İzmir’in bürokratları Körfez için toplandı: İller Bankası üzerine düşeni yapacak

İzmir'de geçtiğimiz günlerde meydana gelen balık ölümleri ve koku sorunu üzerine yerel ve genel iktidar iş birliği için düğmeye bastı. Bakan Yardımcısı Varank, “İzBB'nin çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu süreçte İller Bankası ile belediyenin taleplerini yerine getirmek için var gücümüzle çalışacağız” dedi

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 15:52

SEMİ TEKTAŞ / Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Körfez için oluşturulan Bilim Kurulu yol haritasını oluşturdu. İktisat Kongre binasında gerçekleştirilen toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve çok sayıda bürokrat katılım sağladı. Bakan Yardımcısı Varank’ın açılış konuşmasından sonra basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda alınan kararların kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.

İLLER BANKASI İLE BELEDİYENİN TALEPLERİNİ YERİNE GETİRECEĞİZ

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, "Bugün ülkemizin batısında güzel İzmir'in çevresel açıdan iyi hale getirmek için yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları sizlerle paylaşacağız. İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri nedeniyle 5 Eylül tarihinde Bakanımız Murat Kurum başkanlığında ilk toplantımızı yapmıştık. Toplantıda alt yapı çalışma gruplarımızı oluşturduk. Kasım ayı sonuna kadar uzun vadeli eylemlerin belirlenmesi kararını almıştık. Bilim kurulumuzca 3 alt çalışma grubumuzu kurmuştuk. Kurul tarafında yapılan tespitlerde atıksu altyapısının yapılması, derelerde temizlik çalışmalarının yapılması, kaçak deşarjların önlenmesi, Körfez'in izleme oranının genişletilmesi esasları belirlendi. Körfez ekosistemini daha iyi anlaşılması ve bugüne kadar yürütülen çalışmalarda elde edilen verilerin değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Körfez'i kaderine terk etmemek için olumsuzluklara sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak amacıyla acil eylem planı hazırlandı. Bakanlığımız koordinesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi de çalışmalar yürütecek ve yapılan çalışmalar izlenecektir. Elde edilen sonuçları da İzmir halkı ile paylaşacağız. Yapılacak tüm çalışmalara sadece bakanlık, belediye değil İzmir'de yaşayan herkesi destek vermeye davet ediyoruz. Yapılan tespitleler kapsamında körfezin yaşadığı sorunlara karşı uzun vadeli çözümlerin neler olduğu konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Orta ve uzun vadeli çalışmalar tamamlandığında sizlerle yine paylaşacağız. Tüm kurum ve kuruluşların aktif katılımıyla çalışmalar yapılacak. Bakanlık tüm bu süreçte denetim görevini yürütecek. İzBB'nin çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu süreçte İller Bankası ile belediyenin taleplerini yerine getirmek için var gücümüzle çalışacağız” dedi.