İzmir’de 22 STK ve siyasi parti Filistin için yürüdü

Filistin Eylem Komitesi, 22 Siyasi Parti ve STK ile Filistin’deki savaşa dur demek için yürüdü. Yürüyüş sonrası yapılan basın açıklamasında, “2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze, şu anda tam bir askeri işgal ve kuşatma altında. Gıda ve ilaç dahil tüm temel ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakılan Filistinliler, kendi toprağında özgür bir halk olarak yaşamak için direniş iradesini sürdürüyor” denildi

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2024 18:38

Filistin Eylem Komitesi’nin çağrısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan 22 siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri Filistin’deki savaşa dur dedi. Toplanan grup iktidara seslenerek taleplerini sıraladı. Komite adına basın metnini okuyan Hacer Yeşilçay, “Biz, işgal ve sömürgecilik karşıtları, emperyalizm ve siyonizm karşıtları olarak, özgürlük ve adalet isteyen halkların bir parçasıyız ve Filistin halkının tarihsel hakları için sürdürdüğü direnişin koşulsuz yanındayız” ifadelerini kullandı.

ENKAZ ALTINDA CESETLER BEKLİYOR

Yeşilçay, “Soykırımcı İsrail, en büyük ortağı ABD 76 yıldır Filistin toprağını gasp etmeye ve Filistinlileri yurdundan koparmaya çalışan ırk-ayrımcı ve işgalci İsrail, son 10 aydır aralıksız biçimde Filistin halkının toptan imhasını hedeflediği bir soykırım saldırısı yürütüyor. 7 Ekim’den bu yana süren saldırılarda on binlerce Filistinli, kullanımı yasak silah ve bombalarla vahşice katledildi; yüz binlerce Filistinli kalıcı bedensel ve ruhsal hasarlar aldı, başta hastaneler olmak üzere tüm yaşamsal tesisler yok edildi. Hala binlerce Filistinlinin cesedi enkaz altından çıkarılmayı bekliyor…

2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze, şu anda tam bir askeri işgal ve kuşatma altında. Gıda ve ilaç dahil tüm temel ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakılan Filistinliler, kendi toprağında özgür bir halk olarak yaşamak için direniş iradesini sürdürüyor.

Yaşadığımız coğrafyada emperyalizmin ileri bir üssü olan İsrail’in, kurulduğu günden itibaren en büyük destekçisi ABD’dir. ABD, yıllardır İşgal devleti İsrail’e düzenli askeri ve ekonomik yardım sağlıyor. Yapılan bu yardımların hacmi bugün 300 milyar doları aşmış durumda. Tüm dünyadan gelen, işgal devletine askeri yardımların kesilmesi çağrısına rağmen, ABD soykırım saldırısının ağırlaştığı bu dönemde, işgal devletine 26 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım sağlayacağını açıkladı. Soykırım makinesi İsrail ordusunun ithal ettiği silahların yüzde 69’u ABD tarafından temin ediliyor” diye konuştu.

BM’NİN DESTEĞİ ENGELLENİYOR

Yeşilçay, “Gazze’de süren soykırıma sağladığı tüm askeri, lojistik ve maddi yardımın yanı sıra ABD, uluslararası ateşkes çabalarını veto ediyor, işgal devletine karşı tüm olası yaptırım kararlarını engelliyor, Filistin halkını destekleyen Yemen’e askeri operasyon gerçekleştiriyor, Lübnan’ı vuruyor.

Diğer yandan, işgal devleti İsrail’i bölgesel tehditlerden koruyan Türkiye’deki NATO üslerinin varlığı, işgal devletinin ve onun hamisi olan ABD’nin bölgesel saldırı kapasiteleri için stratejik bir önem taşıyor. İncirlik'ten İsrail'e sevkiyat yapılırken, Kürecik’teki radar, İsrail’i korumaya ayarlı ve İsrail'in kalkanı olarak kullanılmaktadır.

Soykırım saldırısının ulaştığı şiddet ve dünya halklarının baskısı sonucu uluslararası hukuk kurumlarının soykırım faili işgal devleti yetkililerini yargılamaya çalışması, ABD tarafından mahkemelere yaptırım tehdidiyle karşılaşıyor. ABD tüm gücünü, işgal ve soykırımın sürdürülmesi için ortaya koyarken, Filistinli mültecilere yardım eden Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumlara desteğini durduruyor” değerlendirmesinde bulundu.

TALEPLER SIRALANDI

Yeşilçay, “Biz, işgal ve sömürgecilik karşıtları, emperyalizm ve siyonizm karşıtları olarak, özgürlük ve adalet isteyen halkların bir parçasıyız ve Filistin halkının tarihsel hakları için sürdürdüğü direnişin koşulsuz yanındayız. Kendi toprağından ve köklerinden tamamen koparılmak istenen Filistin halkı bir zeytin ağacının direngenliğiyle varoluş savaşı veriyor. Bu mücadeleye destek vermek için işgal devletine tam bir ambargo uygulanmasının ve yaptırımlara uğratılmasının en etkili tutum olduğunu biliyoruz. Coğrafyamızda barış ve özgürlüğün hüküm sürmesi için, Filistin halkına soykırım uygulayan Siyonist işgal devletini tecrit etmek ve ona verilen emperyalist desteği durdurmak zorundayız. Buradan, soykırımcı İsrail’in en büyük ortağı ve hamisi ABD'ye sesleniyoruz:

* Tarihsel Filistin topraklarındaki ABD askeri varlığı çekilsin!

* İsrail’le diplomatik ilişkiler kesilsin ve açık bir askeri ambargo kararı alınsın!

* İsrail’i koruyan NATO üsleri kapatılsın!

* ABD bölgemizden defol” diyerek sözlerini tamamladı.