İzBB Meclisi yangınlar gündemiyle toplandı: Yardımlar için komisyon kurulacak!

15 Ağustos’ta İzmir’de başlayan yangınlarda etkilenen vatandaşlara yapılacak yardımlar için toplanan meclis olağanüstü toplantısında konuşan Tugay, “Büyük bir yangın yaşadık ve bu yangın hiç birimizin tahmin etmediği ölçüde büyüdü. Evleri, tarlaları bahçeleri hayvan damlarını evleri iş yerlerini etkiledi. Bunu telafi etmek ve yaraları sarmak devletimizin kurumları kadar İzBB’nin de görevleri arasındadır” diye konuştu

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2024 18:03
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2024 18:03

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Meclisi yangın özel gündemiyle olağanüstü toplandı. Tek gündem maddesiyle toplanan mecliste 15 Ağustos’ta İzmir’de çıkan yangınlarda etkilenen vatandaşlara yapılacak yardımlar için mecliste komisyon kurulması ve komisyona Tugay’ın başkanlık etmesi için yetki istendi.

SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ

15 Ağustos’ta yaşanan yangınlarda İzBB olarak sorumluluk almaya hazır olduklarını belirten Tugay, “Bugün yaşadığımız yangınlar sonrasında mağduriyetler ilgili belediyemizin yapacağı sosyal yardım çalışmalarını meclis kararıyla yürütmek için olağanüstü bir araya geldik. Hepimize geçmiş olsun diyorum. Yaşadığımız sorunun hakkıyla değerlendirilmesini ve objektif gözle görmemiz gerekiyor. Bazen herhangi bir yerde eksik olduğunda dair siyasi tartışmalara giriyoruz. Bunun hepimiz parçası olabiliyoruz. Ama nihayetinde bizim şehrimizde bizim insanlarımızı kimseyi kimseden ayırt etmeden mağdur oldu. Ve ortada bir sorun olduğu gerçek. Büyük bir yangın yaşadık ve bu yangın hiç birimizin tahmin etmediği ölçüde büyüdü. Evleri, tarlaları bahçeleri hayvan damlarını evleri iş yerlerini etkiledi. Bunu telafi etmek ve yaraları sarmak devletimizin kurumları kadar İzBB’nin de görevleri arasındadır. Sorumluluk almaya hazır olduğumuzu defalarca söyledik. Yangınlar devam ederken de arkadaşlarımız çalışmalar yaptı. Tahliye edilen vatandaşlarımızın dışarıda kalmaması için konuk evlerine alındı ve düzenli olarak yemek servisi yapılıyor. Acil ihtiyaç çerçevesinde yapılması gerekenleri yapıyoruz. Görüştüğüm vatandaşlarımızın hepsi bizlerden memnun olduğunu söyledi. Ancak evleri, işyerleri yanlış ya da besledikleri hayvanları kaybetmiş ya da besledikleri ahırları yanan, bahçesi tarlası yanan çok vatandaşımız var. Bunlarla ilgili durumu netleştirdikten sonra sosyal yardım çalışmaları yapmamız gerek. Cumhurbaşkanımızın evleri yanan vatandaşlarımızın evlerinin yapılacağı mesajını memnuniyetle dinledim. Bunun gecikmemesinin ve insanların bir an önce barınma ihtiyacının karşılanması için umarım hızla aksiyon alınır.

Bir boyutunu daha sonra konuşmamız lazım ama yanan alanların tekrar oluşturulması için de irade ortaya koymak zorundayız. Bütün İzmir hatta bütün Türkiye biden bunu bekliyor. Oraları eski haline dönüştürmemeye gönlümüz razı değil. Ekolojik açıdan da bunlara ihyacımız var. Yamanlar dağındaki alan İzmir’in kuzeyinin akciğeriydi. Yaşadığımız her afetle kötüye giden iklim kriziyle karşı karşıyayız. Bunu da bilmeniz lazım, Körfez de tarihinin en sıcak zamanlarını yaşıyor. SU sıcaklığı 29 derece, bugüne kadar en yükseği 27 dereceydi” diye konuştu.

HEPİMİZ SORUMLUYUZ

Tugay, “Eğer çevremizdeki bitki dokusunu onarmazsak, ormanları yeşertmezsek bu tablo şehrimiz için daha da kötüye gidecek. Daha sıcak ve kurak bir şehir olacağız. O yüzden akılla bilimle çalışarak bu alanları yeniden yeşillendirmeliyiz. Daha önceki yangınlarda kaybettiğimiz bitki dokusu yerine gelmedi. Çünkü normal iklim şartları yeterince yağış almadığı ve dengeli sıcaklık olmadığı için bitkiler yaşayamıyor. Bu konuda çalışma yapmak zorundayız. Türkiye'de botanik alanda yetkin kim varsa hepsiyle bağlantı kurmaya çalışıyoruz. Mevcut ağaçlardan hangisini kurtarabiliriz diye çalışma yapıyoruz. Cuma günü orman mühendisleri hocaları bir eğitim verecek ve sahaya çıkacaklar. Yanmış ağaçlarla ilgili değerlendirmeler yapılacak ve kurtarılabilecek ağaçlarla ilgili Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yoğun bir çalışma yapıyor. Tüm bunlar yanan ağaçların hiç olmazsa bir kısının geri dönmesi için yapılan şeyler. Ancak cevabını aradığımız soru şu, hangi ağacı nereye ne sıklıkla dikeceğiz. Bir model yapılması lazım. Eski ormanlar gibi değil ama aralıklı yoğun koruluklar oluşturarak ağaçları çoğaltabiliriz. Gözlemlememiz gerekiyor. Altyapısını oluşturmamız gerekiyor. Bunlar çok zor şeyler. Bundan sonraki dönemde yanarsa yansın sonra ağaçlandırır gibi düşünemeyiz. Yangınların çıkmaması için ya da en hızlı şekilde söndürülmeleri için almamız gereken önlemler üzerinde aklımızı yormamız ve çok daha hazırlıklı olmamız gerekiyor. Herhangi bir kişi ya kurumun sorumlu olduğunu düşünmeyelim. Hepimiz sorumluyuz. Hepimizin çıkarması gereken dersler var. Bugün vatandaşlarımızın yaralarını sarmak üzere bir araya geldik. Göstermemiz gereken iradeyi önümüzdeki günlerde aylarda yıllarda olabilecek yeni yangınlara karşı daha güçlü olabilmeliyiz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın başkanlık edeceği bir komisyon kurulması önerisi meclise geldi. CHP’li Levent Yıldır, komisyonun Afet Komisyonu Üyeleri ve Grup Başkanvekillerinden oluşturulması önerisini sundu.

