İzmir Spor Zirvesi’nde büyük heyecan başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde düzenlenen İzmir Spor Zirvesi’nde büyük heyecan başladı

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 13:13

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Ticaret Odası’nın birlikte organize ettiği, spor camiasından tüm paydaşların katılım sağladığı İzmir Spor Zirvesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde başladı. Programın açılış konuşmalarını; İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Gençlik ve Spor eski Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu yaptı. İzmir Spor Zirvesi’nde milletvekilleri, spor kulüp başkanları, olimpik ve milli sporcular ve spor medyasının temsilcileri yer aldı. Zirvenin açılışında, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmaması katılımcılardan büyük tepki toplarken Başkan Cemil Tugay’ın talimatıyla saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

SPOR, TOPLUMSAL GELİŞİMİN ANAHTARIDIR

Sporun toplumsal değişimde ve gelişimde önemli rolü olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, “Sporun tüm paydaşları ile olmaktan mutluluk duyuyorum. Herkese teşekkür ediyorum. Güzel İzmir’imizde, Türkiye’nin spor kültürünü konuşmak için bu zirve bir adım olacak. İzmir Spor Zirvesi’nin önemli vizyon olması için gerekli adımları atacağız. Doğru spor yönetimi için teknik ekiplerimizi, sporcularımızı can kulağıyla dinleyeceğiz. Spor yönetimi ve tüm ilişkili birimlerle hep birlikte olmalıyız. Ülkemizde spor yönetiminde hangi sorunların olduğunu tespit ederek bu alanda çalışma yapmalıyız. Spor toplumsal gelişimin anahtarıdır… İzmir Spor Zirvesi, sadece sportif başarılarla değil toplumsal değişimle olacaktır. Sporda fırsat eşitliğinin nasıl sağlanması gerektiğini konuşacağız… Dijitalleşen dünya ile birlikte spor da kaçınılmaz oldu. Geleneksel spor yaklaşımlarını bilim ve teknoloji ile birleştireceğiz. Bu yatırımlar Türkiye’nin büyük potansiyel olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

EURO 2032’NİN İZMİR’DE OLMAMASI ÜZÜCÜ

Euro 2032 organizasyonunda İzmir’in olmamasının üzücü olduğunu belirten Özgener, “Euro 2032’nin Türkiye’de olmasından memnuniyet duyarken İzmir’in olmaması ise bizi üzüyor. Avrupa Şampiyonası’nda oynanacak olan stadyumların tekrardan gözden geçirilmesi gerekiyor. Uluslararası organizasyonlarda ortak akıl ile konuşup tartışmamız lazım. Sporun gelişimi sadece devletin spor politikaları değil, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve spor kulüplerinin ortak hedefleriyle gerçekleşir. Spor aynı zamanda bir değerler sistemi sunmaktadır. Sporun temel değerleri bizlere rehberlik edecektir. Hoş geldiniz” dedi.

SPORDA SOSYAL ADALETİ SAĞLAYACAĞIZ

İzmir’in her zaman spor kenti olduğunu, sporda fırsat eşitliğine yönelik çalışmaların olacağını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Aramızda bulunan tüm değerli katılımcılar… Bugün şehrimizin ve ülkemizin spor ile ilgili politikalarını konuşmak bizler için bir onurdur. Yaklaşık 6 ay oldu göreve başlayalı… Kentimizin eksiklerini görerek hızlı bir şekilde harekete geçtik. Nitelikli ve kalıcı çözümler için planlamalar yapıyoruz. Spora ilişkin planlamalar son derece değerlidir. Ortak akıl ile planlamayı birlikte yapacağız. İzmir Spor Zirvesi’nin ne kadar önemli olduğunu, kenti ne kadar dönüştürdüğünü anlayacağız. İzmir’in çok başarılı sporcuları var. Birçok tesis ve olanakları ile şehrimiz her zaman spor kenti olmuştur. Her alanda olduğu gibi sporda da yerel yönetim olarak kalıcı işler yapmak istedik. İzmir’in spor ve eylem planı belirlenerek kendimize bir yol haritası belirleyeceğiz. Bize destek vermek isteyen akademisyenlerin hazır olmasını bekliyoruz. Spor haritasını oluşturduktan sonra hızlı bir şekilde ilerleyeceğiz. Kamu kaynaklarımızla sporu geliştireceğiz. Sporda sosyal adaleti sağlayacağız. Fırsat eşitliğini sağlamak için birçok projemiz var. Okullarımıza sportif malzeme desteği sunarak binlerce çocuğumuza ulaştık” şeklinde konuştu.

