İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, bu yıl 9. kez İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinliğine ev sahipliği yapıyor. 1-17 Kasım tarihleri arasında Kültürpark Atlas Pavyonu'nda gerçekleştirilen etkinlik, "Diyalog" temasını odağına alarak kapılarını açtı. Tasarımın toplumsal, ekolojik ve mekânsal sorunlara nasıl yanıt olabileceğini sorgulayan etkinlik, yerli ve yabancı birçok tasarımcıyı ve katılımcıyı bir araya getiriyor. Dikkat çeken açılış töreninde katılımcılar, sergi alanındaki masalara yerleştirilen kâğıt ve boyalarla tasarımlarını yaratma fırsatı buldu. İzmir’in kamusal alanlarında tasarımın dönüştürücü etkisini gözler önüne sermeyi amaçlayan etkinlikte farklı stillere sahip tasarımcıların fikirleri yer alıyor. Ayrıca atölye çalışmalarıyla Diyalog teması işlenirken, bu atölyelerde üretilen tasarımlar Atlas Pavyonu’na her gün eklenecek. Ziyaretçiler, sergileme alanının nihai hâlini 15 Kasım’da görebilecek ve etkinlik, tasarımın ruhuna uygun şekilde tamamlanacak.
Atölyelere başvurular sürüyor
İyi Tasarım İzmir’in 9 yıldır süren bir tasarım programı olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Genel Koordinatörü Çiçek Tezer, “Tasarımı kentte bir gündem haline getirmek, İzmir’in tasarım şehri yönüne vurgu yapmak ve onu geliştirmek, İyi Tasarım İzmir’in önemli amaçlarından biri. Hem konuşmaların hem atölyeler aracılığıyla bir okul gibi birlikte üretimlerin hem de etkileşimli sergilemelerin, yarışmaların ve çeşitli formattaki etkinliklerin olduğu bir etkinlik alanındayız. Bu yılın teması Diyalog. Burası tasarım hakkında söz söylemek isteyen herkesin buluşma noktası. Atlas Pavyonu’nda etkileşime çok açık sergilemeler var. Örneğin oyun tasarımı üzerine dünyadan ekiplerin bizlere ilettiği alanımız var. Bu yıl kurgulanan İyi Tasarım Radyo bölümünde canlı performanslar ve konuşmalar olacak. Ayrıca Diyalog temasını güçlendiren çeşitli sergilerimiz, söyleşilerimiz ve atölyelerimiz var. Atölyelerimize başvurular için sosyal medya hesabımız ve web sistemiz üzerinden bilgi edinilebiliyor” bilgisini verdi.
“Mekân her gün şekillenecek”
İyi Tasarım İzmir’in en önemli özelliklerinden birinin, birlikte üretime alan açması olduğunu kaydeden Çiçek Tezer, “Aslında açılış etkinliğimizde sergilemenin tamamı görülmedi. Çünkü 17 Kasım’a kadar atölyelerde üretimler sürecek ve sergilemeler atölyelerin çıktıları ile tamamlanacak. 15 Kasım’daki kapanış etkinliğimizde serginin tamamlanmış hali görülebilecek ve etkinlik sürecinin değerlendirildiği bir buluşma olacak. İyi Tasarım, İzmir’in kalbinde, hem tarihsel hem de kültürel belleğinde önemli bir yer olan bu parkta 17 gün boyunca üretecek ve bu mekânı her gün şekillendirecek. Burayı sık sık ziyaret etmek ve sonucunu da 15 Kasım’da görmek mümkün” dedi.
“Çatışma dolu dünyada diyalog kapısını aralayacak”
Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Sedat Kirt, “Dolu dolu bir İyi Tasarım haftası olacak. En çarpıcı bölüm ise bana göre etkinlikte bizi farklı bir şekilde bir araya getiren açılış bölümü. Umuyorum ki Akdeniz Akademisi ekibinin ve destek veren sanatçı dostlarımızın sunduğu etkinlikler, içinde olduğumuz çatışma dolu dünyada diyalog kapısını aralayacak. Geçen yılki Uzlaşma temasının ardından bu yılki Diyalog teması çok anlamlı. Bu zor günleri diyalogla atlatacağımıza inanıyorum. Etkinliğimiz, güzel sonuçlar getirsin” ifadelerini kullandı.
