İzmir Tarihi Liman Kenti'nde UNESCO Dünya Mirası Listesi için hazırlıklar konuşuldu

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan İzmir Tarihi Liman Kenti'nin kalıcı listeye alınması için yapılan çalışmalar, tarih, ticaret, kültür ve turizm temalı panellerle ele alınıyor

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 17:15

İzmir İktisat Kongre Binası'nda düzenlenen panellerin açılışına kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen İzmir Tarihi Liman Kenti alanında Kemeraltı bölgesiyle ilgili yürütülen çalışmalarda tüm kurumların gereken çabayı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Kemeraltı için kritik bir dönemden geçildiğini ifade eden Çorumluoğlu, "Eğer şu aşamada Kemeraltı'nda bir şey yapmazsak, geç kalmış olacağız. Şu anda Kemeraltı, bıçak sırtında bir durumda. Ya olumlu bir şekilde ilerleyecek ya da zayıflayacak" dedi.

Valilik olarak yürütülen çalışmalara üniversiteleri dahil etmeme eksikliğini fark ettiklerini belirten Çorumluoğlu, "Hayalim, kentteki tüm üniversitelere Kemeraltı'nda tarihi bir binada yer vermek. Çünkü tarihini, ekonomisini ve turizmini yaşamak için o alana girmeden bunu anlamak mümkün değil" şeklinde konuştu.

Büyük katkı sağlayacak

İzmir Tarihi Liman Kenti'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının önemine vurgu yapan Çorumluoğlu, şu şekilde konuştu:

"Önümüzdeki günlerde Kemeraltı ve UNESCO ile ilgili bazı çalışmaların olacağını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Her yıl İzmir Tarihi Liman Kenti'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için büyük bir heyecanla hazırlık yapıyoruz. Başvurumuzu da gerçekleştirdik, ancak henüz istediğimiz sonucu elde edemedik. Kemeraltı'nın o listede yer alması büyük bir değerdir ve kentin tanıtımına ciddi katkı sağlayacaktır."

İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, panellerin UNESCO çalışmalarına önemli katkılar sunacağını belirterek, "UNESCO yolunda emin adımlarla ilerleyen İzmir Tarihi Liman Kenti'nin tarihsel emsalleriyle karşılaştırılması, gelişmesi ve korunması için panelistlerimizin değerlendirmeleri, Kemeraltı'nın yönetim kararlarına ve UNESCO çalışmalarına büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

İl Kültür Turizm Müdürü Sadık Doğruer de, Bergama ve Efes'ten sonra İzmir Tarihi Liman Kenti'nin de listeye girmesi için tüm paydaşlarla iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Paneller yarın sona erecek.