İzmir'de sağlıkçılar şiddete karşı ayaklandı!

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Yüksel, “Hiçbir hekim, hiçbir sağlık çalışanı hakarete ve tacize uğramasın, şiddet görmesin, katledilmesin istiyoruz” diye konuştu

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 13:25

İzmir Sağlık Platformu, 6 Temmuz 2022’de Konya Şehir Hastanesi’nde görevi başında uğradığı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Dr. Ekrem Karakaya’yı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimliği önünde basın açıklaması yaparak andı. Açıklamada sağlıkta şiddetin son bulması çağrısı yapılırken, Sağlıkta Dönüşüm Projesi de eleştirildi. Basın açıklamasını platform adına okuyan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, “Sözel taciz ve hakaret şeklinde başlayan, görmezden gelindikçe fiziksel şiddet olarak yaygınlaşan, cezasız bırakıldıkça canımıza kasteden bir teröre evrilen bu olgu hekimlerin, sağlık çalışanlarının en önemli sorunudur” dedi.

CEZASIZ KALAN ŞİDDET ARTIYOR

Sağlık çalışanlarına yönelik uygulanan şiddetin cezasız kalmasından dolayı şiddetin daha çok arttığını belirten Yüksel, “İki yıl önce, 6 Temmuz 2022'de Konya Şehir Hastanesi’nde görev yapan meslektaşımız, çalışma arkadaşımız Dr. Ekrem Karakaya çalıştığı kurumda silahlı bir saldırgan tarafından katledildi. Bir uluslararası projenin ekseninde geliştirilen ve siyasi iktidarın övünç kaynağı olarak sunduğu Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik en önemli, en ciddi sonucu bugün teröre evrilen sağlıkta şiddet olgusudur. Sözel taciz ve hakaret şeklinde başlayan, görmezden gelindikçe fiziksel şiddet olarak yaygınlaşan, cezasız bırakıldıkça canımıza kasteden bir teröre evrilen bu olgu hekimlerin, sağlık çalışanlarının en önemli sorunudur. Ülkemizde sağlık sistemindeki tıkanmanın, eksiklerin, yetersizliklerin sorumlusu hekimler ve sağlık çalışanları değildir. Yıllardır yürütülen sağlıksız sağlık politikaları, sağlık hizmetlerini bir kamu hizmeti olmaktan çıkaran uygulamalar, hastayı müşteri olarak gören kar odaklı zihniyet, kışkırtılmış sağlık hizmeti talebini körükleyen yönetim anlayışı bu şiddetin bu terörün başlıca sorumlusudur. Kamu yönetiminden talebimiz şiddeti sıradanlaştıran söylemler ve günü kurtarmaya yönelik tutumlar yerine hekimler ve sağlık çalışanları için güvenli bir çalışma ortamı sağlayacak, sağlıkta terörü ortadan kaldıracak etkin önlemler almasıdır. Boş sözlere, oyalamalara karnımız tok. Beklemeye tahammülümüz yok. Hiçbir hekim, hiçbir sağlık çalışanı hakarete ve tacize uğramasın, şiddet görmesin, katledilmesin istiyoruz. Sağlıkta şiddetin idareciler tarafından münferit bir olay gibi yansıtıldığını görüyoruz. Bu nedenle yeni atanan Sağlık Bakanı’na da seslenmek istiyoruz: Unutmayın siz de bir hekimsiniz. Meslektaşlarınızın, sağlık çalışanlarının sorunlarını göz ardı etmeyin, taleplerini duymazdan gelmeyin. Bir gün terk etmek zorunda kalacağınız o koltuğa değil Hipokrat yemininize sadık kalın. Şiddete çanak tutan uygulamalara son verin, etkili önlemlerle bizlere güvenli çalışma ortamları sağlayın, harekete geçin. Bizler, hekimler ve tüm sağlık çalışanları mesleğimizi söylemeye çekinir hale geldik. Sağlıkta şiddete karşı duyarsızlığa, vurdumduymazlığa sessiz kalmayacağız. Çalışma arkadaşlarımızın taciz hakaret ve şiddete maruz kalmasına göz yummayacağız. Hep birlikte, kararlılıkla haklarımızı savunacağız, tepkimizi yükselteceğiz. Dr. Ekrem Karakaya’yı, sağlıkta teröre kurban verdiğimiz tüm meslektaşlarımızı, tüm çalışma arkadaşlarımızı saygıyla, sevgiyle anıyoruz” diye konuştu.