Gaziler Günü İzmir’de coşkuyla kutlandı

İzmir Valiliği tarafından Gaziler Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Şube Başkanı Orhan Aydın, “Bizim muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda, cesaret ve yiğitlik ise şanlı Türk tarihimizde mevcuttur. 19 Eylül, savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar kahraman gazilerimizin kahramanlık günüdür. Gaziler, kahramanlık gününüz kutlu olsun” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 13:49

AYSELİN UZUN / Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921 tarihinde mareşal rütbesi ve gazi unvanını vermesi dolayısıyla her yıl 19 Eylül’de kutlanan Gaziler Günü, İzmir’de de unutulmadı. Bu kapsamda İzmir Valiliği tarafından düzenlenen etkinliğe İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban başta olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Şubesi, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği İzmir Şubesi, Tüm Emniyet Teşkilatı Mensupları Vazife Malulleri ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şehit Polis Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği katılım gösterdi. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu yapılıp, istiklal marşı okundu.

BAYRAĞIMIZIN ÖZGÜRCE DALGALANMASI, ŞEHİTLERİMİZİN VE GAZİLERİMİZİN ESERİDİR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını takiben, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Başkan Orhan Aydın, “19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğruna canlarını adayanlara ayrılan gündür. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşı’nda Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü uğruna vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden gazilerin şeref günüdür. Birinci Dünya Savaşı sonunda ülkemizin dört bir yanını işgal ettiler. Bu işgal ile yetinemeyip vatanımızı parçalamaya, Sevr Anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu sürdüler. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk Ordusu, Yunan ordusunu Sakarya’da 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muhaberesinde yenerek bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu bir sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak 9 Eylül’ de topraklarımızdan tamamen atıldı. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk’ün ateşle imtihanı ve Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, yaklaşık 238 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın seyrini ve kaderini değiştirmiş kısacası Anadolu’nun düşmandan kurtuluşu için bir kırılmadır. Türk milleti adına bu destansı zaferin mimarı Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanı ile mareşallik rütbesi verilmiştir. Bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı bağımsız, bağımsızlık ve istikbalini canı pahasına korumayı ilke edilen milletimiz bu uğurda şehit ve gazi olmayı onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Asırlardır, Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi’ deyişinde saklıdır. Bugün de dış destekli terör örgütlerinin Doğu Akdeniz’de, Ege’de, Suriye ve Irak’ta tehdit altındadır. Emperyalist devletlerin, terör örgütlerinin hedefleri ülkemizde karışıklık çıkartmak, Türk ordusunu yıpratarak, Türkiye Cumhuriyeti’ni bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmektir. Dolayısıyla emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Bugüne kadar sergilenen her türlü hainlik Türk Silahlı Kuvvetlerinin vatansever ve kahraman askerleri ile kahraman polisi, askeri, güvenlik korucusu ve vatandaşları tarafından hüsrana uğratılmıştır. Şanlı Türk ordusu, dün de olduğu gibi bugün de yarın da vatanımızın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır” dedi.

e

KAHRAMANLIK GÜNÜDÜR

“Trablusgarp’ta Sarıkamış’ta ve hatta Galiçya’da vatan toprağını süsleyen bir ecdadın torunuyum ben. Ve torunu olduğum bu kutlu milletin, beylikten devlet kuran Osman’ı gibi cesur, çağ açıp çağ kapatan Fatih’i kadar kararlı, Anka kuşu gibi küllerimizden doğmamızı sağlayan Mustafa’sı ve daha niceleri gibi kahramanı, gazisiyim” diyerek sözlerine devam eden Aydın, “Bizim muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda, cesaret ve yiğitlik ise şanlı Türk tarihimizde mevcuttur. 19 Eylül savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar kahraman gazilerimizin kahramanlık günüdür. Gaziler, kahramanlık gününüz kutlu olsun” diye konuştu.

GAZİLİK UNVANI TAŞIYAN İNSANLAR TOPLUMDAN SAYGI BEKLİYORLAR

Etkinliğin ardından Gaziler Gününe ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, “Benim için en özel günlerden birisi. Çünkü benim babam Kıbrıs gazisiydi. Ben gazi çocuğuyum. Babamın savaş sırasında yaşadıklarını dinlediğim zaman ve gazileri gördüğümde anladım ki savaşın yaraları hiçbir zaman kapanmıyor. Dolayısıyla gazilik unvanı taşıyan insanlar toplumdan saygı bekliyorlar. Ben bugün gazilerimizin yanında olduğumuzu ifade etmek için de babamın madalyalarını takarak yürüyüşlerine katıldım. Gaziler Atatürk’ün deyimiyle yaşayan anıtlardır. Onlara her zaman sahip çıkmamız gerekiyor. Bulundukları her ortamda onlara saygı göstermemiz gerekiyor. Tüm gazilerin gününü kutluyorum. Babam dâhil yaşamını kaybetmiş olan gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Önümüzdeki günlerde gazilerimiz için daha çok çaba içinde olacağız” şeklinde konuştu.