MÜSİAD İzmir, “İzmir Buluşmaları” kapsamında toplantı gerçekleştirdi. Suriye’deki ekonomik fırsatlar ve Türkiye – Suriye arasında yapılabilecek ekonomik iş birliklerinin konuşulduğu toplantının moderatörlüğünü MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur yürüttü. Toplantının konuk isimleri ise MÜSİAD Kurucu Başkanı/IBF Başkanı Erol Yarar ve DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı Fuat Özçörekçi oldu.
“SURİYE’NİN YENİDEN İNŞASI TÜRK İŞ İNSANLARIYLA OLACAKTIR”Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD İZMİR Başkanı Gökhan Temur; şu ifadeleri kullandı:
“Zalim/Esed, arkasında 1 milyondan fazla insanın katledildiği, 12 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı, birçok şehri enkaza dönmüş bir Suriye bırakarak kaçmıştır. Zulüm ile abat olunamayacağı hakikati Suriye’de bir kez daha tecelli etmiştir. Bizim Suriye’ye bakışımız hiçbir zaman menfaat eksenli olmamıştır. Asırlardır birlikte yaşadığımız Kardeşlerimize sırtımızı dönmemizi bizden kim bekleyebilir? Suriye yeniden inşa edildiğinde hem güvenliğimiz açısından hem de ekonomik bakımdan çok daha farklı şartlar oluşacak bölgemizde. İnşallah önümüzdeki dönem Suriye'nin yeniden inşasıyla birlikte çok farklı bir bölgesel atmosferi de hep birlikte göreceğiz. Yeni dönemde Suriye'nin yeniden inşa ve ihyası Türk iş insanlarıyla olacaktır.”
Toplantında açıklamalarda bulunan DEİK Türkiye- Suriye İş Konseyi Başkanı Fuat Özçörekçi; Suriye ekonomisinin mevcut durumu ve Türkiye ile ticari ilişkiler üzerine bilgileri paylaştı. Suriye’nin kriz öncesi 60 milyar dolarlık bir gayrisafi milli hasılaya sahip olduğunu ancak bu rakamın kriz nedeniyle yarıya düştüğünü ifade eden Özçörekçi, Türkiye’nin, Suriye’ye ihracatının kısa ve orta vadede artmasını beklediğini kaydetti.
Ayrıca Özçörekçi, Suriye’de ticaret potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.
KRİZİN TÜRKİYE’YE ETKİLERİMÜSİAD Kurucu Başkanı/IBF Başkanı Erol Mehmet Yarar ise toplantıda yaptığı konuşmasında Suriye’deki krizi ve krizin Türkiye'ye olan etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Yarar, Türkiye'nin Suriye konusunda oldukça aktif bir rol oynadığını ve bölgedeki dengeleri köklü şekilde etkileyen rejim değişikliğinin Türkiye için ciddi fırsatlar sunduğunu ifade etti.
EKONOMİ VE TİCARET BAKANI İLE GÖRÜŞME
MÜSİAD Kurucu Genel Başkanı ve Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar, ise “Geçtiğimiz ay İdlib, Halep ve başkent Şam'da Suriyeli iş adamları ve yetkililerle görüşmeler yaptık. Çok sayıda Suriyeli iş insanı ile uzun süredir yakın ilişkiler kurulduğunu ve birlikte çok sayıda uluslararası çalışmalar yürütüldü” dedi.
Önce İdlib'e sonra Halep'e, oradan da Şam'a gelerek görüşmeler yaptıklarını açıklayan Yarar, Şam'da yeni yönetimin Ekonomi ve Ticaret Bakanı ile de bir araya geldiklerini, görüşmede iş ve yatırım imkanlarının değerlendirildiğini belirtti.
TÜRK VE SURİYELİ İŞ İNSANLARI BİR ARAYA GELECEK
Yarar, ayrıca 4 Şubat 2025 tarihinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın teşrifleri ile Gaziantep’te Türk ve Suriyeli iş adamlarının bir araya geleceği bir zirve gerçekleştireceklerini ifade etti. Zirvede Suriye ticaretinin ve sanayisinin yeniden inşası için atılması gereken stratejik adımlar konuşulacağını ve ardından Türk ve Suriyeli iş adamlarının katılımıyla İkili İş Görüşmeleri (B2B) gerçekleştirilecektir.