Isıdan tasarruf için yalıtım şart

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve kış mevsiminin yaklaşması, konutlardaki en ekonomik ısınma yönteminin ne olduğu sorusunu gündeme getiriyor. Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, doğalgaz ve elektrik gibi kaynakların hangisinin kullanılacağına karar vermeden önce, yalıtımın, bilinçli tüketim ve enerji verimliliğinin ısıtma giderlerinde en büyük tasarrufu sağlayan yöntemler olduğunu ve güvenilir bir kaynak sunduğunu vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2024 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2024 11:15

Enerji alanındaki önemli çalışmalarıyla dünya çapında tanınan ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi olan Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığı nedeniyle her yıl milyarlarca dolar kaynak kaybı yaşadığını belirtti. Prof. Dr. Hepbaşlı, enerjide tasarruf sağlamak için alışkanlıkların mutlaka değiştirilmesi gerektiğini vurgularken, elektrik, doğalgaz veya kömür gibi yakıt türünden bağımsız olarak, konutlarda ısı tasarrufu sağlamak için öncelikli olarak yalıtımın yapılmasının önemine dikkat çekti.

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, “Ülkemizde enerjinin yaklaşık yüzde 40’ı konutlarda kullanılıyor ve bunun yüzde 85’i ısıtma ve soğutma giderlerine harcanıyor. Yalıtımsız binalarda ısıtma ve soğutma yaparken, yalıtımlı binalara göre iki kat daha fazla enerji tüketiyoruz. En temiz, ucuz ve yerli enerji, israf edilmeden verimli bir şekilde kullanılan enerjidir. Küçük detaylara dikkat ederek, bazı alışkanlıklardan vazgeçerek, binalarımıza ısı yalıtımı yaparak ve doğru cihazları kullanarak ciddi tasarruf sağlamak mümkündür. Düşük yakıt veya elektrik tüketimi, yüksek verimlilik ve düşük emisyon değerlerine sahip çevre dostu cihazlar tercih edilmelidir. Cihazların enerji tasarrufu özelliklerinin olması, en düşük yakıt tüketimi sağlayanların seçilmesi önemlidir. Yapılan hesaplamalar, bu unsurlara gereken özeni gösterdiğimiz takdirde enerji harcamalarımızda yüzde 20-30 oranında tasarruf sağlayabileceğimizi gösteriyor” dedi.

Enerji verimliliği önemli bir konu

Elektrikli cihazlarla ısınmanın, ekonomik açıdan dezavantajlı olmasına rağmen zahmetsiz olması nedeniyle bazı bölgelerde tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, “Elektrikli soba olarak bilinen ısıtıcılar, kullandıkları her 1 kW elektrik enerjisi için ısıtılacak alana sadece 1 saatte 1 kWh enerji verebilir. Bu cihazların kullanımı, hem bütçe hem de enerji verimliliği açısından pek uygun değildir. Eğer klimalar ya da ısı pompalarıyla ısınmayı tercih ediyorsanız, alacağınız cihazın etki katsayısı olarak bilinen COP değerine bakmanız önemlidir. COP değeri, cihazın 1 birim enerjiyle ne kadar ısı ürettiğini gösterir. A sınıfı klimalarda, COP değeri 3,60 ve daha yüksektir. Bu da demek oluyor ki, bu tür klimalar daha az elektrik harcayarak daha fazla ısıtma sağlar. Elektrikli ısıtıcılarla kıyaslandığında, aynı miktarda ısı enerjisini elde etmek için yaklaşık 3 kat daha fazla elektrik tüketileceği açıktır. Klima başlangıçta pahalı gibi görünebilir, ancak uzun vadede elektrikli ısıtıcıya kıyasla daha düşük elektrik faturası ödeyeceksiniz. Ayrıca, ülkemizde elektriğin büyük bir kısmı ithal kaynaklardan üretiliyor, bu nedenle enerji verimliliği önemli bir konu” şeklinde konuştu.

Isı tasarrufu öneriler

- Binanın mantolanması ve duvarların yalıtımı yapılmalı, çatı uygun şekilde yalıtılmalı. - Antre, koridor, merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan odalardaki radyatörler iptal edilmeli, oda termostatı kullanılmalı ya da her radyatöre termostatik vana monte edilerek uygun sıcaklıkta ayarlanmalı. - Odalarda masa, sandalye ve yatakları dış duvarlardan uzak tutmalı. - Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlamalı. - Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 oranında nemlendirmeli. Çünkü nemli hava, sıcaklığı daha iyi tuttuğundan buharlaşma azalacak; vücut daha az ısı kaybedecektir. -Pencereler çift camlı olmalı ve yalıtım yapılmalı. Pencere ve kapıların hava sızdırmazlığı kontrol edilmeli. - Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarı olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli. - Isıtılmayan bölgelerden geçen sıcak su boruları yalıtılmalı. - Kombi, klima, kalorifer, ısı merkezlerinin yıllık bakımları mutlaka yaptırılmalı. - Kat kaloriferinde ve merkezi kazanlarda cihazın yalıtımı iyi olmalı, malzemelerin seçimi, mühendislik büroları ve yetkili servis-teknik uzmanlar tarafından yapılmalı.