Gaziemir Belediyesi’nden yaşlılara özel hizmet

Gaziemir’de, yaş almış bireylerin yaşam kalitesini artırmak, psikososyal destek sunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkı sağlamak için Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi ile Alzheimer-Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde özel hizmetler sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 11:50

Gaziemir Belediyesi, 60 yaş üstü bireylere hizmet verdiği Ata Evi’nde, yaş almış vatandaşların yaşamla bağlarını koparmalarının önüne geçerek, onların evlerinden çıkıp sosyalleşmelerine, huzurlu ve aktif bir yaşam sürmelerine olanak tanıyor.

Ata Evi’nde özel hizmet

Ata Evi’nde spor odası, kütüphane, dinlenme odası ve çeşitli etkinlik alanlarının bulunuyor. Yaş almış vatandaşların fiziki, sosyolojik ve psikolojik yönden güçlenmeleri sağlanırken psikoloğun ve sosyal hizmet uzmanının görev yaptığı merkezde, üyelere düzenli olarak demans ve depresyon testleri uygulanarak bilişsel ve psikolojik durumları takip ediliyor.

2024 yılında 441 üyeye hizmet veren Ata Evi’nde yıl boyunca 486 etkinlik düzenlenirken, 134 kişiye psikolojik danışmanlık hizmeti sunuldu. Merkezin üyelerine, kuaför hizmeti de veriliyor. Haftada bir gün verilen hizmet kapsamında üyelerin, saç kesimi, tırnak bakımı gibi kişisel bakımları yapılıyor.

Sağlık Köyü’nde Alzheimer - Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi

Sağlık Köyü'ndeki Alzheimer Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi, 1. ve 2. evre Alzheimer ile demans hastalarına destek sağlamaktadır. Gaziemir’de ikamet eden, günlük yaşam aktivitelerini bağımsız bir şekilde sürdürebilen, bulaşıcı hastalığı bulunmayan ve 1. ya da 2. evre Alzheimer ya da demans tanısı almış bireyler, herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın merkezden faydalanabilmektedir. Merkezde, Alzheimer ve demans hastalarının zihinsel ve fiziksel sağlıklarını korumalarına yardımcı olmak amacıyla çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. Üyeler, sabah saatlerinde özel araçlarla ve sağlık personeli eşliğinde evlerinden alınmakta, gün boyu merkezdeki etkinliklere katıldıktan sonra tekrar evlerine bırakılmaktadır. 2024 yılı itibarıyla, Alzheimer Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde 34 üye ile toplam 3.958 bilişsel ve fiziksel aktivite gerçekleştirildi.

Merkez, yalnızca hastalara değil, aynı zamanda hasta yakınlarına da kapsamlı bir destek sunmaktadır. Hasta yakınları, hastalarının bakımıyla ilgili karşılaştıkları zorlukların yanı sıra, bu süreçte yaşayabilecekleri sosyal ve psikolojik sıkıntılar konusunda da danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Sunulan bu danışmanlık hizmeti, bakım verenlerin tükenmişlik duygusuyla başa çıkmalarına yardımcı olmanın yanı sıra, hastalarının güvenli bir ortamda vakit geçirirken, kendilerine de zaman ayırmalarını mümkün oluyor.