İKÇÜ’de mobbing iddiası: Hukuki süreç başladı

Eğitim İş İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Kale, İKÇÜ Temsilcilik Başkanı Aras’ın çalıştığı üniversite tarafından mobbinge maruz bırakıldığını iddia ederek bu konuda hukuki sürecin başlatıldığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2024 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2024 10:53

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER - Geçtiğimiz senelerde amfi temizliği yaptığı esnada düşerek iş kazası geçiren Eğitim İş İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Temsilcilik Başkanı Nuray Aras’ın çalıştığı üniversite yönetimince baskı ve mobbinge maruz bırakıldığını iddia eden Eğitim İş İzmir 4 No.lu Şube Başkanı Elbey Kale, temsilcisinin 17 Kasım 2023 tarihinde geçirdiği iş kazası sonucunda “ağır ve tehlikeli işlerde çalışması, uzun süre ayakta kalması beyin sinir cerrahisi açısından sakıncalıdır” raporu almasına rağmen, müdürü tarafından 12 saat boyunca ağır şartlarda çalışmak zorunda bırakıldığını dile getirdi. Temsilcileri Nuray Aras’ın sonuna kadar arkasında yer alacaklarını söyleyen Başkan Kale, üniversite yönetiminin Aras’ı Eğitim İş Sendikası’nın temsilcisi olması sebebiyle yıldırma politikasıyla işinden etmeye çalıştığını iddia etti.

TÜM HAYATI ETKİLENDİ

Aras’ın ağır şartlarda çalışması nedeniyle çeşitli sorunlar yaşadığını söyleyen Kale, uygulanan baskının aile hayatına da zarar verdiğini ve Aras’ın çocuklarına da zaman ayıramadığını vurgulayarak “Üniversite yönetimi, Nuray Aras’ın Eğitim İş Sendikasının temsilcisi olması, haksızlığa uğrayan herkesin yanında olması karşısında başka çalışanlara da yapıldığı gibi yıldırma politikasıyla insanları işinden etmeye çalışmakta. Ancak bizim Türkiye Cumhuriyeti yasalarına ve tüm yargı organlarına güvenimiz tamdır. Ayrıca eklemek isterim ki meydana gelen bu durum sadece Nuray Aras’ın değil sürece şahit olan tüm üniversite personelinin kuruma güveni zedelenmiştir. Öte yandan Aras’ın evi ile çalıştığı üniversitenin arası yaklaşık 65 km. Kendisi sabah iş başı yapabilmek için saat 5:00’da kalkıyor. Mesai saatlerinin uzatılmasıyla birlikte akşam saat 23:00’a doğru evine varabiliyor ve çocuklarını uyurken görebiliyor. 4 araç değiştirerek yolculuğunu tamamlayabiliyor. Yeni mesai saatlerinden dolayı biri ağır engelli olan üç çocuğuyla ilgilenebileceği zaman dilimi daraldı. Çocukları annelerini daha az görmeye başladı” şeklinde konuştu. 

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Temsilcilerinin çalışma ortamında yaşadığı zorluklar sebebiyle hem bedensel hem de psikolojik olarak oluksuz etkilendiğinin altını çizen Kale, bu kapsamda hukuki sürecin başlatıldığını duyurduğu konuşmasında “Nuray Aras’ın zaten yoğun olan iş hayatına ve sistematik olarak uygulanan mobbinge, her an sakatlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmanın verdiği stres de eklenince psikolojik destek alması kaçınılmaz oldu. En başından beri olduğu gibi Eğitim İş Sendikası temsilcisi olarak haksızlığa uğrayıp, mağdur edilmeye çalışılan tüm üye ve üniversite personelinin yanında olmaya devam edip, hukuki haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz. Üniversitenin Nuray Aras hakkında uygulamış olduğu ‘biz yaptık oldu’ tutumu karşısında sendikamız Genel Merkezi tarafından hukuk mücadelesi başlatılmıştır. Yeni mesai saatlerinin uygulamaya başlandığı 17 Aralık’ta yürütmeyi durdurma amacıyla davamız açılmıştır” ifadelerini kullandı.