KEMAL ÖZKURT İzmir Ticaret Borsası (İTB) Kasım ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer başkanlığında ve borsa üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli'nin yoğun programlarından dolayı toplantıya katılım gösteremedi. Ekonomiye ilişkin güncel değerlendirmelerde bulunan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, fiyat istikrarı, enflasyon ve kur dengelerine vurgu yaparak ekonomi yönetimindeki sıkı politikaların önemine dikkat çekti.
Enflasyon hala yüksekte olsa da atılan adımlarla düşme eğiliminde olduğunu belirten Korkmaz “Risk primimizdeki gerileme ve kredi notumuzdaki artış doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Hepimiz biliyoruz ki; fiyat istikrarı, sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah büyümenin ön koşuludur. Bu nedenle ekonomi yönetiminin para politikasındaki sıkı duruşunu koruması, maliye politikalarının kayıt dışı ekonomiyi ve haksız rekabeti önlemesi çok kıymetli. Bütün bu değişim ve dönüşüm yolculuğunda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de ülkenin üretim ve rekabet gücünü diri tutacak önlemlerin alınmasıdır. Yüksek faizler, üretim gücümüzü sürdürülebilir kılacak yatırımları yapmamızı zorlaştırırken, değerli kur da ihracatta ne yazık ki ivme ve pazar kaybına neden oluyor. Bu şartlar altında hiç hata yapmadan faiz, enflasyon ve kurda sürdürülebilir bir dengeyi mümkün olan en kısa sürede tesis etmemiz, temel beklentimiz” diye konuştu.
Enflasyon ve maliyet artışları sebebiyle rekabet gücünü kaybettiklerini ve finansmana erişim zorluğu, yüksek faiz oranlarının da sanayicinin yatırım yapma ve büyüme potansiyelini olumsuz etkilediğini söyleyen Tuncer, “Özellikle KOBİ’ler için krediye ulaşım daha da güçleşiyor. Firmalar, yüksek faiz oranlarının etkilerini hissetmeye devam ediyor. Döviz kurlarındaki baskı ise fiyat istikrarını bozarak planlama süreçlerini zorlaştırıyor. Diğer taraftan karmaşık ve sık değişen vergi mevzuatı ile regülasyonlar, işletmelerin uyum maliyetlerini artırıyor. Uzun zamandır dile getirdiğimiz, nitelikli iş gücü bulma konusundaki sıkıntılarımız devam ediyor. Bu durum, iş dünyasının verimlilik ve inovasyon kapasitesine zarar veriyor. Global ekonomik belirsizlikler ise artık işin cabası oluyor” dedi.
Toplantıda Deriva Danışmanlık Kurucusu Dr. Tolga Uysal 2025’e girerken finansal piyasalarda beklentiler ve riskler hakkında değerlendirmelerde bulundu.