Muhabir- Merve Ağrıç/ İzmir'in trafik yükünü hafifletmek ve ulaşımı daha güvenli hale getirmek amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan İzmir 2’nci Çevre Yolu Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından bugün yayımlandı. ÇED Raporu inceleme değerlendirme süreci başlayan proje için inceleme değerlendirme komisyonu 9 Ekim 2024 tarihinde toplanacak.
Yayımlanan ÇED raporuna göre, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Kemalpaşa ve Buca ilçelerini kapsayan proje, bölgedeki trafik akışını rahatlatmak için tasarlandı. Toplam uzunluğu 41 kilometreyi bulan ve birçok tünel ile viyadüğü içeren bu yeni otoyol, özellikle şehirler arası bağlantıları güçlendirerek hem yerel hem de ulusal ulaşımda büyük bir rol oynayacak. Proje, bölgedeki çevresel ve yapısal düzenlemeler göz önünde bulundurularak sürdürüldü.
PROJE ŞEHİR İÇİNDEKİ TRAFİĞİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE RAHATLATACAKİzmir’in trafik sorunlarına çözüm sunacak olan 2’nci çevre yolu, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Kemalpaşa ve Buca ilçelerini kapsayarak şehrin kuzeyinden başlayıp güneyine uzanıyor. Çevre yolunun bu yeni hattı, mevcut İzmir Çevre Yolu’na bir alternatif olarak tasarlanıyor ve bu sayede şehir içi trafiği önemli ölçüde rahatlatıyor. Ayrıca, çevresel etkilerin de detaylı bir şekilde ele alındığı ÇED raporu doğrultusunda proje güzergahı üzerinde çeşitli revizyonlar gerçekleştiriliyor. Projenin ilk aşaması, Menemen-Çandarlı Otoyolu’nun Koyundere kesiminden başlayarak Menemen ve Çiğli’nin doğusundaki dağlık alanlardan güney yönüne doğru uzanıyor. Bu güzergâh, Bayraklı ve Karşıyaka’nın kuzeyinden doğu yönünde devam ederek, Bornova çevre yolu hattına entegre ediliyor. Evka-4 mahallesinin altından tünelle geçen bu bölüm, Homeros Vadisi ve Manisa yolu gibi önemli noktalar üzerinden Bornova’nın etrafını dolaşarak İzmir-Ankara Devlet Yolu ve İzmir-İstanbul Otoyolu ile kesişiyor.
PROJE KAPSAMINDA BÖLGEDEKİ TRAFİĞİN KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE AKMASI HEDEFLENİYORProje kapsamında tüneller ve viyadüklerle araziye uyum sağlanıyor ve bölgedeki trafiğin kontrollü bir şekilde akması hedefleniyor. Özellikle Menemen, Çiğli ve Karşıyaka gibi ilçelerde yer alan kavşaklar, bu ilçeler ile çevre yolu arasında güvenli ve hızlı bağlantılar kurarak şehir içi trafiğin akışını kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra proje boyunca belirlenen stratejik noktalar, sanayi bölgeleri ve lojistik hatların da trafiğini hafifletmek amacıyla tasarlanıyor olup hem şehir içi hem de şehirlerarası ulaşımın daha düzenli ve konforlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Proje, İzmir’in ulaşım ağına katkı sağlarken aynı zamanda bölgedeki sanayi siteleri ve limanlarla bağlantıyı güçlendirerek, ticari faaliyetlerin hızlanmasına olanak tanıyor. Menemen ve Ambarlar kesimleri arasında yapılan viyadük ve kavşaklar, İstanbul, Ankara ve Manisa’dan gelen ağır taşıtların sanayi bölgesine erişimini kolaylaştırıyor.