İZENERJİ'deki kriz mahkemelik oldu, gözler TİS sürecinde

İZENERJİ'deki ikramiye krizi sonrası planlanan eylemin mahkeme kararıyla durdurulmasının ardından açıklama yapan Genel İş 2 No'lu Şube Başkanı Gül, yaklaşan TİS sürecinde daha kararlı ve sert bir tutum sergileyeceklerini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 11:28

KEMAL ÖZKURT / İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ şirketinde devam eden ikramiye krizi, sendikaların planladığı iş bırakma eylemi öncesi hukuki sürece taşındı. Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeleri tarafından 16 Ekim Çarşamba sabahı yapılması planlanan iş bırakma eylemi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mahkemeye başvurarak aldığı tedbir kararıyla ertelendi. Belediye, sendikanın eylemlerini "hukuksuz grev" olarak nitelendirerek, iş bırakma eyleminin durdurulmasını talep etti. Karar sonrası Genel İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şube iş yeri temsilcileri kurulu yarım günlük iş bırakma eylemini erteleme kararı aldı. Mahkeme kararının ardından değerlendirmelerde bulunan Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay haklarını arayan işçilerin işi ve ekmeği ile tehdit etmesinden dolayı kınadıklarını belirterek yaklaşan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde daha kararlı ve sert bir tutum sergileyeceklerini ifade etti.

BÜYÜKŞEHİR’DEN MAHKEMEYE BAŞVURU

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iş bırakma eylemi öncesinde mahkemeye başvurarak, sendikanın yapacağı eylemin yasal olmayan bir grev niteliğinde olduğunu savundu. Başvuru dilekçesinde, toplu iş sözleşmesi sürecinin henüz başlamadığı ve işçilerin herhangi bir alacak talebinin bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, iş bırakma eyleminin kentin kamu hizmetlerini aksattığı ve İzmir genelinde olumsuz etkiler yarattığı vurgulandı. Belediye, bu gerekçelerle mahkemeden eylemin durdurulmasına yönelik tedbir kararı talep etti. 6356 sayılı Kanun’un 71. maddesine dayandırılan başvuruda, sendikanın başlattığı eylemlerin kanun dışı grev olarak değerlendirildiği ve bu durumun kente zarar verdiği ifade edildi.

TİS SÜRECİNDE DAHA SERT OLACAĞIZ

Mahkemenin tedbir kararının ardından, iş bırakma eylemini askıya aldıklarını açıklayan Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, “Pazartesi iş yerlerinde yaptığımız 2 saatlik iş bırakma eyleminin ardından bu sabah Egemenlik binası önünde yarım gün iş bırakma eylemimiz vardı. Ancak işverenimiz işçilerin alacaklarının olmadığını belirterek eylemi durdurmak için mahkemeye başvurdu. Eylemin grev niteliğinde olduğunu ve tespiti için de heyet gönderilmesini istemiş. Mahkeme grev noktasında bir karar koyarsa işveren işçi arkadaşlarımızın feshine kadar gidecek bir çalışma planlıyor. Biz yönetim kurulumuzla aldığımız karar doğrultusunda hiçbir arkadaşımızın ekmeğini riske atmamak için mahkeme kararı çıkana kadar eylemi askıya aldığımızı açıkladık. Mahkeme kararından sonra da mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın haklarını arayan işçi arkadaşlarımızı işi ile ekmeği ile tehdit etmesinden kaynaklı kendisini şiddetle kınıyoruz. Ama TİS sürecimizde mücadelemizin daha kararlı ve sert olacağından kendisinin şüphesi olmasın” diye konuştu.