Peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama ile mimarlık bölümü öğrencileri, Re-Value projesi kapsamında 2. İnovasyon Kampı-Şehrini Yapay Zekâ ile Tasarla atölye çalışmasında bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen atölye çalışmasında gençler Pilot bölge olarak seçilen Alsancak’ı yapay zekâ kullanarak yeniden tasarladı.
Atölye çalışmaları öncesinde İzmir Planlama Ajansı Başkanı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Yapay Zeka Temelli Şehircilik adlı bir sunum yaptı. Atölyede yenilikçi bakış açısını yakalamayı amaçladıklarını belirten Velibeyoğlu, “Gençlerin varlığı ile fikirler gelişip ortaya çıkacak. Bizim yeni düşüncelere, fikirlere çok ihtiyacımız var. Bugün yapay zekâ diye bir gerçek var. Bu teknolojiler, sizin daha önce göremediğiniz detayları ortaya koyuyorsa ve daha farklı bir açıdan görmenizi, analiz etmenizi sağlıyorsa yaratıcılığınızı tetikliyor demektir” diye konuştu.
Atölyede Yapay Zekâ Kullanımı Eğitimi veren İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ Yapay Zeka ve Akıllı Şehir Teknolojileri Müdürü Doruk Yazıcıoğlu, “Yapay zekâ bağlam anlamında henüz zayıf bir yapıda. Yapay zekâ, şu an insan deneyimleri üzerinden sonuçlar çıkartıyor. Yapay zekânın bizim ne düşündüğümüze ya da ne çıktı almak istediğimize dair bir fikri yok. Bu fikri bizim ona vermemiz gerekiyor. Bu organizasyonda temel amacımız, yapay zekâya net ve detaylı talimatlar vermek” İfadelerini kullandı.
Atölyenin temelinde, kent yaşamının estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını yapay zekâ destekli araçlarla analiz etmek ve sürdürülebilir çözümler üretmek yer aldığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürü Yüksek Mimar Aylin Göknur şöyle konuştu;
“Re-Value projesi kapsamında 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz 1. İnovasyon Kampı’nda çalışma alanımız, gençlerin yoğun olarak tercih ettiği Alsancak bölgesiydi. Katılımcılar saha çalışması ve araştırmalar yaparak projenin veri tabanını zenginleştirdi. Bugün düzenlenen 2. İnovasyon Kampı’nda ise ilk kampta attığımız adımları bir üst seviyeye taşımayı amaçlıyoruz. Bu atölye ile kentsel estetik, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılığı bir araya getirerek şehir planlamasında yenilikçi düşünceler üretmeyi ve yaratıcı fikirleri teşvik etmeyi hedefliyoruz. Atölyenin temelinde, kent yaşamının estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını yapay zekâ destekli araçlarla analiz etmek ve sürdürülebilir çözümler üretmek yer alıyor. Ayrıca yapay zekânın kent tasarımına entegrasyonu deneyimlenecek. Kamp serisinin üçüncüsü 2025 yılında olacak. Temamız ise Şehrine Değer Kat olacak”
Alsancak için dijital ikiz
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nden Dr. Mimar Çelen Ayşe Ünal, bu kampta pilot bölge olarak seçilen Alsancak’ta dijital ikiz oluşturulacağını, bu dijital ikizi de oradaki problemlerin çözümü için ol gösterici olacağını söyledi.
Tasarım Odaklı Düşünce Eğitimi
Tasarım Odaklı Düşünce Eğitimi sunumu yapan Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Yıldırım Çelebi ise tasarım yaparken uygulanması gereken aşamaları anlatarak tasarımda empati duygusunun önemine vurgu yaptı.
