İzmir Körfezi'ndeki araştırmacılar Karşıyaka'ya yoğunlaştı

İzmir Körfezi'ndeki kötü koku ve balık ölümlerinin kaynağını belirlemek için düzenlenen ikinci deniz seferinde Karşıyaka bölgesinde yoğunlaşıldı

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 13:52

Koca Piri Reis ile körfeze açılarak 11 noktadan numune alan DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünden bilim insanları, körfezde gerçekleştirdiği ikinci seferde Karşıyaka, Bostanlı, Bayraklı ve liman çevresindeki istasyonların yanı sıra atık suyun deşarj edildiği, körfezin iç kısmında yer alan 5 farklı noktadan da numune alındı.

BALIK ÖLÜMLERİ DEVAM EDİYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Suzer, su yüzeyini kaplayan alglerin ölümlerinin ardından parçalanan organik maddelerin, denizdeki oksijen seviyesini azalttığını dile getirerek, bunun balık ölümlerine neden olduğunu söyledi.

Körfezde ikinci bir araştırma seferi yaptıklarını anlatan Suzer, şöyle konuştu:

"İkinci seferimizde belirlediğimiz noktalardan örnekler aldık. Önceki sefere benzer çalışmalar yürüttük. Besin elementleri, azot, fosfor ölçümleri, oksijen ve klorofil tayinleri hepsi aynen yapıldı. Sedimente, suda örnekleme yapıldı. Partikül, organik karbon ölçümlerine yoğunlaştık. Ayrıca Bayraklı'daki dere ağızlarından örneklemeler yapmaya çalıştık. Bostanlı ve Karşıyaka'da yoğunlaştık. Oksijen düşüklüğü devam ediyor. Sudaki renklenmeler biraz farklılaştı. Biraz daha beyazımsı, jelimsi bir yapıya dönüştü. Onların nedenini ve kaynağını bulmaya çalışıyoruz. Dün Bostanlı ve Karşıyaka'da balık ölümleri vardı, o yüzden oradaki istasyonlara yoğunlaştık. Eğer su tabakası yer değiştirirse Bostanlı ve Karşıyaka'yı da etkileyebilir demiştim, hakikaten de etkiledi."