaktır’ diye konuştu.
Fiziki özelliklerin liderlikte önemine değinen Öğr. Gör. Dr. Mat, “Atatürk’ün karizmatik liderliğini, Irak Başbakanı Nuri Sait Paşa’nın oğlu Sabah Sait ile yaşanılan bir olay üzerinden örneklendirmiştir. Sabah Sait, Hava Kuvvetlerinde pilot olarak görev yapan genç bir subaydır. Bir gün kötü bir kaza geçirmiş ve ayakları birkaç yerinden kırılmıştır. Tedavi için Londra’ya gitmiş ve ailesi ile dönüşte İstanbul’a uğramışlardır. Bir gece bulundukları ortama Atatürk gelmiş ve onların oturduğu masaya giderek Irak Başbakanı Nuri Sait ve ailesini şereflendirmiştir. Atatürk konuşmalar sonrasında Sabah Sait’ten nişanlısını dansa kaldırmasını istemiştir. Sait Bey, koltuk değnekleri yanında olduğu halde Atatürk’ün bu isteği karşısında şaşırmıştır. Yürüyemediği için emirleri yerine getiremeyeceğini söylemiştir. Atatürk, ‘Nişanlını dansa kaldırmanı istiyorum’ diye tekrar etmiştir. Sabah Sait, koltuk değneklerini almadan nişanlısını dansa kaldırmış ve o andan itibaren yürümeye başlamıştır. Orada bulunanlardan biri ‘Ne kuvvetli bir emir değil mi?’ deyince ‘Hayır efendim, o emir değildi. O Atatürk’ün büyüleme kuvvetiydi’ diyerek cevaplamıştır” dedi.
Öğr. Gör. Dr. Gülben Mat, Atatürk’ün liderlik niteliklerini Alfred Adler'in Kişilik Kuramı çerçevesinde ele alarak, günümüz liderlerinin Atatürk’ün dönüşümcü liderlik özelliklerinden ilham almaları gerektiğine dikkat çekti.