ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN
İzmir’e kavurucu sıcaklar geliyor. Ağustos ayına girdiğimiz ilk hafta sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkarken, uzmanlar kronik rahatsızlığı olanları uyarıyor.
Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın çok sayıda ülkesi sıcaklarla boğuşuyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcak havalar, kronik rahatsızlığı olan vatandaşları ve yaşlıları tehdit ediyor. Uzmanlar, özellikle güneşin tepede olduğu öğlen saatlerinde dışarı çıkılmaması için uyarılarda bulunuyor.
GÜNEŞİN EN YOĞUN OLDUĞU SAATLERGüneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 10.00-16.00 arasında, özellikle de 11.00-14.00 saat aralığında güneşten kaçınmak gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu saatler arasında güneşe çıkmak zorunda kalanlar için koruyucu önlemler almayı tavsiye ediyor.
GÜNEŞTEN NASIL KORUNULUR?1-Güneş koruyucu krem ve spreyler:
Mümkünse suya dayanıklı ve en az 30 faktörlü güneş koruyucular kullanmak gerekir ve her koruyucu her 3 saatte bir yenilenmelidir. Ancak öğle saatlerinde güneş altına çıkmak zorunda kalırsanız yenilemeyi 3 saatten daha sık yapmalısınız.
2-Şapka ve gözlük:
Güneşten korunmak adına şapka ve gözlük kullanmayı unutmamak gerekir. Güneşten korunmak için tercih edilmesi gereken şapka ve gözlüklerin seçiminde de dikkatli olmak gerekir. Gerçekten koruyucu özelliği olan aksesuarlar kullanmak gerekmektedir.
3-Açık renk mi, koyu renk mi?
Açık renkli kıyafetler, güneş ışınlarını yansıtıp vücutta ısı birikmesini önlerken, koyu renkli kıyafetler ise güneş ışınlarını emer ve ısı birikmesine neden olur. Bu sebeple koyu renkli kıyafetler, terleme oranı arttırarak, cildin tahriş olmasına neden olabilir. Ancak açık renkli kıyafetler, daha hafif ve ince dokulu kumaşlardan yapıldığı için vücudu daha iyi havalandırarak, terleme sorununu azaltır.
YAZ AYLARINDA NE KADAR SU TÜKETİLMELİ?Yaz aylarında vücudun en çok suya ihtiyacı olduğunu unutmamak ve su içmeyi ihmal etmemek gerekir. Uzmanlar, kadınlarda günde 2 litre su tüketimi önerirken, erkeklerde günde 2,5 litre su tüketimi önermektedir. Aynı zamanda yaz aylarında beslenme konusunda da dikkatli olmak gerekir. Yaz aylarına vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara daha çok yer vermek, yağlı besinleri ise azaltmak gerekir.