İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden eğitimde yenilikçi adımlar

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, TÜBİTAK’ın desteklediği projelerle eğitimde yenilikçi ve kapsayıcı adımlar atmayı sürdürüyor. 2024 yılında yapılan projeler, öğretmenlere ve özel gereksinimli öğrencilere yönelik önemli kazanımlar sağlıyor ve eğitimde teknolojiyi, bilimi ve doğayla iç içe öğrenmeyi buluşturuyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2024 09:52
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2024 09:52

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde düzenlenen ve Dr. Doğan Seyfettin Aldağ’ın liderliğinde yapılan TÜBİTAK 4008 "Özel Öğrenciler Doğanın Kucağında Bilim Yolunda İlerliyor" projesi, hafif ve orta düzeyde zihinsel engelli ile otizm spektrum bozukluğu olan öğrencileri bilimle bir araya getirdi. Doğa temalı etkinlikler ile öğrencilerin bilimsel merakları geliştirilirken, doğa bilimlerini yaşamlarına adapte etmeleri de sağlandı.

Topluma aktif katılımı teşvik

Görme engelli öğrencilere yönelik yapılan ve Necla Ersoy Burhan’ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK 4008 "Bilimin Işığında Aydınlansın Dünyam" projesi de ilgi odağı oldu. Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu öğrencilerine yönelik tasarlanan bu proje, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre tasarlanmış 5 ana tema ile şekil kazandı. Doğa ve çevre, matematik, zeka oyunları, kültür, miras ve sağlıklı beslenme gibi temalar üzerine odaklanan etkinlikler, öğrencilerin bilimsel olguları keşfetmelerini ve bağımsız yaşam becerilerini geliştirmelerine olanak sağladı. İzmir’in çeşitli eğitim ve kültür merkezlerinde düzenlenen bu proje, öğrencilerin topluma aktif katılımını teşvik ederek, öğrenme deneyimlerini pekiştirdi.

Tarıma dayalı toplum yapısından sanayileşmeye geçiş

TÜBİTAK 4004 "Tarım Toplumundan Sanayi Toplumuna: Antik Metropolisten Torbalı'ya" projesi Torbalı’da düzenlendi. Esra Yazgan’ın yürütücüsü olduğu proje tarihsel süreçte tarıma dayalı toplum yapısından sanayileşmeye geçişi derinlemesine analiz etmeyi hedefliyor. Antik metropollerin tarımsal, ekonomik ve sosyal yapısı incelenerek, bu bilgiler Torbalı'nın sanayileşme süreciyle kıyaslanarak geçmişten günümüze ekonomik ve sosyal dönüşüm dinamikleri aydınlatıldı.

Yapay zeka ve iklim değişikliği projeleri

Öğretmenlere yönelik gerçekleşen TÜBİTAK 4005 "Yapay Zeka Algoritmaları ile Küresel İklim Değişikliği Projeksiyonu" projesi ise 11-15 Eylül 2024 tarihleri arasında İzmir/Selçuk’ta yapıldı. Dr. Selcan Kayahan’ın yürütücüsü olduğu proje çerçevesinde coğrafya, biyoloji, bilişim teknolojileri ve fen bilgisi branşlarındaki 30 öğretmen, yapay zeka ve veri analizi konularında eğitim aldı. Bu proje, öğretmenlere Colab ve Python gibi platformlar aracılığıyla büyük veri setlerini işleme ve iklim değişikliği projeksiyonlarını yapma fırsatı verdi. Bülbül Dağı’ndaki arazi çalışmaları ile iklim değişikliğinin doğaya olan etkileri yerinde gözlemlendi.

İklim Değişikliğine İzmir’den Bak

İzmir’deki öğrencilerin iklim değişikliğini bilimsel yöntemlerle anlamalarını hedefleyen TÜBİTAK 4004 "İklim Değişikliğine İzmir’den Bak" projesi de başarıyla sona erdirildi. Dr. Cumali Ögel’in yürütücüsü olduğu proje ile 30 öğrenci, Mavişehir, Efes ve Gediz Deltası gibi alanlarda saha çalışmaları yaparak iklim değişikliği üzerine derinlemesine bilgi sahibi oldular. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi içinde bulunduğumuz yüzyılda çevre bilincinin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteren pek çok felakete tanıklık ettiğimizi hatırlatarak “ Son yıllarda insanlığın en büyük meselelerinden birine; küresel iklim değişikliğine dair farkındalığı artıracak ve bu konuda yeni nesillere ilham olacak bu proje, yalnızca bilimsel bir çaba değil, aynı zamanda geleceğimize olan borcumuzun da bir ifadesidir.'' diye konuştu.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitimde yenilikçi yaklaşımlar ve doğa temelli uygulamalarla öğretmenler ve öğrencilerin bilinçlenmesine katkı sunan çalışmalar gerçekleştiriyor. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, elde edilen başarıların gurur verici olduğunu ifade etti.