İzmir, 90 ülkeden 3 bin genç bilimseveri ağırlamaya hazırlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bilim Kahramanları Derneği iş birliğinde Dünya Robot Olimpiyatı 2024 finaline ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 11:20

Dünya Robot Olimpiyatı (World Robot Olympiad-WRO) 2024 Türkiye Uluslararası Finali 28-30 Kasım tarihleri arasında Fuar İzmir'de gerçekleşecek. Fuara 90’dan fazla ülkeden yaklaşık 3 bine yakın kişiyi katılması bekleniyor. Dünya Robot Olimpiyatı 2024’te farklı ülkelerden katılımcılar İzmir’de bir araya geliyor. Çocuklar ve gençler robotik teknolojilerle bilgilerini genişletirken aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinden gelen yaşıtlarıyla fikir alışverişinde bulunacak. Türkiye ile bir kez daha bilim ve robotiğe meraklı gençler İzmir’de buluşacak. Farklı ülkelerden katılımcıların yer alacağı fuarda, çocuklar ve gençler robotik teknolojilerle ilgili bilgilerini genişletirken aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinden gelen yaşıtlarıyla fikir alışverişinde bulunacak.

Bu yılın teması Earth Allies

Fuarda sadece bilimsel ve teknolojik gelişime katkı sağlanırken aynı zamanda kültürel çeşitlilik ve küresel iş birliği bilinci de artacak. Fuar bu yıl Earth Allies temasıyla gerçekleştirilecek. Katılımcılar bir yandan gezegenimizin sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımına odaklanırken, diğer yandan da doğal afetler yaşanmadan ve yaşandıktan sonra robotik çözümlerden nasıl faydalanabileceğimize dair önerilerini paylaşacak.

90 ülkeden 3 bin bilim ve robot meraklısı

Dünyanın dört bir yanından bilime ve teknolojiye merak duyan çocukları ve gençleri bir araya getiren WRO 2024, İzmir’i, küresel teknoloji ve bilim sahnesine taşıyor. 90’dan fazla ülkeden bilim meraklısı 3 bine yakın kişinin katılmasının beklendiği organizasyonda İzmir’de büyük bir turizm hareketliliği de yaşanacak. Katılımcılar 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip İzmir’in eşsiz tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetme fırsatı bulurken etkinlik sayesinde İzmir’deki oteller, restoranlar ve turistik mekanlar binlerce misafiri ağırlayacak. 2016 yılından beri İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Bilim Kahramanları Derneği iş birliğiyle Fuar İzmir’de düzenlenen Dünya Robot Olimpiyatı Türkiye Uluslararası finalleri için başvurular devam ediyor.

8-19 yaş aralığındaki gençlerin projeleri yarışacak

İlkokuldan üniversiteye kadar geniş bir yaş aralığındaki öğrencilerin yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan Dünya Robot Olimpiyatlarında 8-19 yaş aralığındaki gençler belirlenen temaya göre takımlarıyla birlikte robotik projeler üzerinde çalışıyor.

Dört klasmanda düzenleniyor

Dört farklı klasmanda, üç ayrı yaş grubunda düzenlenecek yarışmalarda her klasman için belirlenen hedefler ve çalışma alanları farklılık gösteriyor. İşte klasmanlar ve çalışma alanları;

Geleceğin Mucitleri: Doğa ile uyum içinde yaşamaya yardımcı robotik çözümler geliştirme ve jüriyle canlı paylaşım.

Geleceğin Mühendisleri: Otonom araçlar kullanarak verilen görevleri tamamlama.

RoboMission: Oyun alanında görevleri yerine getiren robotlar tasarlama.

RoboSpor: Tenis maçında rakip robotlarla rekabet eden robotlar tasarlama.