Dünyada ve Türkiye'de artan şiddet eylemleri nedeniyle bazı vatandaşlar kendini korumak adına “silahlanmayı” tercih ederken; sıradan vatandaşın eline bir şekilde geçen bu silahlar tekrar şiddet eylemlerinde rol alabiliyor. Üretilme amacı karşı tarafı öldürmek veya yaralamak olan silahların toplum içinde giderek yayılmasının psikolojik nedenleri hakkında açıklamalarda bulunan Psikolog İpek İşcan, güvensizlik hissinin silah edinme talebini arttırdığına yönelik sonuçlar veren araştırmalar olduğunu belirtti. Ruhsatlı silah alımlarında psikolojik testler uygulanması gerektiğini söyleyen İşcan, silahın şakasının olmadığının altını çizdi.
İnsanları silah almaya iten nedenlerin başında, bulunduğu ortama ve kişilere güven duymamasının geldiğini açıklayan Psikolog İşcan, Türkiye’de de son zamanlarda benzer bir durum olduğuna dikkat çekerek, “Son zamanlarda ülkemizde şiddet ve suç davranışları artış göstermektedir. Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre silaha erişme isteğine neden olan etkenlerden biri, yaşadığımız yere ve sosyal ortamımıza güvensizlik olabilir. Bu konu ile ilgili olarak bireysel silahlanmanın psikolojik tarafını ele almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bireyler tehlikeler ile başa çıkmak için yani kendilerini korumak amacıyla silahlanabiliyorlar. Ayrıca avcılık, spor atıcılığı, koleksiyonculuk ve yaptığı meslekten dolayı silah edinebiliyorlar. Ülkemizde son zamanlarda suç davranışları artmasıyla birlikte insanlar kendilerini korumak amacıyla evinde, arabasında ruhsatlı bir silah taşıma ihtiyacı duyabiliyorlar” şeklinde ifadelerde bulundu.
Bireylerin silah ruhsatı alabilmeleri için psikolojik teste girmeleri gerektiğini belirten Psikolog İşcan, ruhsatın devamlılığı için de belirli aralıkla bireylerin tekrar teste girmesi gerektiğin söyledi. Silah ruhsatı verilirken kişinin psikolojik durumunun büyük önem arz ettiğini aktaran Psikolog açıklamalarını şu ifadeler ile bitirdi: “Bireysel silahlanmaya karşı çıkan tarafın fikri ise oldukça açıktır. Bir silahın üretilme ve satın alınmasının 2 amacı vardır; öldürmek ve yaralamak. Araştırmalara göre silahlar yüksek oranda kendini koruma amaçlı değil kasten yaralama amaçlı kullanılmaktadır. Silahlanma ruhsatı taleplerinin ciddi bir disipline ve düzenlemeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bireyler silah ruhsatı edinebilmek için psikolojik testlere girmeli ve buna ek olarak belli aralıklarla da bu psikolojik testlere tabi tutulmalıdır Öfke kontrol bozukluğu olan bireyler kesinlikle silahlanmamalıdır. Öncelikle uzun bir terapi sürecinden geçtikten ve tamamen tedavisi tamamlandıktan sonra silah ruhsatı edinmeleri gerekmektedir. Bireysel silahlanma oldukça hassas ve önemli bir konudur. Bu konuda yapılan hatalardan dolayı hayatını kaybetmiş veya sakat kalmış birçok insan vardır. Bunun önüne geçilmesinin ve engellenmesinin hayati önem taşıdığını düşünüyorum. Bu konuda toplumumuz bilinçlendirilmeli, silah ruhsatı edinme talepleri tekrar gözden geçirilmeli ve kişinin psikolojik durumu kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır. Silahın şakası yoktur ve kullanıcıları tarafından da bu bilinmelidir.”