İzmir’in Bergama ilçesinde 80 yıldır işlettiği kahvaltı dükkanı ile tanınan ve ilerleyen yaşına rağmen çalışmaya devam eden 93 yaşındaki Eşref Taşkın’ın ailesi ve dostları, ünlü komedi programı Güldür Güldür Show’un geçtiğimiz haftalarda yayınlanan ‘Asırlık Kahvaltıcı’ adlı skecine tepki gösterdi. Skeçte yer alan oyunculara ve program ekibine gönderilen yazılı açıklamada, skecin isim vermeden Eşref Taşkın’ı hedef aldığı ve mizah değil hakaret unsurları taşıdığı belirtildi. Skeçte Taşkın’ın yaşı ve fiziksel görüntüsü hakkında ‘Ölmüş ama gömeni yok’, ‘Bu yaşlı maşlı değil bildiğin zombi’ ve ‘Adamın cenazesini kaldırsınlar’ şeklinde sarf edilen sözlerin büyük üzüntü yarattığı vurgulanan açıklamada, “Kore Gazisi olan babamızın mütevazi yaşamı ve uğraşı böyle anılmaya layık değildir. Bizi ailece üzen bu durumun programınızda ifade edilmesi ve özür dilenmesi biz ailesi ve dostlarının gönlüne su serpmeye yetecektir. Dileriz tiplemenizin yarattığı duygu ve diğer etkiler hakkında özeleştiri yaparsınız ve bunu programınızda kamuoyuna açıklarsınız. Böyle bir duygudaşlık görmememiz durumunda hukuki olarak bu durumun takipçisi olacağımızı bilmenizi isteriz” ifadelerine yer verildi.
Söz konusu skecin mizah değil hakaret içerikli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bizler, ‘Asırlık Kahvaltıcı’ olarak konu edindiğiniz Bergamalı Kahvaltıcı Eşref Taşkın’ın ailesi ve dostlarıyız. Uzun süredir programınızı beğeniyle izliyoruz; ancak babamızı konu edinirken mizahını yaptığınız unsurların mizahın çok ötesine geçerek adeta bir insanı itibarsızlaştırmaya döndüğünü görmenin derin üzüntüsünü ailece yaşıyoruz. Babamız bu skeçten haberdar olmasın diye de yoğun bir çaba gösteriyoruz ve sizin bu skeçle birlikte yaşadığımız derin üzüntünün nedenini anlayacağınıza, bizimle kuracağınız duygudaşlığa inancımız nedeniyle bu mektubu yazıyoruz. Öncelikle mizahın çok değerli ve bir o kadar da zor bir iş olduğunun farkındayız, o yüzden özellikle demokrasi kültürünün gelişmesi adına sizlerin varlığını çok önemli buluyoruz. Kendimize bu nedenle ‘Alınganlık mı yapıyoruz?’ diye sorarak skeci tekrar tekrar izledik ama vardığımız sonuç her seferinde burada yapılanın mizah değil hakaret olduğuna kanaat getirdik. Eminiz siz de izleyince ve skecin altına yapılan yorumlardan bunu fark edeceksiniz. Bergama insanları bizim gibi bu skeçten incindiler ve bu incinmişliklerini bizimle paylaşmaya devam ediyorlar” denildi.
Kahvaltıcı ya da Yoğurtçu Eşref olarak tanınan Eşref Taşkın’ın, dededen devraldığı mesleğini aynı yerde 80 yıldır sürdürdüğünü belirtilen açıklamada, “Bulunduğu tarihsel alanın ruhu ile birlikte babamızın istikrarlı emeği, Kore Gazisi olması, motosiklet sevdası, klasik batı müziği ve Türk müziği konusundaki donanımı, tutkulu olduğu konulara hakimiyeti, dükkanımızdaki her şeyin adeta bir müze havasında olması ve babamızın başka insanlara benzemeyen birikimleri, davranışları onun fark edilmesini sağladı. Babamızın Mozart ve Beethoven’ın resimlerini dükkanımızın duvarına asacak kadar onların eserleriyle kurduğu güçlü ilişki, Ayla filmine konu olan Süleyman Dilbirliği ve Ayla ile 1952 yılında çekilmiş fotoğrafı da oldukça medyatik bir ilgi yarattı. Sonra bizim hiçbir çabamız olmadığı halde sosyal medyanın gücü sayesinde ‘Kahvaltıcı Eşref’ bir fenomen olmaya başladı, çok ünlendi, ünlülerin uğrak yeri oldu. Babamızı bu durum insanlara ısındırsa da tevazusundan hiçbir şey kaybetmedi, hatta kendisi bu ünün nasıl gerçekleştiğini anlamakta zorlandı ve ‘Yaşlı bir insanı görmeye geliyorlar işte’ diye gırgır bile geçmişliği vardır. Bir gazeteci babamı haber yapması nedeniyle ödül aldığında, ödül törenine davet edilmesi üzerine babamız ‘Ben bir beste mi yapmışım, bir icadım mı olmuş da, bu kadar ilgi göreyim?’ diye karşılık vermiştir. Skecinize konu ettiğiniz ‘yaşanmışlık’, ‘değer’, ‘doku’ gibi yapay söylemlerle onun şöhretine popülist bir merakla yaklaşan, sadece fotoğraf çektirmeye gelen insanlar da oldu kuşkusuz ama genel anlamda çok özel insanlardan oluşan bir müşteri portföyümüz hem babamızın hem bizim dünyamızı zenginleştirdi” ifadelerine yer verildi.
