Evlilik kredisi yetersiz, hayaller masraflara yenik

Türkiye’de artan ekonomik zorluklar evlilik hayali kuran çiftler için ciddi bir engel haline gelirken, gençler 150 bin TL’lik evlilik kredisi desteğinin yetersiz olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2025 09:12
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2025 09:12

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER - Aralık ayında yeni asgari ücret 22 bin 104 TL olurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2025 yılını “Aile Yılı” olarak ilan etti. Aile yılı kapsamında yeni evlenecek çiftler için destek paketini açıklayan Erdoğan, 48 ay vadeli ve 2 yıl geri ödemesiz 150 bin lira tutarındaki faizsiz krediden yararlanabileceklerini kaydetti. Lakin açıklanan bu krediden yararlanmak isteyen gençler için de belli şartlar bulunuyor: T.C. vatandaşı olmak ve Türkiye’de ikamet etmek, başvuru tarihi itibarıyla 18-29 yaş arasında olmak, taşınmaz sahibi ya da hissedarı olmamaları, çiftlerin son 6 aylık gelir toplamı ortalamasının ve son aya ait gelirleri toplamının asgari ücretin 2-3 katından fazla olmamak, başvuru tarihi itibarıyla resmi nikah gününe en az 2 ay, en fazla 6 ay kalmış olmak, Bakanlığın evlilik sonrası sunacağı eğitim hizmetlerine 2 yıl içerinde katılmayı taahhüt etmek gibi… Biz de İzmirli gençlere şu anki ekonomik şartları ve sunulan nakdi yardımı göz önünde bulundurduklarında bir evliliğin maliyetinin ne kadar olduğunu ve bu devirde evlenmenin kolay olup olmadığını sorduk. Aldığımız cevaplar ise verilen kredi desteğinin yeterli olmadığı yönünde oldu.

ŞARTLARA TAKILANLAR

Haziran ayında düğünü olacağını söyleyen 26 yaşındaki Aslı Gülöz, düğün masraflarının bir hayli çok olduğunu dile getirdi. Gülöz, “Şu anki ekonomi şartları altında evlenmek tabii ki de zor. Nişanlımla birlikte bizim de maddi gücümüz neye yeterse o şekilde bir şeyleri halletmeye çalışıyoruz, her şey dört dörtlük olmuyor” diye konuştu. Gülöz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evlilik kredisi desteğine ilişkin görüşlerini bildirerek, “Ben şu an çalışmıyorum ama bizim şartlarımız uymuyor; aylık gelir yüksek çıkıyor. Eğer çıkmasa alırdık en azından mobilya veya beyaz eşya alımında az da olsa destek olurdu” açıklamasında bulundu. “150 bin TL tutarındaki kredinin düğün masraflarını karşılamada yeterli olur mu?” sorusu üzerine cevap veren Aslı Gülöz, olmayacağını söyleyerek bu devirde her şeyin adım başı masraf olduğunu kaydetti. Haberden sonra sosyal medyada yapılan yorumları değerlendiren Gülöz, “Haberi ilk duyduğumda sosyal medyadaki yorumları okuduğumda kimse memnun değildi. Düğün için maalesef yeterli bir maddi destek olmadığını düşünüyorum” dedi.

EVLİLİK ARTIK BİR PROBLEM

İzmir’de yaşayan 25 yaşındaki Büşra Bacak ve 26 yaşındaki Şahan Gül çifti, 2025 yılının Eylül ayında evlenmeyi planlıyor. Maddi zorlukların gölgesinde evlilik hazırlıklarını sürdüren çift, günümüzde evlenmenin ekonomik yükü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı evlilik kredisi desteği hakkında görüşlerini paylaştı. Şahan Gül, evlenmenin maddi yükünün gelir seviyesine göre değiştiğini belirterek şunları söyledi: “Ülkemizde orta sınıf kalmadığı için artık tamamen alt sınıf bir yaşam sürmekteyiz. Bununla bağlantılı olarak, şu an evlilik aşamasında olan birisiyim ve aşırı derecede zorlanıyorum. Toplumsal dayatmalar, gelenek ve görenekler de bu zorluk seviyesini etkiliyor. Geleneklerime bağlı bir insanım, ancak hepsinin ayrı bir masraf olması nedeniyle kaçmaya çalışıyoruz. Bu maddi zorluk toplumun sosyolojik yapısını da değiştiriyor. Evlilik artık insanlar için problem haline gelmektedir.” Büşra Bacak ise ekonomik koşulların çiftler üzerindeki baskısını şu sözlerle dile getirdi: “Ülkemizde genel olarak bir geçim sıkıntısı var ve biz evlenecek çiftler de bunu yaşıyoruz. Bu yüzden hesaplamalar ve harcamalar oldukça zor şartlar altında yapılmaktadır. Alım gücünün azalmasıyla birlikte ciddi anlamda zorlanmalar başlamıştır. Gelenek ve göreneklere bağlı bir toplum olduğumuz için bunları gerçekleştirmek artık oldukça zor. İnsanlar düğün ve kına yapmak yerine sadece nikahı tercih etmeye başlıyor veya evlenme düşüncesi günden güne azalıyor. Bu durum toplum yapımızı olumsuz etkiliyor.”

150 BİN TL YETERSİZ KALIR

Evlilik kredisi desteği hakkında konuşan Şahan Gül, 150 bin TL’lik faizsiz kredinin yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi: “Güncel evlilik maliyetleri yaklaşık 800 bin TL bandında. Bu nedenle devletin sunduğu 150 bin TL’lik faizsiz kredi seçeneği yeterli değil. Daha mantıklı bir çözüm, evlenecek kişilerin kendi masraflarına göre beyan edecekleri giderlere karşılık tatmin edici seviyede faizsiz geri ödemeli kredi seçeneği olabilir. Çünkü evlilik, toplumumuzun yapı taşıdır ve aile kavramı bizler için çok önemlidir.” Büşra Bacak ise kredi miktarının yeterli olmadığını şu sözlerle ifade etti: “Tüm masrafları göz önünde bulundurduğumuzda bu miktar yeterli değil. Güncel hesaplamalara göre düğün maliyeti sunulan miktarın çok üstünde yer alıyor. Gelir ve gider karşılaştırması yapıldığında ciddi farklar ortaya çıkıyor. Ülkemizde kına ve düğün önem taşıyor, ancak bu destek maalesef çiftlere yeterince yardımcı olamaz. Biz de kredi için başvuru yapacağız, alabilirsek ne kadar yararı olur bilinmez.”

EV KURMANIN BEDELİ EN AZ 500 BİN TL

Günümüzde evlenmek isteyen çiftlerin ev kurma maliyetinin ortalama fiyatlarını sizler için derledik. 2025 yılı itibarıyla temel beyaz eşya, mobilya ve ev tekstili ürünlerini içeren bir ev dizmenin maliyeti yaklaşık 450 bin TL ile 500 bin TL arasında değişiyor. En uygun koltuk takımı 30-35 bin TL arası değişirken, salon takımı için masa sandalye 20 bin TL’yi buluyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi ve fırın gibi temel beyaz eşyalar 50.000 TL’den başlarken, yatak odası ve oturma grubu gibi mobilyalar 150.000 TL’yi aşıyor. Elektronik cihazlar, mutfak eşyaları ve ev tekstili de eklendiğinde çiftlerin bütçesi ciddi şekilde zorlanıyor.