Eskiyle yeni birleşiyor: İptal edilen plan yeniden askıda

Daha önce iptal edilen Konak 2. Etap 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı yeniden askıya çıkarıldı. Planda ‘alternatif raylı sistem’ opsiyonu dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 02.12.55472 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.55472 12:10
ilksesgazetesi.com

TENZİLE AŞÇI Daha önce yargı kararları nedeniyle iptal edilen ve uygulamaya konulamayan Konak 2. Etap (Üçkuyular - Karataş Bölgesi) 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planına ilişkin kritik bir gelişme yaşandı. Bölge için yeniden hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu hazırlanarak askıya çıkarıldı.  Planlama alanı, Üçkuyular-Karataş Bölgesi’ de Mehmet Emin Akman, Güzelyalı, Göztepe, Çankaya, Mithatpaşa, Murat Reis, Piri Reis, Kemal Reis, Kılıç Reis, Turgut Reis, Akın Simav, Barbaros, Altıntaş, Atilla ve Güneşli mahallelerini kapsayan planlama alanı toplamda 370 hektarlık bölgeyi kapsıyor.

YARGI İPTAL ETMİŞTİ Geçtiğimiz yıllarda, doğusunda Kemeraltı Kentsel Sit Alanı bulunan bölgeyi kapsayan alanın Üçkuyular 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı onaylanmış ancak açılan davalar ve mekânsal dinamikler nedeniyle anılan plan iptal edilmişti. İptalin ardından; yeni yerleşim alanları açmak yerine mevcutta bulunan yerleşimlerin sorunlarını çözmeyi önceleyen yeni planların hazırlandığı belirtildi.  Plan raporunda ayrıca, planlara ilk olarak doğuda Kemeraltı Kentsel Sit Alanı, kuzeyde İzmir Körfezi, güneyde İnönü Caddesi, batıda Üçkuyular Vapur İskelesi ile sınırlanan bölgede başlanılmış ancak planlama alanı içerisinde yer alan sit alanları ise kapsamı gereği Kemeraltı planlama alanının dışında bırakıldığı belirtildi. Raporda ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve sorumluluk alanında olan planlama alanının İzmir kentinin 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planında ‘’Merkez Kent’’ olarak tanımlanan kesiminde yer aldığı bilgisi de verildi.  Planlamanın amacında ise tarihi değerlerin ve koruma alanlarının korunarak Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı gibi bölgelerin mevcut yapılara zarar verilmeden canlandırılması ve bölgedeki turizm hareketliliğinin artması olduğu ifade edildi.  

YAYA SİRKÜLASYONU AĞIRLIKLI OLACAK Hazırlanan proje raporunda, projenin amacı ise, “İzmir'in kentsel kimliğini oluşturan tarihi ve kültürel mirasını koruyarak; Kemeraltı kent merkezinden başlayarak kıyı boyunca ‘Eski’ ile ‘Yeni’nin harmanlandığı, kent merkezinde toplu taşıma, bisiklet ve yaya ulaşımının etkinliğinin arttırıldığı, kent estetiğinin yer oluşturma ilkeleri ile birlikte ele alındığı çağdaş kentsel mekânlar yaratmak” ifadeleriyle tanımlandı. Projede, toplu taşıma araçları ile yaya ve bisiklet ulaşımını entegre ederek, planlama alanındaki yaya sirkülasyonunun arttırılmasının hedeflendiği belirtildi.

ASANSÖR ALANI CANLANIYOR Plan raporunda ayrıca, planlama alanının kapsadığı alanda tescilli taşınmazların bulunduğu bölgelerde yaklaşık 13 adet koruma alanı ve bazı sit alanlarının bulunduğu belirtildi. Tescilli taşınmazlar ve koruma alanları genel olarak, Kemeraltı Kentsel Sit Alanından doğu-batı doğrultusunda, Göztepe stadına kadar uzandığı görüldüğü belirtilirken planlama ilkelerinde, koruma ve sit alanları mevzuatlarına uygun hareket edildiği ifade edildi. Planlama amaçları arasında ayrıca hem koruma hem sit hem de tarihi değerleri barındıran bölgenin kent ile mahalle ölçeğinde erişilebilirliğin arttırılması, Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı çevresindeki mekanların kent turizmine kazandırılması, tescilli ve tarihi yapıların bulunduğu bölgenin kalkınması, yenilenmesi ve canlandırılmasının amaçlandığı belirtildi. ULAŞIMDA YENİ ALTERNATİFLER Planlama bölgesinde yapılan analiz çalışmaları neticesinde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı vizyonu doğrultusunda müdahale kararları önerildiği belirtilirken alanın neredeyse tamamının imar uygulaması gördüğü ve yapılaşmanın tamamlandığı göz önünde bulundurulduğunda, alanın fiziksel koşullarının iyileştirilmesi, sosyal ve teknik altyapı alanlarının arttırılması ve ulaşım bağlantıların kuvvetlendirilmesi amacıyla “sağlıklaştırma alanları” belirlendiği ifadelerine yer verildi. Sağlıklaştırma alanlarının yanı sıra planlama alanının çevresi ve kentle olan ilişkisi düşünülerek; hem alan içerisinde hizmet eden hem de kentin bütününe hizmet eden transfer merkezleri, yaya yolları ve hafif raylı sistem kararlarının öngörüldüğü bilgisine yer verildi. Planlama raporunda, bölgenin deniz, kara ve raylı taşımacılık alternatiflerinin bulunduğu ifade edilirken bölgenin asıl toplayıcı özelliği gösteren bağlantısı olan, Mithatpaşa Caddesi ve İnönü Caddesi arasında topografik nedenlerden dolayı güçlü bağlantı kurabilen cadde bulunmadığına dikkat çekildi.

Planlama alanındaki ulaşım hususunda ise “Sentez çalışmasında ortaya konulan bölgelemeler ve notasyonlar ışığında, planlama alanının genellikle konut bölgesi oluşu, İzmir kent merkezindeki konumu ve içerisinde kent ölçeğindeki donatı alanlarını barındırması ama bu alanlar özelinde ulaşım bağlantılarının zayıf olması nedeniyle toplu taşıma ve yaya erişimi bakımından öneri yaya yolları ve raylı ulaşım hatları belirlenmiştir. Karataş Meydanı ile Tarihi Asansörün bulunduğu bölgeden transfer merkezine kadar olan bölgeye, ayrıca Göztepe Stadyumu ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nden Göztepe Vapur İskelesi’nin bulunduğu alana aks boyunca yayalaştırma çalışmaları öngörülmüş olup; Mithatpaşa Kentsel Sit Alanı çevresinden güneyde İnönü Caddesi ve Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaşması hedeflenen planlama alanının kuzey-güney doğrultusunda olacak şekilde raylı sistem hattı öngörülmüştür” ifadelerine yer verildi. 

Kuzey-güney yönlü raylı sistem konusu ise geçtiğimiz yıllarda alan için bir daha gündeme gelen ve Beştepeler Kentsel Dönüşümünde de tartışma konusu olan “füniküler sistem” opsiyonunu akıllara getirdi.