EÜ'de 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri düzenlendi

Ege Üniversitesi, 70'inci yıl etkinliklerinde Dokuz Eylül Üniversitesi ile iş birliğinde 30 Ağustos Zafer Bayramı programı düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 11:29

Ege Üniversitesi'nde, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla kapsamlı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda düzenlenen programda, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cihan Özgün konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe, EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Karakaş, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Yasin Kaya, İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Olcay P. Yapucu, akademisyenler, öğrenciler ve çalışanlar katıldı.

Doğu-Batı çatışmasının sonucu bizi 30 Ağustos zaferine götürdü

30 Ağustos Zaferi’nin tarihsel önemine vurgu yapan Prof. Dr. Cihan Özgün, “Doğu-Batı çatışmasının sonucu bizi 30 Ağustos zaferine götürdü. Mustafa Kemal Paşa’nın günümüze miras bıraktığı bir takım anlayış ve tutumlar vardır. Mustafa Kemal Paşa önce, sürekli savaşlarla yıpranmış, moral ve motivasyonu bozulmuş olan Türk milletinin üzerindeki yılmışlık psikolojisini atmayı başardı. Ardından Türk milletine ‘bir milletin istiklaline sahip olması hayatta olmasından daha mühim’ olduğu gerçeğine ikna etti. Farklı alanlarda çok sayıda kitap okuyan, not tutan, sorgulayan Mustafa Kemal Atatürk ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ sözündeki ruhla kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrasında Türk milletini ulus bilinciyle konsolide etmeyi başardı. Mustafa Kemal Paşa’nın kıvrak zekâsıyla 30 Ağustos zaferinde göstermiş olduğu üstün başarısı, Türk milletinin kurtuluşu için bir dönüm noktası oldu” diye konuştu.

Prof. Dr. Özgün, “Korkular ve kaygılar içerisinde olan bir toplumun liderine biat eden bir yapıya bürüneceğini düşünen Mustafa Kemal Paşa’nın en önemli kazanımları 1. ve 2. İnönü Muharebeleridir. Bu muharebeler, Türk kuvvetlerinin başarıya ulaşacağının sinyalini vermiştir. Kütahya-Eskişehir Muharebelerinde alınan yenilgi, Sakarya Meydan Muharebesinde alınan galibiyetle telafi edilmiş ve 30 Ağustos büyük zaferine giden süreci ateşlemiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın savaş sanatını ve psikolojisini bilmesi, öngörüsünün üst düzey olması, gelgitleri kısa sürede çözüme kavuşturdu” dedi.

Türk’ün zaferine boyun eğmiştir.

Özgün, 30 Ağustos Zaferi’nin, Türk milletinin kaderci anlayışını yıktığını ve milli iradenin egemen olduğu bir devlet yapısına geçişi sağladığını belirterek,  “Bu büyük zafer öncelikle kaderci anlayışı yıkmıştır. Milli iradenin hakim kılındığı bir Türk devletine geçiş gerçekleşmiştir. Batı devletleri, Türkofobi nedeniyle Türkleri tahkir etmeyi bırakmış ve Türk’ün zaferine boyun eğmiştir. Türk milleti, öncelikle istiklaline, bir bayrağa, bir marşa, kendine ait bir renge kavuşmuştur. Özetle, Mustafa Kemal Paşa Türk milletine, ‘mücadelenin yenildiğinde değil vazgeçildiğinde kaybedileceğini öğretmiştir” dedi.