İklime duyarlı bir İzmir
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü adına konuşan Araştırmacı Pınar Ergül Taşkıran “Kamp süresince kapsayıcılığı ön plana alarak yapay zeka teknolojisini kentsel tasarıma nasıl entegre edeceğimizi sizlerle birlikte keşfedip iklime duyarlı bir İzmir tasarlamayı diliyoruz” dedi. Daha sonra İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Pelin Özden geçen yıl gerçekleştirilen 1. İnovasyon Kampı deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Doğal afet canavarı tasarladılar
Atölye çalışmaları kapsamında, öğrencilerden yapay zekayı kullanarak İzmir’de yaşanan doğal afetleri betimlemesi ve bunun üzerine bir doğal afet canavarı oluşturması istendi. Öğrenciler doğal afet canavarı oluşturmak için gruplara ayrıldı. Deprem gibi doğal afetleri düşünerek yapay zeka desteği ile bu canavarlar oluşturuldu. Atölye çalışması deneyimi hakkında konuşan İzmir Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Sargın Avcı, yapay zekayı günlük hayatında kullandığını ve kendimi geliştirme amacıyla etkinliğe geldiğini söyledi.
“Atölye çalışması çok faydalı oldu”
Atölyenin ikinci etabında yapay zeka ile şehir tasarımı yapıldı. Gruplar halinde çalışan katılımcılardan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü öğrencisi Damla Su Akçay, atölyeye yapay zekayı kullanarak çözümler üretmek için katıldığını söyledi. Ulaşım, nüfus yoğunluğu ve kentsel dönüşümü ele alarak tasarım yapmak istediğini belirten Akçay, “Alsancak bölgesinde buna uygun binalar tasarlamayı hedefliyoruz. Yapay zekâ, hayatımızda ciddi biçimde yer alıyor. Mimarlık ile yapay zekâyı etkileşimde bulundurarak gelişim göstermek istiyorum. Bu yüzden atölye çalışması çok faydalı oldu” dedi.
Hayallerindeki Alsancak’ı tasarladılar
Kentteki problemleri anlayama yönelik çalıştıklarını belirten İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü öğrencisi Gülsev Ay, “İzmir bir kıyı kenti olduğu için kenti ve insanların beklentilerini anlamaya yönelik çalıştık. Alsancak bölgesini baz alarak tasarım yapıyoruz. Bu kapsamda hedef kitlemizi analiz ederek çözeceğimiz problemi belirledik. Birbirimize sorduğumuz sorularla beyin fırtınası yaptık. Yapay zekâ, çalışırken işimizi hızlandırdı. Grup çalışması sayesinde ufkum açıldı. Yapay zekâyı kullanarak yeşil alanlı, trafik sorunu çözülmüş, insanların kültürel ve sosyal anlamda konforlu hissettiği bir Alsancak tasarlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.
9 Avrupa kıyı kenti var
İnovasyon kampları, 2030 yılına kadar şehirleri eşit, sürdürülebilir, dirençli ve iklim nötr hale getirmeyi hedeflerken 9 Avrupa kıyı kentinin katılımıyla yürütülen projede, sera gazı salımlarını azaltırken kıyı bölgelerini dönüştüren bir etki modeli üzerinde çalışılıyor. New European Bauhaus (NEB) prensipleri ışığında düzenlenecek inovasyon kampı kapsamındaki atölyeler; estetik, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılığı bir araya getirerek şehrin geleceğini yeniden tasarlama fırsatı sunuyor.
Re-Value projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Komisyonu’ndan 239 bin 625 Euro hibe alarak Re-Value projesine katılma hakkı kazandı. Bu proje kapsamında İzmir, Norveç'in Ålesund, Belçika'nın Bruges, Bulgaristan'ın Burgas, İtalya'nın Rimini, Portekiz'in Cascais, Romanya'nın Constanta, Çek Cumhuriyeti'nin Písek ve Hırvatistan'ın Rijeka şehirleriyle birlikte yer alacak. Proje, 2027 yılına kadar sürecek.
Re-Value projesi, İzmir’in halkın denizle etkileşimini artırmak amacıyla bütünsel bir tasarım stratejisi geliştirmeyi hedefliyor. Proje, kentin belirli bölgelerinde doğaya ve estetiğe uygun kıyı yenileme çalışmalarını içerecek. Ayrıca, şehrin kültürel mirası ve turizmi açısından önemli noktaları bir araya getirmek için "Kentsel Yeşil Alan" konsepti oluşturulacak. Bu çerçevede, İzmir genelinde genişletilebilecek projeler hayata geçirilecek. Kentin mavi-yeşil altyapılarının güçlendirilmesi, dijital ekosistem modelleme çözümleriyle kentsel sel riskinin azaltılmasına da katkı sağlayacak.