BİR İTİBARSIZLAŞTIRMA OLDUĞU AÇIKSkeçte bahsedildiği gibi Eşref Taşkın’ın dükkanda yalnız başına çalışmadığı da kaydedilen açıklamada, “Oğlu Erkin, gelini Beyhan ve çalışanımız Belgin Hanım ile birlikte bir aile işletmesiyiz. Babamızın oradaki varlığı ise daha çok sembolik, çünkü rüyasında bile işini görüyor, evde oturmak babamıza göre değil, 93 yaşında hala çalışmasının nedeni de budur büyük ölçüde. Kızı Tijen ve damadı Bülent de Burhaniye’de yaşamakta olup babalarını sık sık ziyaret etmektedirler. Babamızın ve bizim dükkanımızı işletirken kimi yanlışlarımız da olmuştur kuşkusuz, bu kadar abartılı bir üne kavuşmamız, babamızın yaşı, iletişim tarzı ya da fiyat politikamız gibi kimi başka hususlar kuşkusuz ki mizah malzemesi yapılabilir ama burada bir dokundurmadan çok, bir linç, bir itibarsızlaştırma olduğu açıktır. Bu noktada hakaret ve itibarsızlaştırma olarak gördüğümüz kısımları ‘hakaret unsurları’ başlığı altında bulabilirsiniz. Ve burada konu edilen çoğu şeyin gerçeklikle en ufak bir ilintisi bile yoktur. Bu tür babamızın görüntüsü üzerinden hakaret ve küfür üreten birçok caps/sosyal medya paylaşımlarını daha önce de görmüş ve üzülmüştük, hatta babamızın defalarca öldüğünü bile yazdılar. Ancak bunları çok fazla gündemimize almamaya, ciddiye almamaya gayret ettik ama programınızda doz öylesine ağırdı ki kayıtsız kalamazdık. Skeçte konu edindiğiniz kişinin babamız olduğu izleyen herkesin malumu (dış görünüş ve dükkanın tasarımı itibariyle), sadece ismi sizlerin skeçlerinizdeki genel eğilimle doğrultulu olarak oyuncuların/karakterlerin ismi ile anılıyor. O nedenle ‘Kahvaltıcı İbrahim Usta’ olarak tarif ettiğiniz kişinin babamız olduğu konusunda izleyen herkes mutabık, babamızın iki büklüm fiziksel görüntüsünün ve yaşına yapılan vurgunun bunu kanıtlar nitelikte olduğu aşikar. Bergama’da yine babamız kadar ünlü olan ve yıllarca babamızın çıraklığını yapan Kahvaltıcı İbrahim Usta bile bu skeçte birebir kendisinin adı anılmasına rağmen kendisinin değil de Eşref Usta’nın karikatürize edildiğinden emin olsa gerek” vurgusu yapıldı.
BÖYLE ANILMAYA LAYIK DEĞİLProgramda Eşref Taşkın’a yönelik ‘Ölmüş ama gömeni yok’, ‘Bu yaşlı maşlı değil bildiğin zombi’, ‘Adamın cenazesini kaldırsınlar’ ve ‘4 ayağının üstünde yürüyor, insan değil bu’ şeklinde hakaret içerikli sözler sarf edildiği vurgulanan açıklamada, “Babamızın yaşına rağmen çalışmasının bu derece yadırganacak bir şekilde ifade edilmesi, torununa ekmek vermekten bile uzak pintilikte yansıtılması, 45 tane ev sahibi olup ailesinin buralarda kalmasına izin vermemesi gibi hususlar, fiziksel görüntüsünün ve yaşlılığının sürekli bir aşağılama ile ele alınması kabul edilebilir bir mizah çerçevesi değildir. Kore Gazisi olan babamızın mütevazi yaşamı ve uğraşı böyle anılmaya layık değildir. Babamız evlatları ve torunları ile yakından ilgilidir ve her zaman onları gözetmektedir. Sadece bizim değil, kamu vicdanı da babamızın ele alınış biçimini yadırgamıştır ve bundan rahatsız olmuştur. Bizi ailece üzen bu durumun programınızda ifade edilmesi ve özür dilenmesi biz ailesi ve dostlarının gönlüne su serpmeye yetecektir. Ayrıca programda dükkanımızı ve babamızı ele alış biçiminiz geçimini buradan sağlayan ailemizin ticari hayatına yönelik de bir itibarsızlaştırma içermektedir. Bu konu bizim için öncelikli olmasa da skecin ele alınış biçimi bizi ilk defa ziyaret edecekler için önyargı oluşturma ihtimali de taşımaktadır ve bu yönüyle de ekmek teknemize zarar vermektedir. Dileriz tiplemenizin yarattığı duygu ve diğer etkiler hakkında özeleştiri yaparsınız ve bunu programınızda kamuoyuna açıklarsınız. Böyle bir duygudaşlık görmememiz durumunda hukuki olarak bu durumun takipçisi olacağımızı bilmenizi isteriz” denildi.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Pazar kahvaltısı önerisi: Mayasız kolay pişi tarifi