İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarılan işçilerden CHP’ye çağrı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işten çıkardığı işçilerin eylemi 14. gününde devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 12:16

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işten çıkardığı işçilerin belediye önündeki eylemleri 14. gününde devam ediyor. DİSK, Genel-İş ve Emek Partisi de Belediye-İş Sendikasının Egemenlik Binası önünde İşçilere destek olmak amacıyla bugünkü eyleme katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’na ve CHP Milletvekillerine seslenerek Kurban Bayramı öncesi işçilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için müzakere çağrısında bulunuldu. Basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül, belediyenin şimdiye kadar işten 195 işçiyi çıkardığını iddia etti.

Basın açıklamasını gerçekleştiren Ercan Gül, “İktidar gün geçtikçe "tasarruf" adı altında attığı adımlarla işçi ve emekçileri büyük bir darboğaza sokuyor. Yaşanan ekonomik krizin faturasını işçilere ödetmeye çalışıyor. Emekçilerin yoksulluk sınırının altında aldıkları ücretler vergi adaletsizliği ile giderek daha fazla eriyor. Tam da bu dönemde binlerce kent emekçisinin çalıştığı bazı belediyeler de bu krizin faturasını emekçilere kesmeye çalışıyorlar. Maalesef bunlardan bir tanesi de Genel-İş ve Belediye-İş 2 Nolu Şube olarak örgütlü olduğumuz İzmir Büyükşehir Belediyesi olmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZDOĞA ve İZENERJİ A.Ş. Şirketlerinde çalışmaya başlayan işçi arkadaşlarımız seçimden bugüne kadar geçen sürede belirli aralıklarla farklı bahaneler üretilerek işten çıkarıldılar. Geçtiğimiz hafta işten çıkarılan arkadaşlarımızla bu sayı 195' e ulaşmıştır. Bu tutum binlerce belediye emekçisinde huzursuzluk yaratmaktadır” dedi.

TASARRUF PROGRAMINA TEPKİ

Açıklanan tasarruf programına tepki gösteren Gül, “Siyasi partilerin ve adayların seçimlere dönük hesaplarının emekçiler üzerinden görülmeye çalışıldığı bir süreci yaşamaktayız. Ancak çok net bir biçimde ifade ediyoruz ki; işçi arkadaşlarımızın alın teri, emeği hiçbir siyasi hesabın kurbanı edilemez. Bu emekçi arkadaşlarımızın arasında yıllarca çalıştıkları işlerinden istifa eden, ailesine bakmakla yükümlü olan birçok arkadaşımız bulunuyor. Seçim öncesinde ve seçim sonrasında yaşananlarda bu belediyede çalışan emekçilerin hiçbir sorumluluğu yoktur. Bu hesapların faturasını sözde "tasarruf" adı altında emekçiye kesmeye çalışanlara buradan bir kez daha sesleniyoruz: işçinin ekmeğinden tasarruf olmaz! Kamu kaynaklarının verimli ve tasarruflu kullanılması, emekçilerin insanca yaşayabildikleri koşullarda çalışması ile pek ala mümkündür. Ekonomik kriz ve plansız kamu yönetimi yüzünden işçilerin hayatı ile canınızın istediği gibi oynayamazsınız!” ifadelerini kullandı.

CHP’YE ÇAĞRI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay, CHP İzmir milletvekilleri ve CHP İl başkanına seslenen Gül, Kurban Bayramı öncesi müzakere çağrısında bulunarak şunları söyledi:

 “Bu haksız ve hukuksuz işçi kıyımını derhal durdurun. İşten çıkardığınız arkadaşlarımızı bir an önce işbaşı yaptırın. Şehrimizin çözülmeye muhtaç birçok sorunu varken, gelin bu emekçilerin mağduriyetini giderin ve bu sorunu kentin gündeminden çıkarın. Önümüzde Kurban Bayramı var insanların ihtiyaçları ve çocuklarına karşı sorumlulukları söz konusu iken elinizi vicdanınıza koyun ve bu mağduriyete son verin. Genel-İş ve Belediye-İş sendikaları olarak ilk günden itibaren arkadaşlarımızın nasıl yanında durduysak, bugünden sonrada İşten atılan arkadaşlarımızın bu haklı mücadelesinin sonuna kadar yanında olacağımızı buradan bir kez daha beyan ediyor ve bir an önce müzakere masasına sizleri davet ediyoruz.”