EÜ'nün gastronomi ve kültür sempozyumu Çeşme'de düzenlendi

Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi ev sahipliğinde “V. Uluslararası Gastronomi, Turizm ve Kültür Çalışmaları Sempozyumu” düzenlendi. Çeşme Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe; Fakülte Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Cengiz Kutlu Yüksel, çeşme protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2024 10:20

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, “Öncelikle böylesine önemli bir uluslararası sempozyuma ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. Gastronomi, milli yönü de kuvvetli olan ve ülkemizin en güçlü olduğu alanlardan birisidir. Hatta milli bir değer, bir hazinedir. Gastronominin uluslararası yönü de mevcut. Zira gastronomi diplomasisi öyle bir hale geldi ki, artık günümüzde kültürlerarası bir barış simgesi oldu diyebiliriz. Biz de çok kısa bir süre önce, İzmir’imizin lezzetlerini Azerbaycan’ın Bakü ve Gence şehirlerinde tanıtma fırsatı bulduk. Büyük bağışlarla Gastronomi Akademimizi faaliyete geçirdik. Orada eğitimlerimizi ve atölye çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Yine hayırsever Shipley ailesinin bağışlarıyla öğrenci yurdumuzu tamamladık. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın da destekleri bizler için çok önemli. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Sempozyumun ilk oturumunda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serkan Şengül, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Uhri, Halk Bilimi Uzmanı Nihal Kadıoğlu Çevik ve Eğitmen Şef Rıfat Yurttaş'ın "Mutfak Kültürü ve Göç" temasıyla fikir alışverişinde bulundular. Oturumun ardından konuşmacılara plaketleri verildi.

Bölgenin lezzetleri davetlilere denetildi

Programda katılımcılar, 21'i yüz yüze 29'u çevrimiçi (online) olmak üzere toplam 50 bildiri sundu. Bilimsel program ile eş zamanlı olarak gerçekleşen mutfak eğitimlerine öğrencilerin ilgisi büyüktü. Çeşme Turizm Fakültesi Shipley - Altındağ Gastronomi Akademisinde gerçekleşen Temel Barista Eğitimi, Pratik Atıştırmalıklar Eğitimi, Limonlu Cheesecake Yapımı ve Çeşme Kurabiyeleri Eğitimi ile bölgenin lezzetleri davetliler tarafından denendi.

Sempozyumdan sonra Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi Shipley - Altındağ Gastronomi Akademisinde gerçekleşen gala yemeğinde katılımcılar günün yorgunluğunu attı. Etkinlik çerçevesinde katılımcılara Çeşme’nin turizm değerleri; “Haralambos Kilisesi, Çeşme Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Alaçatı Merkez Cami ve Alaçatı Şehir Merkezi gezdirildi.