İzmir’in bir barajının daha yarısı boş: İşte İzmir’de barajların durumu

Yüksek sıcaklıklar ile boğuşan İzmir’de barajdaki sular hızla tükeniyor. İZSU’nun bugün açıkladığı verilere göre İzmir’ su sağlayan barajlardan biri daha yarı doluluğun altına indi.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2024 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2024 10:15

Muhabir-Berkay Erden / İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) bugün paylaştığı baraj durum verilerine göre İzmir’e su sağlayan 6 barajdan biri daha yüzde 50 doluluk seviyesinin altına indi. İZSU’nun bugünün paylaştığı verilere göre 6 barajdaki toplam kullanılabilir su hacmi 10 gün önceki değeri olan 230 milyon 467 bin metreküp seviyesinden yaklaşık 20 milyon metre küp azalarak 210 milyon 579 bin metreküp seviyesine indi. İzmir’e su sağlayan barajlardan sadece Güzelhisar Barajı yüzden 50’den fazla dolu iken; bu baraj bugün itibariyle yüzde 74,6 doluluk oranına sahip olduğu paylaşılan verilerde görüldü.

Tartışmaların odağı Gördes Barajı can çekişiyor

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı arasında yaşanan polemiğin ana unsurlarından biri olan Gördes Barajı İZSU verilerine göre can çekişiyor. Bilal Saygılı’nın su kaçağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylediği Gördes Barajı bugün itibariyle sadece yüzde 5,89 doluluk oranına sahip. Gördes Barajı’ndan sonra en az doluluk oranına sahip Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı yüzde 21,26 doluluk oranına sahipken; İzmir’in en büyük barajı olan Tahtalı Barajı’nın ise yüzde 22,71 doluluk oranına sahip olduğu İZSU verilerine yansıdı.

Balçova’nın artık yarısı boş

İZSU verilerine göre son 10 günde 303 bin metreküp su kaybeden Balçova Barajı yüzde 50 doluluk seviyesinin altına inerek bugün yüzde 49,17 olarak ölçüldü. İzmir’in yarısından fazlası boş olan bir diğer barajı olan Ürkmez barajında ise doluluk oranı İZSU tarafından bugün yüzde 31,22 olarak paylaşıldı.