DESTEK VERECEĞİZ

Komisyona ilişkin söz alan AK Partili Hakan Yıldız, komisyonda hızlı kararlar alınması gerektiğinin altını çizdi. Yıldız, daha önce İzmir’de meydana gelen yangınlardan sonra ağaçlandırılan alanların fotoğraflarını paylaşarak, “Bölgede bakanlık hızlı bir tespitten sonran çalışmalara başlamıştır. İzmirli rahat olsun. Bu komisyon gerekli şekilde desteği sağlayacaktır. Ancak bugüne kadar ortaya koyduğunuz performansta yanan yerlerde ağaçlar tutmuş ve büyüyorlardır. Komisyonun çalışmasına destek vereceğimizi belirtmek isterim” dedi.

ÇOĞUNLUKLA YEŞERMEDİ

CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, “Ben ilgili bölgede yaşayan biriyim. Orada bir şey yetişmediğine şahit oluyorum. Bazı yerlerde bitki ölçüsü yeşerdi ama çoğunlukta yeşillik göremiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ANLAMSIZ YORUMLAR YAPMAYIN’

Ardından AK Partili Hüsnü Boztepe’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Karşıyaka’daki deprem riskine ilişkin geçtiğimiz yıllarda söylediği söylemleri ilişkin konuşmasına yanıt geldi. Tugay, "Size yılın polemik ödülünü vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullanırken şu şekilde devam etti:

Ben o zaman güvenli alan dedim ve ben ne dediğimi biliyorum hepsi kayıtlı. Sahile yakın yerlerin depreme riskli olacağını ve şehrin yeni yerleşim alanının sağlam zeminde olmasını belirttim. Yamanlar Dağı demedim. Allah aşkına böyle anlamsız yorumlar yapmayın.

‘KOMİSYON’ ÇATLAĞI!

Konuşmaların ardından söz alan AK Partili Latif Aydemir söz alarak ‘komisyon’ siteminde bulundu. Aydemir, “Foça’daki Hüsnü Bey ya da Çeşme’deki bir arkadaş Afet Komisyonu’ndaysa ne alaka derim. Bizler Bayraklı’dayken yangının göbeğindeyken bizim komisyonda olmamız faydalı olacaktır. Ben olabilirim yangın yerlerindeki diğer arkadaşlarımızın komisyonlarda olmamasını eksik görüyorum” dedi.

Başkan Tugay ise "Biz İzmir'e hizmet üzere komisyon oluşturuyoruz. Sadece geldiğimiz ilçeye bakmıyoruz. Arkadaşlarımıza yetki verdiğimiz zaman o yetkiyi kullanacaklar. Siz katkı koymak isterseniz eşlik edebilirsiniz. Ancak meclis adına yetki vermek üzerine bu komisyon kuruluyor” diye konuştu.

İlgili gündem maddesi şu şekilde;

“15-16-17 ve 18 Ağustos 2024 tarihlerinde İzmir ili ve ilçelerinde meydana gelen yangın felaketi sonucunda, birçok vatandaşımızın evi, işyeri, arazisi, ahırı, zeytinlik alanı, bahçesi vb. gibi taşınmaz malları ile ev eşyaları, traktörü, arabası, hayvanları vb. gibi taşınır malları ciddi şekilde maddi zarar görmüş, söz konusu yangından etkilenen taşınmaz ve taşınır mallar, İtfaiye Daire Başkanlığımız tarafından hazırlanan İtfaiye Yangın Raporları doğrultusunda kayıt altına alınmış, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu felaketin yaralarını sarmak amacıyla, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı yangının başladığı ilk andan itibaren sahada sosyal hizmet elemanları ile birlikte yangın mağdurlarının kayıtlarını tutmuş ve acil müdahalelerde bulunmuş olup; bu kapsamda oluşturulan tüm veriler doğrultusunda, yangından mağdur olan tüm vatandaşlarımıza gerekli desteğin verilmesi için bir Komisyon oluşturulması ve bu Komisyona İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Cemil TUGAY'ın Başkanlık etmesi; Komisyonun, vatandaşlarımıza nakdi, ayni, lojistik ve beşeri tüm yardımların sağlanmasına yönelik tam yetki verilmesi hususunun görüşülmesi”

İlgili gündem maddesi oy birliği kabul edildi.