İzmir meclisinden İZTARIM’a sermaye artırımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı olağan meclis 3.’üncü oturumu Başkanvekili Altan İnanç idaresinde gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2024 19:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2024 19:46

Semi Tektaş / Oturumda İzmir’deki yangınlar nedeniyle yaşanılan üzüntü dile getirilirken ortak bir mesaj verildi. Oturumda ayrıca İZTARIM’a sermaye artırımı oy çokluğuyla kabul edildi.

Oturumda İzmir’de yaşanan yangınlar nedeniyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız yangınlarda etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletirken önümüzdeki günlerde yangınlar için önerge vereceklerini belirtti. Yıldız, “Şu anda büyük bir felaketle karşı karşıyayız, tüm İzmir’e geçmiş olsun. Arkadaşlarımızla bölgedeydik. Orada ekiplerin haklı bir eleştirisi oldu. Büyükçe siteler var ama maalesef su alacakları yangın istasyonları yok dediler. Belki ilerleyen dönemde buna ilişkin bir önerge hazırlayabiliriz. Çünkü bu bir zorunluluk haline geldi. Ancak şu an ekipler bu felaketi önlemek için cansiperane bir şekilde mücadele ediyorlar. Aslında biz grup olarak meclisi yapmama arzusundaydık ama mevzuat gereği yapmamız lazımdı. Tüm İzmir’e tekrar geçmiş olsun” diye konuştu.

İNSAN KAYNAKLI

Meclis Başkanvekili Altan İnanç ise yaşanan yangınlardan dolayı üzüntüsünü dile getirirken yangınların insan kaynaklı olduğunu belirtti. İnanç, “İzmir’imizde yaz ayları boyunca meydana gelen felaketlerin neredeyse tamamı insan kaynaklı. Bütün İzmirli yurttaşlarımızı bir kez daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Kültürel alışkanlıklar ne yazık ki kolay terk edilemiyor, bu bazen şahsi akışkanlıklara dönüşüyor. Sigara tiryakisi olan arkadaşlar dikkat etmeli. Sigara yanıyor mu, söndü mü bakmadan fırlatılıyor. Dolayısıyla insan kaynaklı orman yangınlarının önlenebilmesi yine bize bağlı. Kendimize doğal gelen alışkanlıklarımızı terk etmemize bağlı. Biliyorsunuz yangın hayvan barınağına kadar geldi, oradaki dostlarımızı kurtardık” dedi.

BERGAMA ve BAYINDIR’A MEZARLIK ALANI

Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda; Bergama ilçesi, Kıranlı Mahallesinde yer alan, mülkiyeti Bergama Kıranlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait 125 ada, 29 no'lu parselin, "Mezarlık Alanı" olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı önerisi ile

Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda; Bayındır ilçesi, Elifli Mahallesi, 123 ada, 9 parsel (Eski 659) ile 123 ada, 10 parselin (Eski 1407) bir kısmının "Mezarlık Alanı" olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı önerisi oy birliği kabul edildi.

İZTARIM’A SERMAYE ARTIRIMI

İZTARIM içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için sermaye artırımından İzBB’nin payına düşen 193.759.290,27-TL'lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışı oy çokluğuyla kabul edildi. 

Mecliste ilgili önerge hakkında konuşan Foça Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’ye tepki gösteren Altan İnanç gündem içinde kalınması için uyarıda bulundu. Bunun üzerine ‘Biz konuşmaya başlayınca Başkan bize bağırıyor’ diyen Boztepe’nin sözleri salondan tepki topladı. Altan İnanç, bu sözler üzerine ‘Ben kimseye bağırmadım, mevzuat ne diyorsa ben onu yapıyorum’ dedi.

KAYGI DUYUYORUZ

"İzmir Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs Genel Müdürlüğü Performans Yönetim Sistemi Yönetmelik Taslağı" oyçokluğu ile uygun bulundu. Önerge hakkında konuşan AK Parti Meclis Üyesi Özgür Kaner, “Hukuk Komisyonu’na bazı konular acil geliyor ama biz bu aciliyetten kaygı duyuyoruz. Protokollerin dikkatle incelenmesi gerekiyor. Bu yönetmelik konusunda tereddütler oluşuyor. ESHOT ile ilgili acil kaydı ile iki yönetmelik geldi. Biri çalışma yönetmeliği, burada oy birliği oluştu. Ancak performans yönetmeliği değişiklik değil ilk defa uygulanan kurallar bütünü. 5 bin şoför arkadaşa performans kriteri getiriyor ancak bunu kimin vereceğini sorduğumuzda amirinin verebileceği. Yanlış değerlendirmeye de itiraz edilebileceği ama bir amirler silsilesi olduğunu gördük. Buna karşı çıkıyoruz. Performans yönetmeliği getirdiğimizde devam eden TİS’e nasıl etki edeceğine kadir kaygılarım var. Bunun yanı sıra itiraz kurulunca değerlendirilmesi gerekirken sadece amirler nezdinde halledilmesinin TİS’e aykırı olduğu ve işçi aleyhine sonuç getirebileceği kaygısı oluştu. Bunun bir karmaşaya yol açacağı kanaatindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

NEDEN İZSU'NUN VANALARI YOK

Gündem dışı konuşmalar kısmında yangın bölgesinden gelen Latif Aydemir son durumu aktardı. Aydemir, “Gece başlayan sabaha kadar süren yangın daha da büyüdü. Maddi ve manevi kayıp yaşayanlara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Şu an orada herkes feryat figan ağlıyor. Önce iğneyi kendimize batırmamız lazım. İZSU’ya ait yangın söndürme vanaları olması gereken binaların hiçbirinde yok. Bugün o vanalar olsaydı… Neden İZSU’nun vanaları yok. O vanaların olmaması bizim yüz karamız. Büyükşehir olarak bunun takibini yapıp birlikte özeleştiri yapalım. O eksikler olmasaydı belki bugün bu kadar can ve mal güvenliği için sorun olmasaydı. Ben orada birinci derece yanık olan insanlar gördüm. Karşıyaka’da sanayi sitesinde bile bir tane vana yoktu. Aslında bunun yapılması zorunlu.”