SPOR KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ 

İzmir Spor Zirvesi ile birlikte spor kültürünü yaygınlaştıracaklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Amatör kulüplerimize destek vereceğiz. Çocuklarımızın spor dallarına olan yeteneklerini doğru yönlendireceğiz. Minik sporcularımıza ücretsiz spor desteğini sunacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sporcu yetiştirme kimliğini güçlendireceğiz. Son olimpiyatlarda istediğimiz sonuçları alamasak da 2028 Los Angeles ve 2032 Olimpiyatları’nda başarılı olacağız. İzmir’i spor kenti yapmak için ilk önce spor kültürünü yaygınlaştırmalıyız. Vatandaşlarımız, sahillerde ve parklarda spor yapacak. Spor üzerinden İzmir’i sivil toplum kuruluşları ile güçlendireceğiz. Yakın zamanda espor faaliyetlerini artıracağız.  Tüm spor faaliyetlerinde sporun dostluk ve kardeşlik barındırması gerektiğini belirteceğiz. Farklı ülkelerdeki spor politikalarını inceleyerek İzmir’e uygun olan en doğru yöntemi seçeceğiz. Tüm paydaşlarımızdan destek bekliyoruz. Sporumuzu ve ekonomimizi hep birlikte ayağa kaldıracağız. Tesisleşme için birlikte hareket edeceğiz. Uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaparak hep birlikte başarılarımızı kutlayacağız. Bu zirvede emeği geçen tüm spor insanlarına ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

SPOR BİR YAŞAM TARZIDIR

Sporun bir yaşam tarzı olarak spor kültürünü oluşturmak istediklerini belirten Gençlik ve Spor eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Dünyanın en özel ve güzel şehirlerinden biriyiz. Birleştiren, dönüştüren spor gündemi ile burada birlikteyiz. Spor Zirvesi’nin şehrimize hayırlara vesile olmasını istiyorum. Sporcularımızı ve tüm spor insanlarını gönülden selamlıyorum. İzmir özel bir şehirdir. Her alanda bir marka şehir olarak ülke için önemli bir spor markasıdır. İzmir’de yetişen gençlerin sadece futbolda değil her alanda spor kimliğinin inşasında büyük katkıları vardır. İzmir’in sporcularının spor kenti olmasında büyük katkısı vardır. Bugün hep birlikte İzmir’imizin sporunu güçlendirmek için bir araya geldik. Hep birlikte sorumluluklar üstlenerek harekete geçtik. Spor dünyasında nasıl bir gelecek ve vizyon belirlediğimizi gösteririz. Spor aynı zamanda bir eğitimdir. Gençlerimizi ahlaki olarak geliştirir. Spor, bir yaşam tarzıdır. Spor kültürüne sahip olan ülkelerin çok güçlü olması gerekir. Spor sadece finansal başarı ve büyük sponsorlar ile sonuç sağlamaz. Sporun bir yaşam biçimi ve kültür olması gerekiyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN EN MODERN YÜZME HAVUZU

Türkiye’nin en modern yüzme havuzunu İzmir’e yapıldığını, yüzme branşında önemli başarılara imza atılacağına değinen Kasapoğlu, “Tüm bireylerin spora erişim konusunda en iyi şartları sağlamalıyız. Gençleri keşfederek modern altyapılarla en iyi şartlarda uluslararası spor arenalarına yetiştirmeliyiz. Türkiye’nin son 22 yıldır yaptığı yatırımlar önemlidir. Spor devrimi ülkemizde sadece futbolda değil her alanda başarı olmuştur. Spor devrimimiz, Cumhurbaşkanınız Recep Tayyip Erdoğan’ın spor vizyonuyla olmuştur. Göztepe ve Alsancak stadyumumuz İzmir’in sembolü olmuştur. Atletizm pistler, havuzlar ve spor salonları ile sporumuz için önemli adımlar atıldı. Türkiye’nin en modern yüzme havuzunu Halkapınar’da inşa ettik. İzmir’de yüzmedeki heyecanı ve başarıyı çok yükseklere taşıyacağız. Amatör spor kulüplerimizi her zaman destekledik. Türk sporunun bel kemiği olan amatör sporcularımızın her zaman yanındayız. Amatör Spor Haftasını buradan kutluyorum. Önemli birliktelik ve paydaşların var olmasıyla bunun sürdürülebilir olması çok kıymetlidir. İzmir Büyükşehir Belediyesini ve İzmir Ticaret Odasını gönülden tebrik ediyorum. Türkiye’nin geleceği sporda umut doludur. Bu güzel birlikteliğin güzel bir şekilde devam etmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ

İzmir Valisi Süleyman Elban, “Kıymetli katılımcılar, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Sporla ilgili nasıl gelişmemiz gerektiğine dair hep tesisleşme gündeme gelirdi. Anadolu’muzun her yerinde büyük stadyumlar ve halı sahalar yer alıyor. Altyapıda ve tesisleşmede bir sorumumuz kalmadı. Her şeyden önce sporla ilgili spor ahlakının oluşması gerekiyor. Spor kültürünün yaygınlaşması lazım… Artık sporda bilimsel yöntemleri kullanmalıyız. Sürdürülebilirlik ve istikrar çok önemlidir. Gündemde tesisleşme yerine bilimsel çalışmalarının önemli olduğu konular değinilmelidir. Spor zirvesinin ülkemiz sporuna ve spor kültürümüze büyük katkı vermesini temenni ediyorum. Spor dolu günler diliyorum” dedi.