İzmir neden kötü kokuyor? Büyükşehir açıkladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı sahilindeki balık ölümleri ve koku sorununa açıklık getirdi. Büyükşehir'den yapılan açıklamaya göre kötü ve balık olümlerinin nedeni; alg patlaması ve oksijen düşüşü

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2024 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2024 17:15

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı sahilinde meydana gelen balık ölümleri ve kötü koku ile ilgili detaylı bir açıklama yaptı. İzmir Körfezi'nde deniz suyu sıcaklığının artması ve düşük su sirkülasyonu nedeniyle ortaya çıkan bu sorunlar hakkında yapılan açıklamada, balık ölümlerinin ve koku oluşumunun nedenleri açıklandı.

Balık Ölümlerinin Nedeni: Alg Patlaması ve Oksijen Azalması

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Bayraklı sahilindeki kötü kokunun ve balık ölümlerinin kaynağında deniz suyu sıcaklığındaki ani artışın etkili olduğu belirtildi. Körfezdeki su sirkülasyonunun yetersiz olduğu belirtildi ve Bayraklı bölgesinde, deniz suyu sıcaklığı küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle 29 dereceye kadar yükselmiş durumda olduğu bildirildi. Yüksek sıcaklıkların "Dinoflagellate Gymnodinium" adlı tek hücreli planktonların aşırı derecede çoğalmasına (alg patlaması) yol açtığı ifade edildi.

Planktonların popülasyonundaki artışın suyun oksijen seviyesinin hızla düşmesine neden olduğu belirtildi. Oksijen miktarındaki azalmanın planktonların ölmesine ve sonuç olarak denizde kötü bir koku oluşmasına yol açtığı ifade edildi. Ayrıca, plankton patlaması nedeniyle deniz yüzeyinin kızılımsı-kahverengi bir renge bürünmesi de gözlemlendi.

Oksijen Seviyesinin Düşmesi Balıkların Ölümüne Sebep Oldu

Açıklamada, yüksek plankton yoğunluğunun deniz suyundaki çözünmüş oksijen miktarını ciddi şekilde azalttığı ve bu durumun balıkların yaşaması için gerekli oksijen miktarını karşılayamamasına neden olduğu vurgulandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Müdahale Çalışmaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu sorunla başa çıkmak için çeşitli önlemler aldığını açıkladı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, durumu izlemek ve gerekli tedbirleri almak için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, Deniz Koruma Şube Müdürlüğü tarafından deniz süpürgesi kullanılarak ve karadan temizlik çalışmaları yapılarak çevre temizliği sağlanıyor

Ne Olmuştu?

İzmir Körfezi'nde kıyıya çok sayıda ölü balığın vurduğu görüldü. Bayraklı ilçesindeki Turan sahilinde meydana gelen bu durum, çevre kirliliği ve ekosistem sağlığı açısından endişe yarattı. Olayı fark eden vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.

Durumun ciddiyeti üzerine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, olay yerine gelerek deniz suyundan ve ölü balıklardan numune aldı. Yapılacak analizler, balık ölümlerinin sebebini belirlemek amacıyla kullanılacak. Turan Mahallesi Muhtarı Nursel Ölmez, sahilden gelen kötü koku üzerine yaptıkları incelemede çok sayıda balığın kıyıya vurduğunu belirtti. Ölmez, durumu hemen ilgili ekiplerle paylaştıklarını ifade etti.