İzmir'de kriz çözülemedi: Memurlar tekrar eylemde

İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın sözleşme teklifinin ardından memurlar yeniden ayaklandı. Emekçiler, zamsız öneriyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2024 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2024 17:21

SEMİ AKTAŞ -

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplu sözleşme görüşmelerinde yasal sınırdan sosyal denge tazminatı önerilmesi ile tıkanmasının ardından, memurlar 12 Haziran 2024’te eylemlerine başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise hukuki açıdan sorun yaşamamak için Meclis’e yasal sınır üstünde toplu sözleşme yapma yetkisi talep etti. Söz konusu talep oybirliği ile kabul edildi. SDT krizinde sona gelindiği düşünülürken görüşmelerde bir kriz daha patladı. Cemil Tugay’ın; SDS, ikramiyeler ve halkın bakkalı ödemelerinin içinde bulunduğu, aylık 16 bin 750 TL üzerinden 2025 yılının sonuna kadar artış olmaksızın, 1 Nisan 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsayan 21 aylık toplu sözleşme yapılmasını önerdiği ifade edildi. Söz konusu teklif üzerine memurlar yeniden ayaklandı. Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, Tugay’ın önerisini kabul etmeyeceklerini söyledi. CHP’nin saat 21’de yapılan ışık kapatma eylemine dikkat çeken Tugay, “Türkiye’de geçinemiyoruz diye ışıkları kapatanlar gelip buradaki karanlığı aydınlatsın” dedi. Emekçiler, duruma tepki göstermek için yarın yeniden eylem gerçekleştirileceğini söyledi. Emekçiler bunun yanı sıra sözleşmede yalnızca maddi açıcan değil yan haklarda da sorunlar olduğunu söyledi.

RAKAM KABUL EDİLEMEZ

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, süreci şu şekilde özetledi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz toplu sözleşme görüşmeleri, 12 Haziran 2024 tarihinde yapılan görüşmede kazanılmış haklarımızın yok sayılarak, yasal sınırdan sosyal denge tazminatı önerilmesi ile tıkanmıştır. Sendikamız bu öneriyi iş barışının tek taraflı bozulması olarak değerlendirmiş ve kazanılmış haklarımızı korumak için sendikal, anayasal ve demokratik haklarımızı kullanarak her gün aralıksız bir ay boyunca basın açıklaması, yürüyüşler ve iş bırakma gibi eylemlerle haklı mücadelemizi İzmir ve Türkiye kamuoyuna taşımıştır. Yapılan eylemler her gün kitleselleşerek büyümüş, belediye emekçileri haklarına sahip çıktığını göstermiştir. Bazı sendikalar verilen sözlere güvenerek eylemlilik sürecini bitirmiş, emekçilerin gücünü bölmeye çalışmışmış ancak belediye emekçileri buna müsaade etmeyerek eylemlere her geçen gün daha çoğalarak katılmıştır. Sendikamız eylemlere somut bir adım atılmadıkça devam edeceğini belirterek mücadeleyi yükseltmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri 08.07.2024 tarihinde şubemizi toplantıya davet ederek, Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay’ın belediye meclisinden yasal sınırın üzerinde toplu sözleşme yapma yetkisi almak üzere önerge vereceğini ve önergenin belediye meclisinde kabul edilmesi ile toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını ifade etmiştir. Sendikamız bu durumu sorunun çözülmesi yönünde atılan somut bir adım olarak değerlendirerek eylemlilik sürecini durdurmuştur. Buradan anlaşılacağı üzere, derdimiz kimseyi yıpratmak değil kazanılmış haklarımıza sahip çıkmaktır. Meclise verilen önergenin plan bütçe ve hukuk komisyonlarına sevk edilmesi üzerine, sendika yürütme kurulu komisyonlarla görüşerek bilgilendirme yapmıştır. Önerge, 12.07.2024 tarihinde İzBB Meclisinde tüm grupların oy birliği ile kabul edilmiştir. 17.07.2024 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerinin başlatılması için sendikamız Genel Sekreter ile görüşülmüş ve Sayın Tugay’dan randevu istenmiştir. İzBB Genel Sekreteri Sayın Barış Karcı sendikamızı arayarak Sayın Cemil Tugay’ın, SDS, ikramiyeler ve halkın bakkalı ödemelerinin içinde bulunduğu, aylık 16 bin 750 TL üzerinden 2025 yılının sonuna kadar artış olmaksızın, 1 Nisan 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsayan 21 aylık toplu sözleşme yapılmasını önerdiğini ifade etmiştir.

‘SENEYE YASAL SINIRIN DA ALTINDA KALACAĞIZ’

Kazanılmış hakları için geri adım atmayacaklarını söyleyen Keleş, “Bu düşüncemizi CHP Genel Merkezinde yapılan toplantıda da ifade ettik. Bizim kazanılmış haklarımızdan kast ettiğimiz; SDT, 6 adet ikramiye, 6 adet halkın bakkalı, Temmuz ayında yapılan memur maaş artışının SDT, ikramiye ve halkın bakkalı ödemelerine yansıtılması ve kadın emekçilerin ayda bir gün kullandığı regl izni hakkı, erkek emekçilerin yasal olarak kullandığı 10 günlük babalık izninin ardından 10 gün daha babalık izni hakkı, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin tüm belediye emekçilerine belediye tarafında verilmesi gibi birçok sosyal haklarımızdır. Tugay memurlarla toplu sözleşme yapamama nedenini, mali açıdan değil, hukuki olarak sorun yarattığını ifade ederek açıklamıştı. Hukuki olarak Belediye Meclisinde grubu bulunan tüm partiler oy birliği ile Tugay’a yasal sınırın üstünde toplu sözleşme yapma yetkisi verdi, ortada sorun yaratacak bir neden kalmamıştır. Ancak Sayın Tugay’ın önerdiği tekliften anlaşılıyor ki, amaç mevcut hakları korumak değil, koruyormuş süsü vererek 21 ay boyunca sabit kalmasını önererek, haklarımızın enflasyon karşısında erimesini sağlamak olduğu görülmektedir. Ülkemizde hiper enflasyonun yaşandığı bir dönemde, bir ürünü ikinci defa almaya gittiğinizde aynı fiyata bulamadığınız zamanlardan geçerken, Sayın Tugay’ın önerisini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu önerinin 2025 yılı sonunda yasal sınırın altında kalacağı çok açıktır” ifadelerini kullandı.

CEMİL TUGAY’A ÇAĞRI!

‘Belediye emekçileri mücadele ederek, bedeller ödeyerek kazandığı haklarından asla vazgeçmeyecektir’ diyen Keleş, “Tugay’ı 21 ay boyunca sıfır zamla önerdiği teklifini, ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ortamı göz önünde bulundurarak revize etmeye, özgür toplu sözleşme masasını kurmaya ve sorunları her zaman diyalog yolu ile çözmek için iletişim kanallarını açık tutmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.