İzmir'de sinema ve müzik şöleni: 4. Uluslararası Film ve Müzik Festivali başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 4. Uluslararası Film ve Müzik Festivali başlıyor

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 10:26

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu desteği ve Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği ile ‘İzmir Kültür Yolu Festivali’ kapsamında düzenlenecek 4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali başlıyor. Festivalde 9 kategoride Kristal Flamingo ödülleri verilecek.

Festivalde 58 film gösterilecek

Ülkemizin önemli tematik festivallerinden biri olan 4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, sinema yazarı Vecdi Sayar’ın yöneticiliğinde düzenleniyor. Festival, 12 bölümden oluşan programında 6 kıta ve 30 ülkeden 58 filme ev sahipliği yapacak. Programda iki ana yarışma yer alıyor: Ulusal Yarışma’da 2023-24 yapımı ve özgün müzikle öne çıkan 9 film yarışırken, Uluslararası Yarışma’da müzik odaklı 19 ülkeden 9 yapım/ortak yapım gösterilecek. Festival, 3 Kasım akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.

Jüride önemli isimler var

Uluslararası Yarışmanın jürisi, Fransız yönetmen-senarist-yapımcı Marie-Castille Mention-Schaar başkanlığında toplanacak. Jüride ayrıca İtalyan besteci Giorgio Giampa, Yunan görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, Alman yazar Daniel Kothenschulte ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürata yer alıyor. Ulusal Yarışma jürisi ise yönetmen Reis Çelik'in liderliğinde, oyuncu-yazar-müzisyen Nilüfer Açıkalın, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Bahriye Kabadayı, besteci Garo Mafyan ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Kabadayı'dan oluşuyor. Festivalde, 9 farklı kategoride Kristal Flamingo ödülleri sahiplerini bulacak. Ana jürinin yanı sıra, FİLM-YÖN, SİYAD ve İzmir Kent Konseyi temsilcileri Ulusal Yarışma’da gösterilecek filmleri değerlendirecek. Ayrıca, yedi kişilik bir jüri, son yıl içinde açık kanallarda ve dijital platformlarda yayınlanan en başarılı dizi müziklerini seçecek.

Festivalin yarışmalar dışındaki bölümleri şu şekilde listelenmiştir:

Özel Gösterimler

Onur Ödülü ve Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü’nü alan sanatçıların filmleri

Anılarına: Nedim Otyam ve Ayla Algan

Ustalara Saygı: Wenders

Sinemacı Portreleri

Üç Kıtadan Üç Film

Sınır Tanımayan Sinema

Müzik ve Yaşam

Her Yaştan Çocuklar için Canlandırma Sineması

Gösterim mekanları

İstinyePark Teras Renk Sinemaları

Fransız Kültür Merkezi

İzmir Sanat Merkezi ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası      

Söyleşiden sergiye

İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nin ‘Sınır Tanımayan Sinema’ bölümünde, yurtdışında yaşayan İranlı, Filistinli ve Hintli yönetmenlerin eserleri gösterilecek. Ayrıca, Asuman Susam’ın moderatörlüğünde ‘Toplumsal Bellek ve Sinema’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirilecek. Alican Sekmeç ve Nil Gürtuna, ‘Sinemamızda Film Müziğinin Öncüsü Nedim Otyam’ konulu bir panelde yer alacak. İki İranlı yönetmen ve sinema yazarı Rıza Oylum ise “Günümüz İran Toplumu ve Sinema” üzerine bir tartışma yürütecek.

İzmir Sanat Merkezi’nde de artık aramızda olmayan usta karikatürist Necati Abacı’nın ‘Sanatçı Portreleri’ sergisi, İstinyePark Teras’ta ise Esat Erçetingöz’ün ‘İzmir’in Flamingoları’ adlı dijital fotoğraf sergisi yer alacak.

Tüm gösterimler ücretsiz

Festival, Goethe Institute, Institut français, İtalya İzmir Konsolosluğu, Liszt Institute gibi kurumların desteğiyle gerçekleştirilecek. Tek bir gala dışında tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı Festival’in program ayrıntılarına sosyal medya hesaplarından (ifmfest) ulaşılabilecek.