İzmir'de evcil hayvan fuarı kapılarını açtı

PET İZMİR 2024, Türkiye ve Avrasya'nın en büyük evcil hayvan buluşması olarak kapılarını açtı

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 15:03

PET İZMİR 2024, Türkiye ve Avrasya'nın en büyük evcil hayvan buluşması, 25 Eylül'de Fuar İzmir’de görkemli bir törenle kapılarını açtı. Açılışa sektörün önde gelen isimleri, evcil hayvan sahipleri ve basın mensupları katıldı.

Evcil hayvan güvenliğini ve rahatlığını artıran teknolojik çözümler

Açılış konuşmasını yapan TEMA Fuarcılık Genel Müdürü Aykut Karslı, PET İZMİR’in sektörün en önemli organizasyonlarından biri olduğunu vurguladı. Karslı, “Bugün, evcil hayvan sektöründe Türkiye’nin en önemli organizasyonu 8. Uluslararası İzmir Evcil Hayvan Ürün, Malzeme ve Aksesuar Tedarikçileri Fuarı PET İZMİR 2024’ün açılışında sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz yıl 60 ülkeden gelen 200 katılımcı ve 40 bini aşan ziyaretçiyle yakaladığımız başarı, bu fuarın sektöre sunduğu katkının açık bir göstergesidir. Evcil hayvan sahipleri, yeni çıkan ürünleri burada ilk elden deneyimlerken, firmalar da doğrudan tüketiciden geri bildirim alarak ürün geliştirme süreçlerine yön verecek. Bizim için her ziyaretçi, evcil hayvan dostlarının ihtiyaçlarına yönelik daha iyi çözümler geliştirme fırsatı anlamına geliyor. Fuarımız dijital dönüşümün hızla yayıldığı evcil hayvan sektörüne yönelik yenilikçi teknolojileri de sunuyor. Akıllı mama kapları, GPS ve takip cihazları, evcil hayvan güvenliğini ve rahatlığını artıran teknolojik çözümler, geleceğe yönelik vizyonumuzun önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu fuar, sadece ticari bir platform olmanın ötesine geçerek, evcil hayvanlara duyduğumuz sevginin, sorumluluğun ve onlara daha iyi bir yaşam sunma çabamızın en somut örneğidir. PET İZMİR 2024’ün hayvan dostlarımızın daha iyi bir yaşam sürmesi için önemli adımlar atacağına inanıyor, bu organizasyonu hayata geçirmemizde bizimle işbirliği yapan sektör paydaşlarına, katılımcılarımıza ve ziyaretçilerimize teşekkür ediyorum” dedi

İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı ise PET İZMİR’in büyüyerek yoluna devam ettiğini ve uluslararası hedeflere ulaşmak için İzmir'deki tüm kurumların iş birliği yapması gerektiğini ifade etti.

Sağlıklı bir kent hedefliyoruz

Büyük çabalarla PET İZMİR’in önemli bir fuar haline geldiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanı Gökhan Özdemir, “Tema Fuarcılık tarafından düzenlenen 8.Uluslararası Pet İzmir (Evcil Hayvan Ürün, Malzeme ve Aksesuar Tedarikçileri) Fuarına İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı olarak katılmaktan dolayı mutluyuz. Evcil bir dost edinmenin hayatımızdaki faydaları artık hepimizin bildiği bir gerçek. Bu farkındalıkla birlikte evcil dostlarımızın sağlığı ve refahı için sektör de kendini sürekli yenilemekte. Onların temel yaşamsal ihtiyaçlarına dair mama ve su kapları başta olmak üzere farklı donanımlara kadar çeşitli ürünler her geçen gün artmakta. Bizler hem evcil dostlarımızın yaşam hakkı ve sağlığı hem de refahı için varız. İnsanlarımız ile evcil dostlarımızın bir arada yaşayacakları sağlıklı bir kent hedefliyoruz. İzmirli hemsehrilerimizle birlikte  bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilk kez yapılan "Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi Eylem Planı da etkili çalışmalarımızdan birisi olarak sizlerin desteği ile yürütülmektedir. Yurt dışından ve şehir dışından gelen katılımcılara da hoşgeldiniz diyor herkese keyifli ve verimli bir fuar diliyorum”ifadelerini kullandı.

Öztürk: Uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, Petfood sektörünün Türkiye için yükselen bir değer haline geldiğine dikkat çekerek, “Dünya genelinde ihracat hacmi olarak 2023 yılında yaklaşık 25 milyar dolarlık bir Pazar büyüklüğüne ulaşan evcil hayvan mamaları sektörü, ülkemizde daha da hızlı bir ivme yakaladı. Sektörün Türkiye’de 2014 yılında 4,5 milyon dolar olan ihracat hacmi, 2023 yılında 27 kat artarak 122 milyon dolara ulaştı. 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 100 ülkeye 102 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Yılsonunda bu rakamın 140 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz. Bu sektörü bizler için özel kılan bir diğer nokta ise Türkiye genelindeki ihracatın % 60’ının Ege Bölgesi’nden yapılması. 2023 yılında % 38’lik büyüme ile 122 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bunun 74 milyon doları Ege İhracatçı Birlikleri üzerinden yapıldı. Bölgemizdeki yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. İleride çok daha büyük rakamlara ulaşabileceğimiz bir potansiyel görüyoruz. Bizler, Ege İhracatçı Birlikleri olarak, petfood sektörünün bu gelişimini desteklemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Üye firmalarımızla sürekli temas halindeyiz, sektörün karşılaştığı zorluklara çözüm üretmek ve her anlamda firmalarımızın yanında olmak için çalışıyoruz. Ayrıca, petfood ihracatçısı firmalarımızı bir araya getirerek, Ticaret Bakanlığı destekli bir UR-GE Projesi başlatmak istiyoruz. Bu proje kapsamında, yüzde 75 devlet destekli eğitim, danışmanlık, alım heyetleri, fuar katılımı ve tanıtım gibi imkanlar sunarak, firmalarımızın uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz” dedi.

PET İZMİR 2024’ün resmi olarak başladı

Açılış konuşmalarının ardından iyi dileklerle gerçekleştirilen kurdele kesimi, PET İZMİR 2024’ün resmi olarak başladığını müjdeledi. Davetliler, evcil dostları için fuar alanını heyecanla gezmeye başladılar. Toplu haldeki ziyaretler zamanla ilgi alanlarına göre farklılık gösterdi. Sağlıklı evcil hayvan mamalarından son teknoloji takip cihazlarına kadar geniş bir yelpazede ürün ve hizmet sunan standlar göz kamaştırdı. Stand yetkilileri, ziyaretçilere ürünlerin özelliklerini anlatarak, yeni ürün lansmanları hakkında detaylı bilgiler sundu. Akıllı mama kapları, GPS sistemleri ve organik evcil hayvan mamaları, davetlilerden takdir topladı. Törene katılan sektör temsilcileri ve ziyaretçiler, fuarın geniş katılımı ve kaliteli sunumlarından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Görkemli açılış töreniyle başlayan PET İZMİR 2024, 4 gün sürecek. Fuarda yer alan 200’den fazla katılımcı, 600'ün üzerinde markasıyla hem sektör temsilcilerini hem de hayvanseverleri memnun etmeyi hedefliyor.