Çakmaklı’dan tasarım performansı
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Mimar Oruç Çakmaklı, “Biz iyi bir dünyada yaşıyoruz. Bizler, yani insanlar olmasa daha iyi bir dünya olacak ama belki de burada iyi insanı da konuşacağız. Tasarım, iyi insan olmak için vardır” diyerek çeşitli tasarım materyallerinden oluşan bir sergileme yaptı. Çakmaklı’nın performansı, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Amerikalı sanatçıdan ekoloji temelli sanat
Etkinliğe yerli ve yabancı çok sayıda sanatçı ve tasarımcı da katılım sağladı. 30 yıldır İzmir Foça’da yaşayan Amerikalı sanatçı Deborah Semel Demirtaş, deniz çayırları ve Akdeniz foklarının ekolojik dengesinin korunması için tasarımın önemine vurgu yapan bir video çalışması ile etkinlikteki yerini aldı. Semel Demirtaş, “Tasarımcı değilim ama tasarım çalıştayı tasarlayan biriyim. Çalıştayımızın amacı, Foça’da koruma altında olan deniz çayırları ve foklar var. Tekne turuyla bunları herkes görmek istiyor ama ekolojiye zarar vermemek için genç tasarımcılara fikir veriyoruz. Oluşturduğum video, bölgeyle duygu bağı kurmak ve bölgenin önemini hissettirmeyi amaçlıyor. Umut ediyoruz ki deniz koruma uzmanları, tekne turu işletmecileri, tasarımcılarla diyaloğa girer. Bir alan için tasarım yaparken alan hakkında bilgi sahip olmak önemli. Canlılara zarar vermemek için tasarımcıların sistem kurması gerekiyor. Çünkü çapa vurduğunda deniz çayırları yok oluyor. Bunu engellemek için bir sistem lazım” yorumunda bulundu.
“Şehirler ve toplumlar için tasarım önemli”
Etkinliğe katılan tıp fakültesi öğrencisi Gülçe Özkayhan, “Sanatçı değilim ama İzmir’de yaşayan biri olarak bu tür etkinlikleri takip ediyorum. Arkadaşlarımla tasarım alanına ve sanata ilgi duyduğumuz için etkinliğe geldik. Bu tür etkinlikleri önemli buluyorum. Şehirler ve toplumlar için tasarımın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu etkinliği de önemli buluyorum” diye konuştu.
Çatışma, hemzemin, aktarım, cesaret ve eylem
Geçen yılki “Uzlaşma” temasının ardından bu yıl etkinlik, tasarımda “Diyalog” kavramını çatışma, hemzemin, aktarım, cesaret ve eylem gibi anahtar kelimeler etrafında incelemeye davet ediyor. İzmir, Akdeniz ve dünyadaki krizlerle mücadelede yaratıcı çözümler üretebilmek için toplulukları, kurumları ve tasarımcıları ortak bir zeminde buluşturmayı hedefliyor.
Etkinlik mekanı ve programı
Bu yıl programda yer alacak paneller, kamusal etkinlikler ve sergiler ile etkinlik boyunca şehrin disiplinlerarası kültür ve tasarım alanına katkı sağlayacak. Ayrıca gerçekleşecek 17 atölye çalışmasıyla, katılımcılara yaratıcı süreçlerde yer alma fırsatı sunulacak. 15 Kasım Cuma günü gerçekleşecek kapanış etkinliği ve konserle birlikte, tasarımın yaratıcı gücü kutlanacak. Daha fazla bilgi için www.iyitasarimizmir.org ve Instagram’dan iyitasarimizmir ziyaret edilebilir.