İzmir’de 1 ton atık 500 fidana dönüşüyor

İzmir’de 20 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında düzenlenen farkında ekinliği kapsamında toplanan bir ton atığın geri dönüştürülmesi karşılığında 500 fidan alınacak

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 15:34

İzmir Büyükşehir Belediyesi daha temiz bir kent için yola çıktı. Sivil toplum örgütleri ve otizmli çocukların da yer aldığı farkındalık etkinliğinde Karşıyaka sahili boyunca atıkları topladı toplanan bir ton atığın geri dönüştürülmesi karşılığında 500 fidan alınacak. Bu fidanlar da yanan ormanlık alanlarda yeniden hayat bulacak.

Fidanlar yanan ormanlık alanlarda hayat bulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, sivil toplum örgütleri ile otizmli çocukların da katıldığı farkındalık buluşmasında, Karşıyaka sahili boyunca atıkları topladı. Çevre temizliğinin önemine vurgu yapılan etkinlikte sahilden toplanan atıklar, belediyenin geri dönüşüm tesislerine gönderilecek. Bu kapsamda toplanan 1 ton atık ile yaklaşık 500 fidan alınırken bu fidanlar yanan ormanlık bölgelerde yeniden hayat bulacak.

Ülkemizde ciddi bir sorun: Çevre kirliliği

30 ilçede planlı temizlik faaliyeti yürüttüklerini söyleyen Kent Temizliği Şube Müdürü Ercan Yıldırım, “Çevre kirliliği dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bir ciddi bir sorun. Bunu yurttaşlarımızla iş birliği yaparak çözebiliriz. Kirletmemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Evlerimize gösterdiğimiz hassasiyeti; sokaklarımıza, caddelerimizde de göstermemiz gerekiyor. Yurttaşlarımızla iş birliği yaparak bu sorunu hep birlikte çözeceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Atıklar fidanlara dönüşecek

Toplanan atıkların elde edilecek fidanların yanan ormanlara dikileceğini belirten Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü’nde biyolog İlkem Ceylan Candan ise “Buradan toplayacağımız atıklar, gelecek günlerde fidana dönüşecek. Yanan ormanlarda fidan dikimi yapacağız ve atıklarımızın dönüştüğünü göreceğiz. İlerde çocuklarımıza ‘Yanan bölgeler, şehirden toplanan atıklar sayesinde yeniden yeşerdi’ diyeceğimiz bir dünya bırakacağız” dedi.

“Başarabilirsek ülkemiz tertemiz olur”

Çevrenin önemine değinen Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara, “Çöpleri görüyoruz ve çekip gidiyoruz. Bunu yapmamalıyız. O atığı yerden alıp doğru yere atsak. Bunu başarabilirsek, ülkemiz tertemiz olur. Türkiye zaten cennet gibi bir yer. Böylece daha da güzel olur.” İfadelerini kullandı.

“Dünyamızı temiz tutun”

Temizlik seferberliğine katılan özel bireylerden 9 yaşındaki Mert Karataş, “Eğer çevremiz temiz olmazsa, her şey ölür. Dünyamız yaşanmaz hale gelir. Bunu unutmayın ve siz de dünyamızı temiz tutun” dedi.